StoryEditorOCM
Nogometprva hnl

Scenarij koji će pokrenuti ćakule o ‘kužini’ sve bliži: pola lige će u borbu za titulu, a ostatak će se dosađivati, među njima je i Šibenik

Piše Frane Vulas/SD
13. siječnja 2022. - 09:15

Po svim pokazateljima „crnima” se crno piše. 

U drugi dio HT Prve HNL posljednji Hrvatski dragovoljac ući će s 11 bodova manje od najbliže Istre 1961, ali, kako je krenulo s brojnim odlascima ove zime, i s još slabijom momčadi nego na jesen. To bi sve moglo učiniti „dosadnim” drugi dio sezone za većinu klubova, odnosno one koji se ne bore za titulu i Europu zato što će se jedini putnik u Drugu ligu vjerojatno odavno unaprijed znati. Pa se možda čak zbog te rezultatske izvjesnosti od petog mjesta naniže, odnosno sve izglednije rezultatske nezainteresiranosti pola lige, može polemizirati čak i o regularnosti natjecanja.

Raspad u Sigetu

Hrvatski dragovoljac već je u debelom rezultatskom minusu, samo jednu pobjedu je klub iz Sigeta upisao u prvih 20 kola. Ujedno zbog dugovanja klub su ove zime već napustili neki od ključnih igrača - Vinko Petković, Tomislav Štrkalj, Marko Ćosić..., dok se drugi na to najozbiljnije spremaju. Bit će i pojačanja, ali kako novca nema takve će i biti akvizicije. Uglavnom se tu spominju dovođenja igrača na posudbe, a na pomolu je suradnja s Rijekom koja bi talente usmjeravala u Siget. 

No, ni to nije sve. Veznjak Benedik Mioč je bio suspendiran zbog izostanka s početka priprema, a na Dragovoljac se baš žestoko okomio i Covid-19. Zbog velikog prodora koronavirusa u svoje redove morali su momci trenera Davora Mladine čak i prekinuti pripreme za nastavak sezone. Ono, kad te baš ne ide...

Kako je ovo već druga sezona da pretposljednji sastav lige ne mora u dodatne kvalifikacije za ostanak, čini se kako bi rasplet oko ispadanja mogao biti poznat mnogo ranije nego inače. A onda će se sve svesti na borbu za titulu prvaka i plasman u Europu. U ozbiljnoj borbi za naslov sada su četiri kluba: Dinamo, Osijek, Rijeka i Hajduk. Nije daleko od bitke za Europu niti Gorica koja ima šest bodova manje od Splićana, dok Lokomotiva ima kvalitetu, ali i čak 11 bodova manje i susret više od četvrtog Hajduka.

Naravno, Dragovoljac se bez obzira na sastav s kojim uđe u nastavak sezone sigurno neće predavati, ali treba biti realan. Može se dogoditi da klubovi od 5. do 9. mjesta „odrađuju” dobar dio drugog dijela sezone, da im veći dio proljeća služi kao pripremanje za iduću sezonu, a što bi od nastavka lige moglo napraviti cirkus jer će istovremeno klubovima iz gornjeg dijela ljestvice svaki bod možda biti presudan. 

Playoff za predzadnjeg (ni)je rješenje

I nemojte uopće ni sumnjati kako će u Lijepoj našoj onda krenuti sumnje u „kužine” kad se budi sastajali „nezainteresirani” s klubovima koji se bore za vrh, a to je najmanje što hrvatskom nogometu treba.

To možda otvara vrata da se ponovno otvore i diskusije o mopromjeni sustava natjecanja. No, povratak na staro, da opet deveti sastav lige ide u play off teško može biti rješenje kada jednostavno posljednjih godina u pravilu nema dovoljno klubova financijski i organizacijski doraslih, s licencama za iskorak iz Druge u Prvu ligu. Nema praktično tko ući u elitni rang.

Uostalom, i ovaj Dragovoljac je dokaz koji tome ide u prilog. Obrnuti primjeri, kakav je Gorica, su baš rijetkost. A kada bi se kao u nekim najjačim ligama Europe tražile prave financijske garancije od klubova pred početak sezone za nastup u eliti, vjerojatno ne bismo imali dovoljno klubova niti za početak lige.

19. travanj 2024 04:35