StoryEditorOCM
Ostalopjeni se u crnici

‘Sunčani‘ pokazali da imaju ‘baruta‘ i za Europu, za vikend ih čekaju važni dovoboji u regionalnoj ligi

Piše Krešimir Gulin
12. listopada 2023. - 21:41

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Poraze ne treba slaviti”, kazao je nekadašnji učitelj nogometaša Šibenika Krunoslav Rendulić, nakon poraza njegova sadašnjeg kluba Zrinskog u završnici utakmice Konferencijske lige protiv Aston Ville u Birminghamu.

Njegova izjava mogla bi se primijeniti i na prvu utakmicu vaterpolista Solarisa u grupnoj fazi Len Euro Cupa u kojoj su u Crnici poraženi od francuskog Tourcoinga (8:9).

Naime, prema riječima iskusnog igrača Solarisa Antonija Petkovića, Tourcoing je jedan od glavnih favorita za osvajanje naslova u tom, drugom po snazi, natjecanju uz Europi.

Prema Petkovićevom mišljenju, francuska “Legija stranaca” kako ju je nazvao, najbolja su ekipa u Len Euro Cupu uz talijansku Savonu i mađarski Vasas.

A Francuzi su u Crnici bili nadomak gubitka bod(ova), ili Solaris je praktički cijelu utakmicu igrao “al pari” s Tourcoingom.

Dovoljno je kazati da se u zadnju minutu ušlo s rezultatom (8:8). U tim trenucima “Sunčani” su promašili napad s dva igrača više, a s druge strane je Splićanin Duje Živković realizirao “igrača više”, za, ispostavilo se, odlučujući pogodak.

Doduše, imali su Šibenčani prigodu i za izjednačenje u zadnjem napadu, ali nisu uspjeli niti uputiti udarac prema Branislavu Mitroviću, sjajnom čuvaru mreže Tourcoinga.

O snazi francuske momčadi valjda dovoljno govori podatak da si mogu priuštiti usluge dugogodišnjeg vratara reprezentacije Srbije.

U momčadi koju s klupe vodi crnogorski stručnjak Petar Kovačević, još je niz poznatih vaterpolskih imena.

Šibenčani su se najviše bojali moćnog šutera Marzoukija, ali kudikamo više problema imali su s rumunjskim centrom Colodrovschim.

Nedostaje širine kadra

Dobra vijest za trenera “Sunčanih” Denisa Seferovića je ta što je njegova momčad pokazala da ima što reći i u srazu s respektabilnim europskim momčadima.

No, i ova utakmica je dokazala kako Solarisu fali ponešto širine kadra kako bi mogla “pucati” i na još više domete u svim natjecanjima u kojima participira. Taj uski roster ponajviše dolazi do izražaja na bekovskim pozicijama gdje se silno troše braća Akrap.

image

Duje Akrap tijekom susreta s Francuzima

Nikša Stipaničev/Cropix

U drugoj utakmici Solarisove skupine Palermo je na svom bazenu pobijedio Barcelonu (12:11).

– Smatram kako bi nam puno lakše trebalo biti igrati protiv Talijana i Španjolaca, nego kontra Tourcoinga – ocjenjuje kapetan Solarisa Petković izglede svoje momčadi u nastavku europske avanture.

Gusti ritam odigravanja teških utakmica za “Sunčane” se nastavlja i krajem ovoga tjedna. Sada je na rasporedu završnica prvog dijela Premier regionalne lige.

Dobrodošli suparnici

Podsjetimo, u prva četiri kola Solaris ima jednu pobjedu i tri poraza. S obzirom na protivnike s kojima su igrali, rekli bismo očekivan učinak.

Jedinu pobjedu Seferovićeva momčad upisala je protiv splitskog Mornara, objektivno najlošije ekipe u Solarisovoj skupini. Tri poraza ubilježena su redom kontra favorita – Juga (12:19), Jadrana (HN) (10:14) i Jadrana (ST) (10:16).

– Sve utakmice u kojima smo poraženi bile su protiv euroligaških ekipa. Čak bih rekao da su nam te utakmice dobro poslužile za uigravanja – objasnio je Petković.

Međutim, u petom i šestom kolu Regionalne lige “Sunčane” čekaju suparnici s kojima će se vjerojatno boriti za konačne pozicije u završnoj fazi sezone u domaćim natjecanjima. Riječ je o riječkom Primorju i zagrebačkoj Mladosti. Na papiru, radi se o momčadima koje su u “pet deka” sa Solarisom.

Prvi zadatak koji čeka Seferovićevu družinu je gostovanje u petak na Kantridi.

Istina, “Sunčani” su nedavno teško stradali u Rijeci, na kvalifikacijskom turniru Len Euro Cupa, ali u utakmici koja ništa nije odlučivala.

Trener Igor Hinić na raspolaganju ima praktički istu momčad kao i lani. Jedino nema odličnog centra Muslima kojeg pokušava zamijeniti povratnik iz Partizana Paparić. Glavne uzdanice Riječana su Crnogorac Brguljan i Nizozemac Te Riele. U sastavu je i niz zanimljivih domaćih vaterpolista poput Brubnjaka ili Čubranića.

Samo dva dana kasnije, u nedjelju, Solaris će u Crnici dočekati Mladost. Za razliku od Primorja, Zagrepčani su doživjeli prilične promjene u rosteru.

Samo ćemo istaknuti kako kičmu “Žabaca” čine nekadašnji igrači Solarisa.

Na vanjskim pozicijama Penava i Koprčina, a na dva metra Herceg.

U svakom slučaju, zanimljiv je vikend pred ljubiteljima vaterpola.

27. srpanj 2024 04:02