StoryEditorOCM
Ostaloborba za prvu ligu

Preporod doživjeli u šibenskome ‘hangaru‘: boćari Primoštena u dramatičnoj završnici izbjegli kvalifikacije za ostanak

Piše Borislav Juras
27. svibnja 2022. - 18:56

- Prvi nam je natjecateljski cilj ući među šest najboljih u ligi, osigurati opstanak bez stresa" – zborio je Ante Papak, jedan od najtrofejnijih hrvatskih boćara svih vremena, neposredno uoči sezone svoga novog povratka u Primošten, ovaj put i u ulozi voditelja momčadi.

Nakon nepunih mjesec dana natjecanja, i njemu je postalo jasno da su šesto mjesto i mirni opstanak u Prvoj ligi (jug) praktički nemogući. On i suigrači su krenuli u prvenstvo s pet uzastopnih poraza, postali prvi kandidati za ispadanje, unatoč gotovo idiličnim uvjetima za rad koje su dobili s novom dvoranom u Bratskome Docu. Poslije serije poraza su bili prisiljeni naći zamjenski domaći teren. Našli su ga na poznatoj adresi, u šibenskome "hangaru", i – preporodili se! Zadržali su opstanak u ligi osvajanjem osmoga mjesta, zadnjeg koje to osigurava bez neugodnih ljetnih kvalifikacija. Uspjelo im je to iščupanim bodom nakon sirene za istek vremena u zadnjoj domaćoj utakmici (Naklice 12:12), ali i na račun boljeg međusobnog omjera od hvarskog Zlatnog otoka.

Ostvarili oba cilja

- Najvažnije od svega mi je da smo ostvarili oba temeljna cilja, natjecateljski opstanak i stabilizaciju kluba na svim razinama. Bilo je nešto teže, najviše zbog kvalitete drugih momčadi u našoj skupini. Iako su u elitnoj, Superligi, s izuzetkom Bistona, moćniji klubovi sa sjevera, u prvoj ligi je suprotno. Južna je puno jača, iz razloga što je pravilnik omogućio da mnoštvo najboljih boćara iz susjednih BiH i Crne Gore dođe u dalmatinske klubove kojima gravitiraju. Tako u našoj ligi igra preko 20 reprezentativaca tih država i naše, bivših i aktualnih. Tomu valja dodati još neke faktore, poput neugodnih iskustava sa sudačkim odlukama na nizu gostovanja, privremeni izostanak nekih igrača zbog korone, dok neki nisu uopće mogli igrati zbog poslovnih ili obiteljskih razloga. Zbog svega, što god neki mislili, uspjeh je biti među najboljih 28 u državi koja broji oko 500 boćarskih klubova –otkriva Papak.

Osim prijelaza u Šibenik, ispostavilo se i da je njegov povratak, umjesto Ivana Jurkovića, u brzinsko izbijanje bio jedan od ključnih poteza na putu do opstanka. Sa gotovo 46 godina na leđima, odigrao je tu disciplinu gotovo poput stroja, redovno imao 40 ili više pogodaka, jednom čak i 43.

"Nije bilo lako nakon pet uzastopnih poraza. Ljudi obično postanu nervozni, gube volju. Mi smo se uspjeli izvući upornim radom.

Za sezonu je Primošten registrirao 20 igrača. Svega 11 ih je nastupilo, uz Antu su njih sedmorica iznijela glavni teret. Neke valja izdvojiti.

"Uz vrijednu upravu i čelnike općine, zahvala ide svim igračima na doprinosu ovom rezultatu. Bili su uporni, ustrajni i u teškim trenucima sezone, nisu padali ni kad nas je svaki kiks gurao prema nižem rangu. Dvojica su iskočila iz drugog plana. Josip Prgin je bio nedvojbeno najbolji igrač lige u preciznom valjanju, a Antonio Radić, kao jedan od najmlađih, u svojoj debitantskoj sezoni se prometnuo u čovjeka koji je odlučivao neke utakmice" – istaknuo je voditelj i najbolji igrač Primoštena.

Kako će Prva liga (jug) od sezone 2023/24. imati samo osam momčadi, Antu i suigrače čeka još zahtjevnije natjecanje, obzirom da će u sezoni 2022/23 ligu sigurno napustiti barem tri momčadi. U najcrnjem scenariju, čak i pet!

02. svibanj 2024 23:24