StoryEditorOCM
Nogometne igraju imena

Mario Carević o novom pojačanju Šibenika: ‘Nemam mu pojma ime, nije mi ni bitno. Dobar je igrač i to mi je jedino važno‘

Piše David Kapetanović
14. ožujka 2024. - 14:55

Neki dijelovi svijeta poznati su po talentiranim sportašima, ali rasadnika talenata kao Afrike u nogometu nema. Gotovo neiscrpan izvor ‘skrivenih‘ vještih igrača neograničenog potencijala koje se bogati klubovi trude ‘iskopati‘ i prepoznati pa ih za siću dovesti u najbolje europske destinacije.

U priči je, jasno, i hrvatski nogomet. Kao mlađi brat koji pokušava kopirati i držati korak sa starijim, tako nije neuobičajeno da hrvatski klubovi, poput stranih velikana, zavire na crni kontinent u potrazi za igračima koje su oni bogatiji europski preskočili. 

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Mada, dobar dio igrača iz Afrike ne uspije ostvariti neku zapaženiju karijeru, ali poput igranja lutrije, nekad skautovi pronađu baš pravi neizbrušen dijamant, igrača odličnih karakteristika koji strpljivo čeka svoju priliku dokazati se na europskim travnjacima. Čini se da je sada baš jednog takvog uspio ‘ubosti‘ i Šibenik, dalmatinski drugoligaš prvoligaških ambicija, s dobrim iskustvom dovođenja solidnih igrača iz Afrike.

Agyemang Morrison stigao je u Krešimirov grad u studenom prošle godine na probu i odmah oduševio svojim vještinama. Stoper iz Gane visok 190 centimetara tek je navršio 19 godina i u nogometu je još uvijek potpuna nepoznanica. Ni Transfermarkt, neiscrpna baza podataka za sve moguće igrače u sportu, još ne zna da mladi Morrison postoji. Brzo je nakon probe uključen u juniorsku momčad, a već nakon tri susreta u mladoj momčadi, prošli vikend dobio je priliku zaigrati i za seniore.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Šibenik je u nedjelju otputovao u Zagreb, na megdan Dubravi. Utakmica je to kakve ‘narančasti‘ moraju pobjeđivati žele li zadržati korak za Zrinskim koji drži prvo mjesto. Napeta je sezona u HNL-u, ali i u drugoj ligi, svaki bod je bitan u utrci za promociju, a trener Mario Carević je odlučio od prve minute na poziciji defenzivnog veznog poslati baš mladog Morrisona. 

Šibenik je ‘glatko‘ slavio, rezultat na kraju utakmice je stajao 0:3, a Morrison je oduševio prikazanim. Spomenuli smo da je stoper, a da je igrao u veznom redu. Dakle, krasi ga i polivalentnost.

- Ima nedostataka, ali dobro, još je mlad. Ne treba previše forsirati ništa. Ima još vremena, imamo i mi velike planove za njega - priča nam trener Mario Carević, koji je uhvatio nešto vremena prije popodnevnog treninga i rado nam prokomentirao novo pojačanje u svojim redovima.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- Najbitnije i najdraže kod njega mi je liderstvo i zrelost. Stalno priča, komunicira s igračima na terenu, pokušava pomoći momčadi na sve načine iako je najmlađi. Ima podlogu za stvoriti veliku karijeru.

Baš zbog te zrelosti u klubu se znaju šaliti da mu je 29, a ne 19 godina. Iako dobiva pohvale sa svih strana, treba biti realan. Odigrao je tek jednu utakmicu, dizati ga pretjerano u nebesa je stvarno besmisleno. Držati ga na oku i njegovati njegov talent, to može. Znaju to i u Šibeniku, oprezno postupaju, da ne bi Morrison letio visoko, pa nisko pao.

- Bio je plan da zaigra za prvu momčad, zaslužio je. Iako, dobro smo pojačani na poziciji stopera, pa nije igrao na svojoj poziciji. Trenira nekad i sa seniorima, ali ipak će većinom igrati za juniore. Oni se bore za opstanak i tamo je potreban, ali kad god bude prilike, ubacit ćemo ga u prvu momčad - objasnio nam je Carević.

Pitali smo i kako se točno izgovara njegovo ime Agyemang, lakše je točno napisati nego izgovoriti. Ali, i trenera smo tu uhvatili nespremnog:

- Nemam mu pojma ime, zovem ga Morrison, haha. Ma, nije mi ni bitno ime, dobar je igrač i to mi je jedino važno.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Kako je uopće mladi Ganac pronašao svoj put do Šibenika? Tko je tu bio glavni u njegovom dovođenju? Za te odgovore smo se obratili na drugu adresu, sportskom direktoru kluba, Hrvoju Kulušiću.

- On je stigao preko SEH grupe, koja je vlasnik kluba. Stigao je preko Berlina, javili su nam da imaju zanimljivog igrača i poslali ga nama.

Inače, SEH grupa, osim Šibenika, u vlasništvu drži i Viktoriju iz Berlina, ali i prvoligaša Austriju Klagenfurt. Stalno su ovi klubovi u komunikaciji, igraju i međusobne prijateljske utakmice, a nije ni čudo da i mijenjaju igrače. Šibenik već neko vrijeme dobro ‘pazari‘ u Africi, primjer je Prince Ampem, također Ganac koji je kasnije dvije sezone igrao za Rijeku. Tu su i Theophilus Solomon, Okechukwu Aliyu, Jamilu Collins i drugi.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

I sada su u klubu Appah i Iyendjock, nije Morrison usamljen u Šibeniku:

- Dobro mu je ovdje, tu su ti drugi igrači iz Afrike, s njima je blizak. Ma on je odličan momak. Miran, sve sluša, jako radi i trudi se. Uglavnom kada dovedemo takve igrače treba im duže vremena da se prilagode, oko šest mjeseci. On se odlično prilagodio ovdje, puno brže. Nema sumnje da će u budućnosti biti puno interesa za njega - zaključio je Kulušić.

26. travanj 2024 16:36