StoryEditorOCM
GlazbaODA CRLJENOJ KAPI

Autor klapske himne i dobitnik Porina za životno djelo napravili pjesmu u čast kapi kojom se svi diče

Piše Zdravko Pilić
9. lipnja 2023. - 13:55

Šibenčani i Drnišani, a i brojni drugi oko njih često se znaju svađati čija je. Pa onda zaključe – naša je! S njom se diče svi oni što je nose, a ima ih svugdi, uzduž i popriko naše županije, a i diljem svita di živi naš svit, svojom crljenom kapom.

Frane Bilić napisao joj je pismu, odnosno stihove, Dušan Šarac joj je napravio glazbu, izvodi je klapa Skradinski buk, a Željko Petreš snima joj spot.

- ‘I to svugdi tamo di se nosi – snimat ćemo kadrove puna tri dana, 17., 20. i 22. ovog miseca u Primoštenu, Šibeniku, Vodicama, Skradinu, Miljevcima, Promini, Petrovo Polje, Mirlović Zagori, na prepoznatljivim lokacijama... Svi će biti u spotu, svi KUD-ovi i svi naši ljudi, s kapom na glavi. Završna scena snimat će se kod mene, u Bilića, na jednom malom trgu, sudjelovat će klapa i doći će naš Petrović, s đandinjerom i konjima, i okolo će biti dica. Na kojima sve ostaje, pa i naša crljena kapa‘ – pun je zanosa pakovački pjesnik koji se upisao u besmrtnike s najizvođenijom dalmatinskom klapskom pismom svih vremena – ‘Da te mogu pismom zvati‘.

Ako ‘Crljena kapa‘ postigne samo dio tog uspjeha, bit će to sjajno. Uostalom, dovoljno je čuti stihove pa da se već na prvu zaključi da ne mogu proći nezamijećeno i ne taknuti dušu:

- ‘Brižna te je ruka plela, kao sliku duše svoje, ti si poput kampanela, nad svim kapan što postoje!‘

04. svibanj 2024 08:43