StoryEditorOCM
Nogomettrener šibenika

Mario Carević uoči završnog lova na titulu prvaka: ‘Nema kalkuliranja, želim svih 11 pobjeda!‘

Piše Ivo Mikuličin
21. ožujka 2024. - 13:24

Neskriveno zadovoljstvo zbog bodovnog učinka u minulih pet kola, ali i stara, dobra teza kako je oprez majka mudrosti usporedo su “kraljevali” u više nego otvorenom razgovoru s trenerom nogometaša Šibenika Marijom Carevićem prije treće, odlučne etape drugoligaškog maratona.

Zadovoljstvo počiva na statistici, koja govori da su u pet posljednjih utakmica Narančasti osvojili trinaest bodova uz impresivnu gol-razliku od 10:1 ili bod više nego na jesenskom startu prvenstva, kad su utržili 12 bodova, uz gol-razliku od 16:7.

- Statistika katkad vara. U prvih pet startnih utakmica mi bismo bili na konju, da ne bi nesretnog poraza (4:5) protiv Orijenta na riječkoj Krimeji, koji je stigao, prije svega, kao plod naše nesmotrenosti jer smo poslije prvih 45 minuta vodili sa 3:1. Oprez je jedini lijek za euforiju koja je, što kriti, nastala kad smo raziiku od 7 bodova u odnosu na vodeći Zrinjski smanjili na samo dva. No, i dalje smo drugi, a lider, ruku na srce, ima nešto bolji raspored od nas u trećoj etapi ligaške utrke - počeo je našu ćakulu trener Carević.

Dobra bilanca

Unatoč spomenutom oprezu, nije bježao od naše konstatacije da dobra bilanca u proljetnom startu (ne)izravno svjedoči o čvršćoj homogenijoj igri, posebice u obrani. Uostalom, braniči Punčec i Dujmović, te win-bek Cvijanović su svojim pogocima itekako pomogli napadačkom tercetu.

- Zašto bih bježao od spomenute konstatacije!? Posebice smo popravili našu igru u prekidima. Nije baš lako zamisliti podatak kako smo u prvih 17 kola imali čak 117 izvedenih kornera bez ijednog pogotka! Sad smo bitno popravili taj segment igre. U napadu i obrani, jednako – objašnjava Mario.

image

Ako zatreba, Carević je i zaštitar

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Cijelu minulu jesen od trenera Šibenika slušali smo priču “kako će na proljeće sve biti lakše, kad zaigraju prokušani prvoligaški igrači Marko Đira i Ivan Delić”. A Đira je poslije nesporazuma sa stručnim stožerom otišao sa Šubićevca, dok Delić nema preveliku minutažu u prvih pet kola.

- Đira je prošlost, ali sam i dalje uvjeren kako će nam Delić puno značiti u nastavku prvenstva. No, moram biti oprezan u doziranju njegove minutaže. Zbog neugodne bolesti koju je, na našu i njegovu radost, definitivno prebolio. Delić je počeo trenirati na vrhunski način, što će značiti daleko veću minutažu u nastavku prvenstva. Uvjeren sam da će nam biti itekako bitan čimbenik u važnim utakmicama. On je, naime, majstor snalaženja u malom prostoru, a takvih igrača nije previše ni u Prvoj ligi – vjeruje naš sugovornik u bivšeg hajdukovca Ivana Delića.

Điru je trebao naslijediti jedan afrički nogometaš koji je potpisao za Šibenik zadnjeg dana prijelaznog roka, ali se još uvijek nije pojavio na Šubićevcu. Carevićevu zajebanciju da on iz daleke zemlje “stiže polako kaićem” šibenski zajebanti su dodatno podcrtali pričom, temeljenom na crnom humoru, kako je on “ploveći Crvenim morem zalutao u pojas Gaze”.

- Moram ozbiljno progovoriti o tom problemu. Žao mi je što se još nije pojavio, jer sam računao na njega kad je riječ o konkurenciju u veznom redu gdje smo zapravo najtanji. Problem su, navodno, “papiri” i radna dozvola koja je potrebna stranom igraču da bi zaigrao u hrvatskim ligama - objasnio nam je Carević.

Stručni stožer Šibenika je, kad je riječ o veznom redu, silno uvjeren u sposobnosti Španjolca Ikera Poza, točnije njegovu doprinosu igri u oba smjera. Ne želimo zanijekati to povjerenje, ali većina navijača Šibenika bi voljela da Španjolac više poseže za okomitim loptama, poput one, kad je u zadnjoj utakmici s Jarunom sjajno asistirao Toševskom.

- I ja bih volio da imamo više okomitih pasova nego kratkih proigravanja u širinu. No, Pozo je po svom odnosu prema igri i nogometnom znanju, vjerujte mi, top-igrač. I volio bih da imamo na istoj razini igrača slične kvalitete u veznom redu. Tko zna, možda netko od ostalih vezista proradi punim sjajem u nastavku prvenstva – pita se i nada trener Šibenika.

Dobra posjeta

Šubićevac je i više nego dobro posjećen za drugoligaške (ne)prilike, pa je logično i to da je barem svaki drugi gledatelj mini-izbornik. Otud i zamisli da se u veznom redu Pozu pridruži stoper Stefan Perić ili napadač Josip Majić!?

- Kad je riječ o Periću, moram na određeni način poštovati volju igrača. Iako on ima navadu da iznese loptu prema naprijed, osobno priznaje kako se bolje, konformnije osjeća na poziciji desnog stopera. Majić je, pak, nemala klupska vrijednost. I ne bježi od uloge veznog igrača. Uostalom, priliku u tom smislu dobio je upravo u drugom poluvremenu utakmice s Jarunom. Njemu to i nije posebna novost. Na poziciji veznog igrača dobro je funkcionirao u nekim ranijim klubovima – dao je Carević vrlo izravan odgovor navijačkim, pa i novinarskim željama.

Trener Šibenika ne štedi komplimente ni na račun novog igrača, makedonskog napadača Davida Toševskog, koji je šibenskoj tečnoj igri dao toliko potrebnu robusnost u napadu.

- Nije nam dao samo robusnost, nego i, kako bismo mi, Dalmatinci kazali, dodatni šug u igri svojim ulascima “u prsa” suparničkih braniča. Zaista nam je trebao takav profil igrača. Njegovom neustrašivosti profitirali su i drugi napadači. Primjerice, oba gola koja je postigao Ivan Božić u čvrstom nadmetanju s Croatiom iz Zmijavaca pala su poslije žestokih duela Toševskog sa suparničkim stoperom. A Makedonac ima smisao i za spretne, kratke pasove – pojasnio je trener Šibenika svoje pohvale na račun makedonskog nogometaša u narančastom dresu.

image

Zaostatak u prvenstvu je minimalan

Niksa Stipanicev/Cropix

Spomen utakmice sa Croatijom bio je Careviću šlagvort za priču o nekim lošim navadama njegovih prvotimaca. U spomenutom susretu Šibenčani su gotovo dvadeset minuta imali igrača manje, zbog crvenog kartona mladog Marjanovića.

- Onakvi su kartoni nedopustivi. Baš kao što smo dobili još tri javne opomene na zadnjoj utakmici. Silno sam ljut kad se to dogodi. Nisam za glasne i jasne kalkulacije u trenutku kad imaš sigurno vodstvo, ali sam i protiv opuštanja, koja lako mogu biti kažnjena kartonima. A njih se valja čuvati, jer pred nama je još 11 kola – digao je malo ton, inače, odmjereni zagrebački Dalmatinac (op.p. obitelj bivšeg Hajdukova igrača živi na zagrebačkoj adresi).

Puni sastav

Slatko se nasmijao visoki, rudlavi Makaranin, kad smo mu kazali kako bi Funcuti i ostali silno guštali, kad bi Šibenik prije zadnje utakmice sa Zrinskim u gostima imao tri boda prednosti, što bi praktički značilo i plasman u društvo najboljih, s obzirom na podatak da Narančasti imaju bolji međusobni skor s liderom(op.p. računaju se samo rezultati iz prve dvije ligaške etape).

- A ja bih volio da imamo 12 bodova prednosti! Ostajem pri tezi da je naše prvenstvo zapravo maraton. Da valja bježati od kalkulacija, ali i od euforije poslije neke dobre igre ili rezultata. Nije pila naopako misao da uopće nisam fokusiran na igru i rezultate vodećeg Zrinskog, već isključivo na svoj Šibenik. Nema ni traga kalkuliranju, kad kažem da mi je temeljni cilj pobijediti u svih 11 kola do kraja drugoligaške utrke – čvrstim tonom kazivao je Carević.

Prvi od 11 odlučnih šibenskih ispita je već ovog vikenda, kad na Šubićevac stiže vinkovačka Cibalia.

- Nije mi ni u primozgu da podcijenim Vinkovčane. Riječ je o kultnom hrvatskom klubu sa svijetlom tradicijom i vjernim navijačima, ali i s nemalim financijskim problemima. Poštujući dres koji nose nogometaši Cibalie se u svakoj utakmici, figurativno rečeno, “bacaju na glavu” da bi se domogli bodova. Dobro ćemo se spremiti za njih s uvjerenjem da ćemo imati na okupu najbolji mogući sastav. Kartoniranih prvotimaca nemamo, a valjda ćemo sanirati i neke manje ozljede – završio je Carević.

26. travanj 2024 07:52