StoryEditorOCM
Ostalocrno bijeli svijet

Šibenski šahovski talent do rekordnih rejtinga: Ivano Močić postao prvokategornik!

Piše Borislav Juras
14. travnja 2023. - 10:55

Plodan je bio ožujak za najvećeg šibenskog šahovskog talenta. Ivano Močić, dječak koji je sredinom prosinca napunio deset godina, aktualni kadetski (U-11) prvak države, zahvaljujući rezultatima ostvarenim proteklog mjeseca i dodatnim rejting poenima, postao je prvokategornik! Na nacionalnoj rejting listi koja se objavljuje početkom svakog mjeseca, na "starih" 1978, dobio je još 42 poena. Obračunati su mu rezultati na prvenstvu grada Šibenika (četiri boda iz devet partija) te nastupi za klub u seniorskim ligama, drugoj (dva boda iz tri partije) i trećoj (pobjeda u jedinoj partiji), pa je prvi put "probio" granicu od dvije tisuće poena, uspio ono što brojni šahisti u svojim karijerama nikad nisu uspjeli! Uz njegovo ime, sad je brojka – 2020 poena.

Za Močićevu karijeru je još značajniji međunarodni rejting, onaj što ga obračunava i objavljuje svjetska šahovska federacija (FIDE). Tu je zadnjih mjeseci napravio još izraženiji napredak. U ovu kalendarsku godinu je krenuo s 1648 poena, u veljači prvi put prešao 1800, a u travnju stigao na 1942. Osim spomenutih domaćih natjecanja, ovdje mu je dodatne poene donio i nastup na turniru u talijanskom gradiću Bassanu del Grappi (tri i pol boda iz devet partija).

image

ilustrativna fotografija

Ivo Ravlić/Cropix

U danima nakon Uskrsa, pred Ivanom su novi izazovi. Prvi put neće u klupskom natjecanju igrati za svoj Šibenik. Po dogovoru klubova, nastupit će za Mornar na ekipnom juniorskom prvenstvu države. Kako su Splićani po prosječnom rejtingu među najlošijima (11 klubova je prijavilo svoje sastave), do nedjelje ga u Novalji, na drugoj ploči Mornara, čekaju mečevi s iskusnijim i uglavnom, po rejtingu, bitno boljim igračima.

Za ovo prvenstvo je prijavljen još jedan član Šibenika. To je 19-godišnji Jurica Matošin koji se, na račun osvojenog B-turnira prvenstva grada, primaknuo granici od dvije tisuće poena domaćeg rejtinga (1971) i statusu prvokategornika. Bit će treća ploča u postavi riječkog Juniora.

Na najnovijoj nacionalnoj rejting listi, još su dvojica igrača s prostora županije stekli (više) kategorije. Marin Kozić, 15-godišnjak iz Brodarice koji igra za Primošten, prvi put je među kategoriziranim šahistima. Rezultatima na prvenstvu grada i ekipnoj juniorskoj Drugoj ligi (jug), dobio je 80 poena i prešao granicu od 1700 poena (1711), dovoljno za titulu četvrtokategornika. Učinak na prvenstvu grada je "lansirao" i Marija Grcića, 35-godišnjaka, člana Brodarice, na domaći rejting od 1920 poena i status drugokategornika.

29. travanj 2024 13:15