StoryEditorOCM
OstaloBOĆanje

Samo ih savez može zadržati u eliti: Primoštenci prekid sezone dočekali bez osvojenog boda

Piše Borislav Juras
17. prosinca 2020. - 19:10

Boćari Primoštena su trebali u prosincu odigrati dvije prvoligaške utakmice (Biston i Metković). Nakon što im je pojašnjena odluka Stožera civilne zaštite o novim epidemiološkim mjerama, vezana za sport, čelnici nacionalnog saveza su javili klubovima da se sezona prekida. Misao kako bi prvoligaši mogli nastaviti momčadsku sezonu, brzo je „ispravila“ potvrda kako se boćanje tretira kao individualni sport, pa mogućnost organiziranog treniranja i nastupanja imaju samo rijetki pojedinci s prvom, drugom ili trećom kategorijom po kriterijima Hrvatskoga olimpijskog odbora. U Primoštenu takvih pojedinaca nema, što znači da do daljnjega njihovi igrači neće imati pristupa boćarskoj dvorani, a niti mogućnost da osvoje poneki bod do kraja kalendarske godine.

Obzirom na ostvarene rezultate u prvih mjesec dana sezone (pet poraza u isto toliko nastupa), neki su već (poluozbiljno) ocijenili kako je ovaj prekid jedina šansa Primoštenu da ostane prvoligaš. Jasno, u slučaju da se sezona trajno prekine, ili da savez opet odluči kako nema ispadanja...

- Tko će uopće ulagati u boćanje nakon ovakve krize, a čije će posljedice po proračune biti posebno vidljive 2021. godine? Teško da će itko! Zato dogodine neće biti uvjeta za kvalitetnu jedinstvenu ligu. Bilo bi najispravnije da savez opet zadrži status svima, samo pusti najbolje iz pojedinih natjecanja u više rangove, ostavi dvije prve lige. Ne govorim to samo zbog svoga kluba. Ako se ne sredimo, nama eventualna takva odluka neće puno pomoći, i naredna sezona će biti poput ove- veli Ivan Jurković, tajnik kluba i jedan od najboljih igrača aktualne momčadi Primoštena.

Nije dobro

On je igrač s najviše prvoligaškoga iskustva u momčadi. Kako Primošten ima tanak kadar, kvalitetom i širinom, Ivanovo iskustvo nije previše značilo ove jeseni. Od pet poraza, bole ih oba u šibenskoj dvorani (Otok i Komolac). U oba slučaja (porazi 15:11) su imali vodstvo 8:2. U drugome su ih i suci svojim propustom usmjerili prema gubitku utakmice (što je utvrđeno prekasno da bi se službeno moglo intervenirati, tek naknadnim pregledom snimke utakmice)...

- Kad si zadnji u poretku, bez osvojenoga boda, nije dobro. Doduše, mi smo pred početak sezone, svjesni situacije u kojoj jesmo, nakon odlaska nekoliko nositelja igre, bili spremni da će tako biti. A bilo je i pozitivnih elemenata. Neke smo utakmice odigrali iznad očekivanja, u dvije domaće bili na pragu pobjede, čak i protiv momčadi koja je trenutno druga u poretku. Ključni problem je širina kadra, koja nam dolazi na naplatu u izbijanjima i kasnijoj fazi utakmica. Nemamo rezultatskih imperativa, pa ćemo, u nastavku sezone, u nekim disciplinama vjerojatno tražiti nova rješenja“.

Bilo je i pojedinaca koji su ugodno iznenadili...
- Ako je nešto razlog za optimizam u klubu, onda su to igre našega kapetana Darka Markoča i sve važnija uloga mlađih igrača. Darko je imao vrhunskih izvedbi, ovo mu je najbolja sezona ikad. Da sebe nije podredio momčadi i odlučio mladima dati puno prostora, vjerojatno bi donio još poena. Povjerenje je opravdao Marinov. On izrasta u pouzdanog igrača klasičnih disciplina. Begić i ostali momci na treninzima pokazuju kapacitete da, uz dobar, uporan rad, mogu bitno napredovati. Za njihov napredak i motiv, morat ćemo što prije stabilizirati klub, nastojati vratiti par igrača kako bi bili konkurentni tamo gdje ćemo nastupati- zaključio je Ivan Jurković.

Nastavak sredinom siječnja?

Kako pandemija koronavirusa na tlu Hrvatske još ne popušta, neizvjesno je kad će boćarski prvoligaši dobiti zeleno svjetlo za nastavak sezone. Uz najave novih epidemioloških mjera, teško je vjerovati da bi to moglo biti, po ranijim najavama, sredinom siječnja. No, za razliku od marketinški razvikanijih sportova, koji nerijetko slijede parolu 'more games - more money', njima ne treba puno vremena (a imaju ga sve do ljeta) za odigrati preostalih devet kola.

Prekinuta je i zimska liga županijskog saveza, koja tradicionalno popunjava polugodišnju 'rupu' u službenim ligaškim natjecanjima. Voditelj Joso Bašić je izvijestio da definitivno otpada Božićni turnir parova, a liga će se nastaviti čim nadležna tijela dopuste okupljanja amaterskih sportaša.

02. svibanj 2024 20:13