StoryEditorOCM
Nogometvelika pobjeda

Šibenik ‘srušio‘ Dinamo na Šubićevcu: Presudila dva gola Narančastih u samo 120 sekundi

Piše Krešimir Gulin
11. ožujka 2023. - 20:15

Šibenik je na Šubićevcu čak 13 godina čekao na prvenstvenu pobjedu protiv Dinama. I dočekali su je Narančasti u trenutku koji su samo poželjeti mogli- baš kada se Gorica serijom pozitivnih rezultata ozbiljno približila u borbi za opstanak. Ovako su Šibenčani opet odmaknuli Turopoljcima na finih sedam razlike, a koliko će pobjeda nad Dinamom značiti Narančastima u psihološkom smislu ne treba posebno ni naglašavati.

Trener Dinama Ante Čačić u Šibenik je došao bez Ademija, koji je tako prije odlaska u Kinu neće oprostiti od Šubićevca gdje je počeo karijeru, povratnika u reprezentaciju Ivanušeca te stopera Perića i Šutala, koji se jesenas teško oziljedio na šibenskom terenu. Stoga se na klupi Modrih našlo niz juniora- Gurlica, Rukavina, Vrbančić, Lukanić...

Niti njegovom kolegi sa šibenske klupe Damiru Čanadiju nije bilo lako jer je zbog ozljeda bio bez četvorice važnih igrača- Čopa, Kvesića, Poza i Krekovića.

Čanadi je od onih trenera koji voli suparnicima postavljati taktičke zamke, pa je tako postupio i protiv Dinama. Na travnjak je poslao svoju momčad u neočekivanoj formaciji (4-4-2), prvenstveno s ciljem da ‘otupi‘ Modra krila. U tome je bio više nego uspješan jer je u prvih 45 minuta Dinamo imao samo jalovi posjed, dok su golovi i prave prigode bili na strani Šibenika.

Jasan je bio Čanadijev plan. Organizirana i obrana i brzi kontranapadi što je funkcioniralo besprijekorno u prvom poluvremenu. Prvi brzi protuudar Šibenik je izveo već u 9. minuti. Centrirao je Kvržić, a šut u koprodukciji Ristovskog i Čanađije iz kuta je izvadio Livaković.

Još veću šansu imao je Šibenik u 19. minuti. Sjajno je kontru povukao Đira i ‘lansirao‘ Špeljaka u matnu poziciju, no napadač Narančastih jako loše je reagirao.

Praktički jedinu opasnost pred golom Rogića Dinamo je složio u 22. minuti. Petković je šmekerski podvalio za Baturinu, ali je veznjak Modrih pogodio samo vanjski dio mreže,

A onda je uslijedila furiozna završnica prvog poluvremena u režiji Šibenčana. U samo 120 sekundi Livaković je dvaput morao po loptu u svoju mrežu.

Domaćini su u poveli u 40. minuti poslije prekida kojeg je izveo raspoloženi Đira. Dojučerašnji igrač Dinama pronašao je Matića, koji je s ruba kaznenog prostora pogodio malu mrežu našeg reprezentativnog vratara. U toj situaciji šibenski ‘ministar obrane‘ reagirao je poput vrsnog centarfora.

Dvije minute kasnije novi šok za Dinamo. Neshvatljivo je pogriješio Mišić koji je u maniri najboljeg veznog igrača Šibenika gurnuo u kontranap Dolčeka, a hajdukovac na posudbi na Šubićevcu još jednom je pokazao svoju klasu. Pobjegao je obrani Dinama i neobranjivo zakucao loptu pod gredu.

Trener gostiju vidio je kako je vrag odnio šalu te je na poluvremenu u svlačionici ostavio stopera Šutala i na teren poslao napadača Drmića zaigravši ‘va banque‘.

Kako je vrijeme odmicalo stisak Modrih bio je sve čvršći. S distance su prijetili Bulat i Mišić što je bio samo uvod u smanjenje vodstva Šibenika koje je uslijedilo u 63. minuti. Udarac iz kuta izveo je Bulat, Ristovski je nadskočio obranu statičnu domaćih i svladao Rogića.

Bilo je jasno da Šibenčane čeka teških pola sata do kraja susreta. Međutim, Narančasti su se branili vrlo organizirano, bez panike tako da Dinamo nije uspio kreirati neku ozbiljniju prijetnju pred vratima Rogića. Stoga su u konačnici slavili zasluženu i super vrijednu pobjedu i nanijeli Dinamu tek drugi poraz u sezoni.

Šibenik- Dinamo 2:1 (2:0)

ŠIBENIK- Stadion na Šubićevcu. Gledatelja 2479. Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec) -6,5. Strijelci: 1:0 Matić (40.), 2:0 Dolček (42.), 2:1 Ristovski (63.). Najbolji igrač: Ivan Dolček (Šibenik).

Šibenik (4-4-2): Rogić (7)- Kvržić (6,5), Perić (6,5), Matić (7,5), Mina (7)- Arai (7), Đorić (6,5) (od 74. Radonjić -), Đira (7) (od 68. Soldo -), Čanađija (6,5) (od 90. Mesa -)- Dolček (8), Špeljak (6,5) (od 74. Hiroš -).

Dinamo (4-2-3-1): Livaković (6)- Ristovski (6,5), Šutalo (5) (od 46. Drmić 5,5), Theophile (5,5), Ljubičić (5,5)- Mišić (5), Bulat (6) (od 77. Gurlica -)- Špikić (5,5), Baturina (5,5), Bočkaj (5,5) (od 85. Menalo -)- Petković (5,5).

19. travanj 2024 05:38