StoryEditorOCM
NogometZbog ždrijeba

Zvuči ludo, ali Hrvatskoj je bolje biti druga u skupini nego je osvojiti! Tako bismo izbjegli europske prvake, Srbe...

Piše Frane Vulas/SD
20. studenog 2023. - 17:54

Hrvatskoj pobjeda nad Armenijom u zadnjem kolu grupne faze kvalifikacija osigurava Euro, ali potencijalno joj može čak donijeti i prvo mjesto skupine. U slučaju da se ‘poklopi‘ i poraz Turske u Walesu, Hrvatska i Turska imali bi po 16 bodova, ali bi izabranici Zlatka Dalića osvojili skupinu zbog boljeg međusobnog skora (2:0 pobjeda u Turskoj, 0:1 poraz u Osijeku). Međutim, sudeći prema potencijalnim potovima ždrijeba skupina Eura, Hrvatskoj je čak i bolje da skupinu završi na drugom nego na prvom mjestu.

Četiri pota u ždrijebu slagat će se na osnovu rezultata u kvalifikacijama za Euro. Kao drugoplasirana u skupini, Hrvatska bi ostala u trećem potu ždrijeba, a kao osvajač skupine ‘popela‘ bi se u drugi. Do početka jučerašnjih utakmica u tom drugom potu bile su Mađarska, Turska, Danska, Albanija, Rumunjska i Austrija. Njih bi Hrvatska kao osvajač skupine izbjegla u ždrijebu.

No, kao drugoplasirana bila bi u trećem potu gdje će vrlo vjerojatno biti i Škotska, Slovačka, Nizozemska, Srbija i Italija. Dakle, u tom bi slučaju izbjegla europskog prvaka Italiju (sinoć su igrali), neugodnu Nizozemsku, Srbiju s kojom bi utakmica sigurno bila mnogo više od nogometa... Na papiru bolje zvuči završiti skupinu na drugom mjestu.

Naravno, Hrvatska u slučaju da ne pobijedi Armeniju može završiti i na trećoj poziciji skupine. U tom slučaju put prema Euru tražit će kroz play off u kojem je već zaslužila mjesto dobrim rezultatima u Ligi nacija.

Ždrijeb skupina Eura održat će se u subotu 2. prosinca u Hamburgu (18 sati). Ždrijeb play offa za plasman na Euro bit će u četvrtak 23. studenoga u švicarskom Nyonu (12 sati).

image
Ante Čizmić/Cropix
29. travanj 2024 00:46