StoryEditorOCM
GlazbaPripreme u punom jeku

Dalmatinska Šansona će ponovno imati dvije večeri, prva je posvećena velikom šibenskom autoru Dušanu Šarcu

Piše Marija Lončar
23. ožujka 2022. - 11:23

Ovogodišnje, 25. Večeri dalmatinske šansone vraćaju se starom izdanju, što znači da će festival ponovo trajati dva dana, nakon što je protekle dvije godine zbog korone i epidemioloških mjera bila održana samo Večer novih skladbi.

Jedan od najpopularnijih i Porinom najnagrađivaniji hrvatski glazbeni festival održat će se tako 19. i 20. kolovoza na svojoj uobičajenoj lokaciji na Trgu Republike Hrvatske, između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice, a prva, večer ovaj je put posvećena autoru Dušanu Šarcu, inače umjetničkom direktoru Šansone. Potvrdio je to direktor festivala Branko Viljac, napominjući kako Šarac ove godine obilježava dva važna jubileja.

-Prva večer bit će u znaku autorskih skladbi Dušana Šarca povodom njegova 80. rođendana i 60. godina umjetničkog skladanja i rada za koje je dobio brojna priznanja i nagrade, glazbene nagrade Porin te Nagradu grada Šibenika. Šarac je skladao neke od najvećih dalmatinskih uspješnica među kojima je Šibenska balada, Maslina je neobrana, Dobra ti večer mati moja, Dalmacija u mom oku, Budi noćas mirno more te mnoge druge. Skladao je za brojne dalmatinske muške i ženske klape kao što su Šibenik, Jadrija, Nostalgija, Šufit i Cambi, ali i za vrsne interprete poput Miše Kovača, Đanija Stipaničev, Mila Hrnića, Ivu Pattiere, Meri Cetinić, Terezu Kesoviju i druge – istaknuo je Viljac.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Napominje kako su pripreme za 25. Večeri dalmatinske šansone u punom jeku, a ovih dana raspisan je i natječaj za skladbe koje će biti izvedene na Večeri novih skladbi koja će se i ovaj put održati uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije. Prijave traju do 30. travnja, a bit će izabrane 22 skladbe koje se, naglašava Viljac, moraju temeljiti na izvorištima dalmatinske šansone.

-U propozcijama natječaja navedeno je i ono što neprekidno ističemo i što nam je oduvijek važno na festivalu, a to su kvalitetni stihovi te raznolikost u glazbenom pogledu, odnosno korištenje slobodnijih glazbenih oblika popa, rocka ili jazzy izričaja temeljenih na baštini dalmatinske melodike – kazao je Viljac.

05. svibanj 2024 03:47