StoryEditorOCM
Nogometloše složen roster

Površno odrađen posao u zimskom prijelaznom roku. U goste Dubravi Šibenik putuje sa samo jednim veznjakom!

Piše Ivo Mikuličin, Šibenski.hr
8. ožujka 2024. - 15:13

E, da je svaki dan Božić! Tako su (polu)ozbiljno govorili, bolje rečeno mrmljali navijači Šibenika dok su napuštali Šubićevac, ciljajući na podatak da je jesenski "Mister promašaj" Ivan Božić s dva pogotka u dalmatinskom derbiju sa Croatijom iz Zmijavaca(2:1) koliko – toliko zadržao Narančaste u igri za prvo mjesto, koje vodi u društvo najboljih.

Odakle ono "koliko-toliko"!?

Na Šubićevcu mogu biti zadovoljni pobjedom, ali ne i igrom domaće momčadi. U tom smislu nisu baš ugodne usporedbe momčadi Šibenika s igrama kakve prikazuje lider Zrinski. Zahvaljujući TV-prijenosu, mogli smo vidjeti kako momčad, kojoj je sponzor Osječko pivo, kao domaćin ne daje gostima iz Dugopolja "ni da dišu". Svaki je dugopoljski igrač u svakom duelu na bilo kojemu dijelu travnjaka osjećao dah igrača vodeće momčadi. S nemalim pritiskom na bilo kakvu akciju gostiju. Istodobno, igra Šibenika u sudaru sa Croatijom u prvih je 45 minuta djelovala kao slow-motion. Bez dovoljno kombinatorike i toliko potrebne tranzicije, a s previše nepreciznih pasova.

image

Ivan Božić

Niksa Stipanicev/Cropix

U nadmetanju s Dugopoljem, Narančastima ni 16 udaraca nije bilo dovoljno za jedan, jedini gol, dok je istodobno Zrinski u duelu s istim suparnikom iz prvog udarca na suparnička vrata zatresao mrežu. I to u zadnjim sekundama, točnije u minuti sudačke nadoknade. Kao još jedan znak taktičke upornosti, karaktera i pristupa momčadi, koju vodi bivši stoper Šibenika Igor Budiša. Suprotno tome, Šibenčani su u zadnjoj fazi susreta sa čvrstom momčadi iz Imotske krajine načinili dvije gotovo neoprostive greške.

Prvu, makar je riječ o prestrogoj odluci benkovačkog suca Ivana Vukančića, kad je mladi Marijanović dozvolio sebi "luksuz" drugog žutog kartona, dok je u sudačkoj nadoknadi šibenska obrana poigravanjem na rubu kaznenog prostora umjesto "kendavanjem" dopustila smanjenje rezultata na 2:1, pa tako i potencijalnu mini-dramu na kraju susreta. Za Šibenčane je silno bolna i usporedba njihovih nadmetanja s Dugopoljem s igrama (i rezultatima) Zrinskog s istim suparnikom. Lider je ugrabio Dugopoljcima svih 6 bodova, dok je momčad iz predgrađa Splita Šibenčanima s dva remija otela četiri dragocjena boda. Preciznije, da su kojim slučajem, kao i Slavonci, ugrabili pun plijen protiv dalmatinskih susjeda, Narančasti bi sada bili na samo 3 boda od lidera, pa bi izgledi da dostignu vodećeg bili u sferi realnog, a ne kao insert iz filma "Moje pjesme, moji snovi".

Deficitarna vezna linija

- Ne može se ovakvom igrom dostići Zrinskog. Prije svega, nespretno je slagan igrački mozaik Šibenika. U obrani i napadu trener Mario Carević ima na raspolaganju po dvije postave, dok u veznoj liniji imamo "jednog i pol" igrača. Taj podatak predstavlja surovu stvarnost, te otkriva neodlučnost i površnost posla obavljenog u zimskom prijelaznom roku – kazivao nam je jedan od članova vodstva na Šubićevcu s usrdnom molbom da ostane anoniman, ali i s neskrivenom ljutnjom.

Sve je popratio i dodatnim komentarom:

- Bilo bi nešto lakše da se izbjegao sukob s Đirom, koji je stalno najavljivan kao veliko pojačanje za proljeće, a lako smo ga se odrekli bez toliko potrebne diplomacije.

Ono o "jednom i pol veznom igraču" dobiva još dramatičnije obrise prije utakmice s Dubravom u gostima. Razlog: iskusni Roca je "požutio", a neiskusni Marjanović "pocrvenio", pa od "klasičnih" veznih igrača za zagrebački susret stručni stožer Šibenika ima na raspolaganju tek Španjolca Ikera Poza. Je li, konačno, sazrelo vrijeme da netko od (viška) obrambenih igrača uskoči barem "prisilno" u vezni red, o čemu Carević povremeno govori, a na što se nikako ne odlučuje!?

Stoper Stefan Perić imao je najbolji šibenski prodor prema suparničkom kaznenom prostoru tijekom cijele zadnje utakmice, dok je Josip Majić odigrao sjajan pas prema Marjanoviću koji se bez konačnog odjeka ubacio u opasnu zonu šuta. Izjave trenera Marija Carevića i junaka utakmice Ivana Božića, zabilježene poslije utakmice nisu se bitno razlikovale od našeg temeljnog suda i izjave spomenutog člana klupskog vodstva.

- Griješili smo u osnovnom pasu, imali smo pet neforsiranih grešaka, što unese nemir u momčad. Najvažnije je, ipak, da smo pobijedili. A vezni red bez Roce i Marjanovića!? Vjerujem da ćemo nešto smisliti do utakmice s Dubravom u Zagrebu – kazivao je, među inim, Carević.

- Fokus nam nije na bodovima, nego kao i obično na igri. Mislim da smo kvalitetniji od protivnika i da ćemo to pokazati na terenu. Njihova situacija na tablici nam ne ide u prilog, oni koji se bore za opstanak su najopasniji. Bokovi, obrana i napad su nam dobro popunjeni, u vezi imamo samo jednog od tri takva igrača na raspolaganju pa će neki morati igrati na svojim neprirodnim pozicijama, što nam ne smije biti opravdanje. Svaku utakmicu idemo na pobjedu - rekao je Carević uoči susreta u Zagrebu.

image

Mario Carevic, trener Sibenika

Niksa Stipanicev/Cropix

Inače, Kamerunac Iyvendock je još na putu. Trener ističe da je šteta što još nije stigao, jer bi sutra dobro došao u srednjem redu.

Toševski je pojačanje

Lijepo je bilo pročitati izjavu novog napadača Šibenika, Makedonca Davida Toševskog "da se sjajno osjeća u gradu, kao što je Šibenik", ali je puno vrjednije saznanje da on predstavlja u pravom smislu pojačanje za Narančaste. Sjajnom duel-igrom i asistencijama suigračima. Bolje rečeno, načinom igre, kojim su pala i oba pogotka Šibenika. Zbog raspoloženog Toševskog utakmicu su na klupi počeli, a dijelom i završili Torres, Laća i Delić. Kao još jedan poticaj zamisli da dijelu napadača (Majić) trener Carević mora naći druge, jednako korisne pozicije u momčadi. Uostalom, Josipa Majića je i kad mu baš sve ne polazi za nogom, uvijek pun travnjak, klasičnom" manirom (polu)špice ili tipičnog veznog igrača.

A da tekst ne bi bio obojen isključivo kritičkim tonovima, valja konstatirati da je od dojma iz prvih 45 minuta u sudaru s Croatijom odskakalo prvih petnaestak minuta drugog poluvremena. Točnije, da je taj bolji, razigraniji pristup "prisilno" nestao podatkom da su Šibenčani završnicu susreta odigrali s igračem manje.

A ono malo lijepih riječi, koje smo uputili kratkim razdobljima igre Šibenika nisu dovoljne za prvoligaški recept.

- Takvom se igrom ne ulazi u Prvu ligu, Možda bi ovakvim, pomalo ziheraškim pristupom lakše opstali u društvu najboljih nego se plasirali u viši rang. Moramo, konačno, shvatiti da je Zrinski ozbiljna momčad, da sedam bodova prednost i njihove tijesne pobjede ne možemo smatrati više slučajnošću – oglasio se jedan od šibenskih novinara po završetku utakmice.

A riječ je o kolegi, koji ne izostaje sa šibenskih gostovanja, a kamoli s utakmica na Šubićevcu. I još nešto, što istodobno raduje, ali ne budi i optimizam za konačni završetak drugoligaške sezone na Šubićevcu. Ako zbrojimo dojmove iz tri proljetna drugoligaška kola, onda ne možemo više potencirati priču "o sudačkom vjetru u leđa" momčadi iz slavonskog Jurjevca, ni tezu o "zapinjanju noge" Šibenčanima. Ako je Vukančić prestrogo isključio Marjanovića, onda, ruku na srce, moramo priznati kako je u minuloj utakmici s Dugopoljem u gostima zagrebački Drnišanin Toni Dadić mogao komotno svirati kazneni udarac u prvoj minuti u korist domaćina.

image

 Funcuti

Niksa Stipanicev/Cropix

Ostaje, dakle samo šibenski žal za nekim nekorektnim arbitražama iz jesenskog dijela prvenstva. Suđenjima, koja su (ne)izravno donijela nemali kapital vodećem Zrinskom, te mu teoretski i praktički osigurale "broj jedan" u trećem krugu drugoligaške utrke, što praktički znači da će se utakmica Zrinski – Šibenik igrati u Osijeku. Stoga, valja se ufati novim, bitnim promjenama na Šubićevcu, koje bi donijele šansu da o novom prvoligašu odlučuje upravo ta utakmica. S napomenom da bi u toliko željenom bodovnom poravnanju Šibenčana sa Slavoncima na kraju sezone, prvo mjesto pripalo Narančastima. Propozicije, naime, jasno govore da, u slučaju jednakog bodova, odlučuju samo ishodi iz prva dva kruga natjecanja, a tu je Šibenik u prednosti s jednakim brojem bodova i boljom gol-razlikom(3:2).

27. travanj 2024 19:42