StoryEditorOCM
Ostalotitula im je (pre)skupa

Šahisti Šibenika osvojili prvo mjesto i onda se našli pred velikim problemom: Kako pokriti troškove kvalifikacija za viši rang?

Piše Borislav Juras
10. studenog 2023. - 12:01

Šahisti Šibenika su opet pred vratima Prve B lige, drugog ranga državnog momčadskog natjecanja, tamo gdje su zadnji put igrali 2019. godine, a u ne tako davnoj povijesti bili (pogotovo dok se organizirala u Solarisu) poput nezamjenjivog inventara.

Na zadnjem turniru Druge lige (jug), u lozovačkom hotelu Vrata Krke, samo su potvrdili prvo mjesto „kaparirano“ svim pobjedama u prethodna dva trokola, time i plasman u kvalifikacije za viši rang, gdje će razigravati s prvacima ostalih triju drugoligaških skupina. Imali su, doduše, dosta problema s postavom. Svatko iz svojih razloga, s nekih ili svih partija su morali izostati velemajstor Dizdarević, pa Tesla, Klišanin i Pavković. Stoga su u prvom nastupu, unatoč više prilika za bolji rezultat, minimalno izgubili od Dubrovnika (3,5:2,5 uz poene Klišanina i Močića te remi Vlaića). Kontra druge momčadi Mornara su čak nastupili s igračem manje, ali i pobjedom 4:2 (poeni Dizdarevića, Vlaića i Močića, remiji Malenice i Grgurevića) „pečatirali“ prvo mjesto, pa su u zadnjem kolu „diplomatski“ odigrali 3:3 s Makarskom.

„Muke s postavom na Lozovcu su nam mogle zakomplicirati situaciju, ali se ipak nije sve pretvorilo u tragikomediju, prvenstveno zbog sigurnosti koju smo, kao i tokom cijele lige, imali na donjim pločama. Osim neporaženih velemajstora na prvoj ploči, nosio nas je najmlađi, uskoro 11-godišnji Ivano Močić sa sedam bodova, bez poraza u devet partija, a od velike nam je koristi bio i novi član Mario Pavković“ – istaknuo je kapetan Branko Vlaić nakon što je momčad Šibenika s 15 bodova bila najbolja u Drugoj ligi (jug).

Ne tako davno je Miro Tesla, predsjednik kluba, isticao kako, dok Močić rejtingom ne prestigne šibenske suigrače iz prve momčadi, nema zamaranja ambicijama o više rangu. Kako je, očito, ovaj uspjeh došao neplanirano, šahiste Šibenika sad čekaju i neplanirani troškovi!

„Pokušali smo, zbog smanjenja troškova, kvalifikacije za Prvu B ligu nekako dovući na Lozovac, gdje su svi sudionici bili zadovoljni uvjetima, ali je već ranije određeno da to bude u Zagrebu. To znači da, za kompletan aranžman u Zagrebu, moramo nekako naći barem tisuću i pol, možda i dvije tisuće eura, koje trenutno na računu nemamo, a nemamo ni puno vremena da ih skupimo, pošto su kvalifikacije od 16. do 19. studenoga. Postoji i opcija odustajanja od kvalifikacija, ali nam ona nije na pameti. Ne zbog uvjerenosti da možemo u viši rang, a imat ćemo dobru priliku kraj Caisse, riječkog Juniora i ipak jače Požege, nego najviše zbog želje da Močić odigra još tri jake partije. Zato bi nam svaka sponzorska podrška bila vrijedna ovih dana“ – veli Stipe Lacmanović, neumorni tajnik šahovskog kluba Šibenik.

Mirno su, u sredini poretka igrači Primoštena zaključili drugoligašku sezonu. S deset meč bodova, završili su na petome mjestu. Na Lozovcu su krenuli pobjedom 3,5:2,5 kontra druge momčadi Mornara (poeni Jelčića bez igre, Kalajžića i Gracina, remi Mandarića), potom istim rezultatom izgubili od Makarske (pobjeda Trute, remiji Jelčića, Jurića i Kalajžića) i za kraj dobili 4:2 Ploče (poeni Kalajžića, Trute i Grozdanića, remiji Jelčića i Gracina), za koje je jednu partiju odigrao i bivši ministar Ćorić.

„Opet nam nisu igrali Jerković i Prlac. Uspjeli smo i bez njih sezonu mirno privesti kraju, bez stresne borbe za opstanak u završnici. Da smo bolje prošli u proljeće, na prvom turniru, bili bismo i bliže vrhu“ – zaključio je Goran Grozdanić, tajnik i igrač šahista Primoštena.

29. travanj 2024 16:54