StoryEditorOCM
Nogometpronašli jedini put do dna

Šibenčani pred ispadanjem iz elitnog ranga, nevjerojatno je što su sve uspjeli prokockati

Piše Ivo Mikuličin
4. svibnja 2023. - 18:13

Ista meta, a različito odstojanje! To je odnos između dva prvoligaška "davljenika" Šibenika i Gorice četiri kola prije kraja prvoligaške utrke. Teško se pamti prvoligaška momčad, koja je imala toliko sreće kao Turopoljci ovog proljeća. U odlučnim trenucima zadnjeg susreta Lokomotiva je s napadačima, usamljenim pred suparničkim vratima, imala matirati Goricu. Suprotno, tome njihov suparnik, koji je u zadnjim trenucima susreta ostao i bez teško ozlijeđenog vratara Banića, uspio je izjednačiti na 2:2 u 100. minuti slobodnim udarcem pričuvnog igrača. No, besmisleno je uspoređivati mlakost i neborbenost Šibenčana u odnosu na fanatizam, koji je svojoj momčadi usadio trener Gorice Željko Sopić.

VAR-ljiva javljanja

Što zapravo misliti o treneru i momčadi Šibenika, koji u tri odlučna susreta (Lokomotiva i Gorica kod kuće, te Istra u gostima) za opstanak u prvoligaškom društvu ostvare katastrofalan skor od 0:11 ili tri, blago rečeno, glatka poraza!? Nema sumnje, da je prošle subote veliki poguranac domaćinu na utakmici u Puli bio prestrogo dosuđen kazneni udarac, gdje se u naslovnoj ulozi našao VAR sudac Fran Jović, ali to ne može biti alibi za jadnu, neuvjerljivu igru "narančastih". No, vrijedi se osvrnuti barem malo na Jovića, koji, inače, ljeta provodi u Srimi. Pozivamo njega i cijelu sudačku komisiju da nam objasne zašto se Fran nije kao VAR sudac javljao na utakmicama Slaven Belupo – Osijek i Gorica – Hajduk, kad su gosti bili oštećeni za dva eklatantna kaznena udarca!? "Debelo" iskustvo trajanja u hrvatskom nogometu uči nas kako može biti riječ o svemu i svačemu, samo ne o slučajnosti.

Ne, nećemo na ovim stupcima posezati za glasnim špekulacijama i nesportskim razmišljanjima, koje smo čuli izravno s izvora. Od nogometnih djelatnika, u čije poštenje i korektnost nimalo ne sumnjamo. Nećemo čačkati ni po drugim stvarima, o kojima se na (ne)izravan način oglasio trener Damir Čanadi upravo prije utakmice s Istrom, a koje govore o različitim negativnim pritiscima na njega, momčad i klupsko vodstvo. Zašto ne!? Pa, zato što, kad objektivno sagledamo sve što se zbivalo ovog proljeća, pa i cijelu sezonu na Šubićevcu, ipak, glavna krivnja za vrlo vjerojatno napuštanje društva najboljih pripada treneru Čanadiju i njegovim igračima. Kad je Šibenik dosegao prednost od deset bodova ispred "fenjeraša" Gorice, stručni stožer i prvotimci "narančastih" pronašli su jedan, jedini put koji je vodio u niži rang. Na način, na kojemu bi im zavidio i Jules Verne, stari pisac književne fantastike.

image

Može li Damir Čanadi objasniti čime se zapravo vodio u posljednjim kolima?

Goran Šebelić/Cropix

Cijela ovosezonska priča na Šubićevcu dobiva dodatno negativnu dimenziju, kad se zna da u 90-godišnjoj povijesti kluba nikad nije utrošeno toliko milijuna eura, ni dovedeno toliko igrača. Pojačanja i "pojačanja". S temeljnim pitanjem tko je birao i dovodio te nogometaše!? U rubriku "vjerovali ili ne?" jamačno valja ubrojiti i službene podatke o poslovanju šibenskog prvoligaša u zadnje dvije godine. Iako su se na Šubićevcu izmijenila tri vlasnika, makar su ostvareni neki visoki transferi (Bulat, Jurić), HNK Šibenik je pretprošlu godinu završio s gubitkom od 8,5 milijuna kuna, a prošlu s minusom, koji doseže gotovo 2 milijuna eura!?

Generalni remont

Zbog svega navedenog nije teško zamisliti kakav posao na remontu kompletnog kluba čeka aktualnog vlasnika Željka Karajicu, koji je, prema informacijama kojima raspolažemo, prošao slične crne scenarije u Klagenfurtu i Berlinu!

– U zadnjem razgovoru s predstavnikom vlasnika kluba nisam stekao dojam da on kani napustiti Šubićevac – povjerio nam se Joško Jurić, aktualni predsjednik Šibenskog saveza sportova i stari zaljubljenik u šibenski nogomet.

Šibenske nogometne brige ne završavaju s trenerom Damirom Čanadijem i prvom momčadi. Nemale natjecateljske zadaće čekaju sve najvažnije mlađe kategorije na Šubićevcu. Do zadnjeg kola, u kojemu se upravo sastaju te dvije momčadi, šibenski juniori vodit će bitku za prvoligaški ostanak s vinkovačkom Cibalijom. Istodobno, kadete i pionire, ako se nešto ne promijeni, čekaju kvalifikacije za ulazak u Prvu ligu u svojim kategorijama.

– Jamačno nam neće biti lake te kvalifikacije, jer imamo informacije da će nas čekati nimalo laki suparnici – upozorila nas je Željka ​Tadić Štrkalj, koja se godinama brine o tome kako organizirati putovanja i utakmice mladim šibenskim sastavima.

A sve navedeno ima "zajednički nazivnik" ili pitanje kako u svim turbulencijama, koje su ga zadesile ove sezone, prva momčad Šibenika nije mogla posegnuti za osvježenjima iz svojih inkubatora. Na način kako to čine gotovo svi prvoligaši. Znači li to da tom segmentu rada u šibenskom prvoligašu u zadnjih nekoliko godina nije posvećena dovoljna pozornost ili da, poslije 12 reprezentativaca, koliko ih je u svojoj 90-godišnjoj povijesti dao šibenski travnjak, više nema šibenskih dječaka i momaka, nadarenih za nogomet!?

Za one, koji ne prate dublje sva zbivanja na Šubićevcu, valja konstatirati kako su se i u Školi nogometa mijenjali šefovi struke gotovo kao na tekućoj vrpci. Više, primjerice, nitko ne spominje zvučno najavljenog osječkog nogometnog pedagoga Zlatka Stankovića, koji je, među inim, lansirao i Davora Šukera, a koji se na Šubićevcu zadržao kratko, prekratko. Baš kao i njegov splitski nasljednik Hrvoje Matijević.

image
Goran Šebelić/Cropix

Vjerojatno se pitate zašto na ovim novinskim stupcima nismo objavili nijednu izjavu šibenskih aktera utakmice Istra – Šibenik (3:0)!? Pa, što bismo pametno ili zanimljivo mogli čuti od njih poslije neuvjerljive predstave na pulskom travnjaku!?

Žao nam Funcuta

Osim vlasnika Željka Karajice, poslije potonuća na istarskom poluotoku najviše žalimo onu malu skupinu Funcuta, koja je ponukana "pristojnom" igrom i pobjedom (3:1) nad Slaven Belupom optimistički (ili utopistički!?) krenula na dalek put za Pulu. Ne štedeći svoje tanke osobne proračune, vrijeme i živce. Riječ je o zakletim Šibenčanima, koji su kisnuli na domaćim utakmicama s Turopoljcima i Koprivničancima, držeći se one stare da nada umire zadnja. A zadnja je ovosezonska šibenska nada čini se, ipak, umrla. Tko ne vjeruje potpisniku ovih redova, te se i dalje nada šibenskom nogometnom mirakulu, evo rasporeda Gorice i Šibenika u preostala četiri ligaška kola.

ŠIBENIK (27): VARAŽDIN, Dinamo, OSIJEK, Hajduk

GORICA (28): SLAVEN BELUPO, Istra, VARAŽDIN, Dinamo

Velikim slovima su, dakako, označene momčadi, koje klubovi sa začelja ugošćuju u završnici prvoligaške utrke.

29. travanj 2024 08:49