StoryEditorOCM
Ostalokreće spektakl

Pogledajte fantastične prizore s ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju: Sandra Perković i Josip Glasnović poveli hrvatske sportaše!

Piše Šibenski, SD/SN
23. srpnja 2021. - 15:39

Gotovo četverosatnom svečanosti u petak su u Tokiju otvorene Olimpijske igre na kojima će sudjelovati više od 10.000 sportaša među kojima i 59 hrvatskih.

Otvaranje je započelo vatrometom, a zatim je odana počast žrtvama pandemije koronavirusa zbog koje se Igre i održavaju s jednogodišnjom odgodom, kao i žrtvama terorističkog napada na OI u Muenchenu 1972.

Nakon uvodnog dijela od nešto više od pola sata uslijedio je mimohod sportskih delegacija iz 206 zemalja. Tradicionalno, prvi su izašli sportaši iz Grčke, posljendji domaćini Japanci, a Hrvatska je bila 62. na redu. Našu zastavu nosili su zlatni s posljednjih Igara u Rio de Janeiru, atletičarka Sandra Perković i strijelac Josip Glasnović. Iza njih bila je otprilike trećina hrvatskih sportaša koji će nastupiti u Tokiju, neki se nisu pojavili na stadionu jer imaju nastup već u subotu. Iz svečane lože Olimpijskog stadiona naše sportaše pozdravila je bivša predsjdnica, a sada članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvatsku je od samostalnosti na ljetnim OI dosada samo jednom predstavljalo manje sportaša i to u Barceloni 1992. - 41.

Tijek ceremonije

14:20 - Sandra Perković i Josip Glasnović visoko su ponijeli hrvatsku zastavu Olimpijskim stadionom! Podsjetimo, Hrvatsku će u Tokiju predstavljati 59 sportaša.

14:16 - Na otvaranju će biti dvadesetak hrvatskih olimpijaca. Među njima neće biti braće Sinković koji će ovu ceremoniju preskočiti zbog utrke koja ih čeka u ranim jutarnjim satima.

- Ovo su naše treće Olimpijske igre, a nikad nismo bili na svečanom otvaranju - podsjetili su nas Valent i Martin.

14:10 - Dok unutar stadiona traje ceremonija, izvan stadiona se održavaju prosvjedi protiv održavanja Igara

image
AFP
image
AFP
image
AFP

13:50 - Grci su tradicionalno prvi izašli na predstavljanje, a uslijedila je reprezentacija izbjeglica. Ostali izlaze po abecednom redoslijedu, ali po japanskoj abecedi

image
AFP

13:40 - Krenulo je predstavljanje reprezentacija.

13:25 - Svečanost je nastavljena odavanjem počasti žrtvama pandemije koronavirusa zbog koje su Igre i odgođene za godinu dana, kao i žrtvama terorističkog napada tijekom Igara u Muenchenu 1972. godine.

image
AFP

13:20 - Održana je minuta šutnje za sve preminule od koronavirusa.

13:10 - Japanci su već na startu vatrometom uveličali ovu ceremoniju.

image
AFP

13:05 - Ceremoniji prema nekim informacijama prisustvuje manje od tisuću ljudi, a među njima je i 15-ak predstavnika najmoćnijih svjetskih zemalja. Smanjen je i broj sportaša koji će sudjelovati u paradi pa bi tako Hrvatsku trebalo predstavljati samo dvadesetal olimpijaca. Zastavu će nositi Sandra Perković i Josip Glasnović

image
AFP

13:00 - Počelo je svečano otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju! Kao što je to i običaj, na početku je održana prigodna koreografija

image
AFP
image
AFP
23. travanj 2024 20:59