StoryEditorOCM
OstaloCRNO-BIJELI SVIJET

‘Diplomacija‘ je put do opstanka: šahisti Šibenika i Primoštena rastegnuti na četiri ‘fronta‘

Piše Borislav Juras
6. studenog 2022. - 15:04

Šahisti Šibenika i Primoštena praktički su osigurali opstanak u Drugoj ligi (jug) nakon drugog od tri predviđena turnira. Obje momčadi imaju po devet meč bodova uoči zadnjeg "trokola", pet više od rivala iz zone ispadanja. Vjerojatno još postoji teorija po kojoj bi im se na zadnjem turniru, u Zadru, naopako poklopili svi rezultati, ali ona nije vrijedna spomena.

Posebno je značajan učinak šahista Primoštena na drugom turniru, u Dubrovniku, na Babinu kuku. U četiri kola upisali su dvije pobjede i dva remija. Uoči dvoboja s drugim momčadima Mornara i kaštelanskog kluba Petar Sedlar Pepe, radila je "diplomacija", što je u šahu dopušteno, legalno. Ti su mečevi završeni rezultatom 3:3, formalnost je odrađena brzim remijima na svim pločama.

Glatko protiv Caspera

– Dobili smo glatko, s 4:2, Caspera, koji je u Dubrovnik došao kao drugi u poretku. Omiš je i dobro prošao s minimalnih 3,5:2,5. Imali smo izglednu situaciju za barem još poen. No nećemo se žaliti. Nakon te pobjede bili smo praktički mirni, znajući da i s tri poraza u Zadru ne bi trebalo biti problema. Nikad nitko s devet bodova nije ispao iz ove lige – kaže Goran Grozdanić, tajnik i igrač, "zlatna rezerva" Primoštena, koji je u Dubrovniku osvojio poen i pol iz dvije partije, baš kao Prlac i Jerković iz četiri te Kalajžić iz tri partije. Gracin je uhvatio tri poena, a Jurić dva i pol iz sva četiri nastupa, dok je Truta imao dva iz tri.

image

Šahisti koji su nastupili na turniru u Dubrovniku

Privatni album

I igračima Šibenika mila je "diplomacija", pa su oni do, vjerojatno spasonosnog, devetog boda stigli s dogovornih 3:3 kontra druge momčadi bibinjskoga Gorana. Jednako je završen i okršaj s Mornarom B, ali uz više igre, dvije odlučene partije (pobjeda Nikčevića i poraz Tesle). Vjerojatno su s guštom na prvom dubrovačkom nastupu dobili Petar Sedlar Pepe B (4:2).

Zanimljivost je tog meča što su se za istim stolom našla dva ljuta rivala iz "bitke" za predsjednika Hrvatskog šahovskog saveza – trenutno priznati Ivica Brkić i Miro Tesla, koji mjesecima čeka odluke nadležnog ministarstva (onoga koje vodi baš Šibenčanin, Ivan Malenica) na svoje žalbe. Tesla je po rejtingu bio u prednosti, Brkić je vodio bijele figure, a partija je, nakon dosta "vatrometa" i prelaska prednosti s jedne na drugu stranu, završila – remijem. Još je Šibenik izgubio od najjačeg u ligi, nedodirljivog Dubrovnika (4,5:1,5), koji će vjerojatno u viši rang.

– Čak četiri partije u četrdesetak sati previše su za nas koji šah ne igramo profesionalno. Takav nam je tempo bio u Dubrovniku, pa je valjalo s mirnim remijem u zadnjem meču osigurati povoljnu poziciju prijje zadarskog turnira, gdje igramo samo dva meča – istaknuo je Branko Vlaić, kapetan šahista Šibenika.

Nikčević opet izvrstan

Vlaić je osvojio poen i pol iz četiri partije. Najvrjedniji je opet bio učinak crnogorskog velemajstora Nebojše Nikčevića na prvoj ploči (2,5/3), a identičnih 2,5/4 imali su Malenica i Grgurević. Tesla je osvojio poen iz tri partije, Zorić pola poena iz dva nastupa. Na šestoj ploči zaigrao je najveći šibenski šahovski talent Ivano Močić, dječak kojemu je nepunih deset godina, upisao je dva remija iz četiri partije. Ovaj mu je turnir bio uvertira za nastup u turskoj Antaliji, na prvenstvu Europe za mlade šahiste, u dobi do 18 godina. Igra se od 6. do 14. studenoga, a Ivano je u "open 10" kategoriji, među više od 90 prijavljenih igrača, deveti po startnom rejtingu.

Prvi vikend studenoga "udarni" je za šahiste Šibenika. Trebali bi nastupiti na četiri "fronta". Prva momčad je u subotu i nedjelju na zadnjem drugoligaškom turniru u Zadru (suparnici Epetium i Hvar), druga momčad tražila je odgodu trećeligaškoga gostovanja u Jelsi (nedjelja). Močić će igrati u Turskoj, a klub je prijavio momčad i za juniorsku Drugu ligu (jug), turnir koji se u Zadru (Kolovare) igra paralelno s drugom seniorskom ligom. Osim seniora (suparnici su im Mornar B, Dubrovnik i Goran B), i Primošten će s juniorima igrati u Zadru.

Šibenik C bez pobjede u Četvrtoj ligi

Treća momčad Šibenika ni u zadnjem pokušaju nije uspjela do pobjede u Četvrtoj ligi (jug). Šahisti Pakoštana činili su se kao najizglednija prilika za uspjeh. Čak je za stolovima na Baldekinu tako i izgledalo u nekim trenucima. Na jednom je stolu propušten praktički siguran dobitak, na još dva izgledne pozicije, pa su se mladići Šibenika morali zadovoljiti prvim i jedinim bodom ove sezone. Završilo je s 3:3, uz pobjede Ivana Friedricha i Šparade te remije Josipa Friedricha i Rudana.

S bodom iz šest nastupa, Šibenik C završio je posljednji, sedmi u poretku, praktički je potvrdio poziciju koja mu je, po prosječnom rejtingu igrača, pripadala i uoči ovog natjecanja.

29. travanj 2024 16:58