StoryEditorOCM
OstaloU HLADU ISPOD KATEDRALE

Močićeva simultanka s polaznicima šahovske radionice MDF-a

Piše Boris Juras
6. srpnja 2023. - 21:30

"Ivano će već na idućem turniru biti ponovo gdje mu je i mjesto" – uvjeravao je Branko Vlaić, voditelj šibenske šahovske škole, nakon sedmog mjesta Ivana Močića na kadetskom prvenstvu Hrvatske za dječake dobi do 11 godina.

Samo osam dana poslije zadnje partije na prvenstvu u trogirskome hotelu Medena, dječak kojemu je tek deset i pol godina, stigao je puno dalje od Vlaićevih najava. U jednoj partiji je uspio pobijediti 11 velemajstora! I to ne bilo kakvih, i to crnim figurama. Među njima su trojica bivših svjetskih prvaka (Kasparov, Carlsen i Anand su osvojili ukupno 16 titula), jedan koji je ove godine skoro krenuo njihovim putem (Rus Nepomnjači izgubio borbu za titulu od Kineza Dinga) te dvojica koje mnogi vide na tronu (Firouzja, Iranac pod francuskom zastavom, i Indijac Gukesh). Jedan je od rijetkih koji su dobili partije "konziliju" velemajstora u simultanci, priređenoj u zagrebačkom hotelu Westin, odigranoj u okviru SuperUnited Croatia Grand Chess Toura, natjecanja velemajstora u ubrzanom i brzopoteznom šahu, iz serije najjačih svjetskih turnira. Kako je riječ o revijalnom događaju, netko bi mogao pomisliti da je bilo "šaptača". Ne, nije! Zato i šibenski ministar Ivan Malenica nije mogao dugo izdržati. Močić ih je uspio dobiti, a nepobjediv je bio i na službenom natjecanju, brzopoteznom turniru za djecu dobi do 13 godina. U konkurenciji još 60 igrača iz Hrvatske i Slovenije, osvojio je šest bodova iz sedam partija (dvaput remizirao), pritom pobijedio Sošića, nedavnog prvaka države u "klasičnom" šahu za uzrast do 13 godina! Isti su učinak imala još dvojica koji su po dodatnom kriteriju bili bolji (gleda se učinak suparnika s kojima su igrali u sedam kola). Ivanu je pripalo treće mjesto, a kući se vratio bogatiji za brončanu medalju, ali i lijepu, profesionalnu šahovsku ploču s figurama.

Koga zanima kako igra najveći šibenski talent, jedan od rijetkih u svijetu koji je 11 velemajstora "tukao" u jednoj partiji, moći će se uvjeriti u petak prije podne, u hladu ispod Katedrale, odnosno Biskupske palače, tamo gdje od početka tjedna traje festivalska radionica "Djeca uče igrati šah". Močić će odigrati simultanku s djecom, njih dvadesetak, koja su pohađala šahovsku radionicu. Početak simultanke je u 9.30 sati.

29. travanj 2024 11:00