StoryEditorOCM
NogometČanadi ‘bez dlake‘ na jeziku

‘Igračima skidam kapu, bili smo pod velikim pritiskom zadnja dva tjedna. Uzdrmali su i mene i ekipu‘

Piše Krešimir Gulin
26. travnja 2023. - 11:44

Još u šibenskoj svići ulja ima! Poslije četiri uzastopna poraza nerijetki su Narančastima već kupili kartu za drugu ligu, no pobjedom (3:1) nad Slaven Belupom momčad trenera Damira Čanadija vratila se u mrtvu utrku s Goricom za prvoligaški spas.

Ne samo što su Šibenčani osvojili zlata vrijedne bodove, već su protiv Koprivničana odigrali primamljivo za oko, vjerojatno jednu od najboljih utakmica u sezoni.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Napokon je Čanadi pronašao grupu nogometaša koja će ‘ginuti‘ na terenu, a ne ponašati se poput manekena kao primjerice u teško objašnjivom porazu (0:4) s Goricom u derbiju začelja. U utakmici koja bi u konačnici mogla biti i ključna u utrci za opstanak u 1.HNL:

- Skidam kapu svojoj ekipi koja je bila pod silnim pritiskom zadnja dva tjedna. Pritisak nije bio samo vezan za nogometne stvari, već i one koje nemaju veze s terenom. Pokazali smo da imamo potencijal i da možemo igrati dobar nogomet pod uvjetom da smo slobodni i ‘čisti‘ u glavama. Pred nama je još pet teških utakmica i sve ćemo napraviti da dođemo do cilja. Pred nama je težak put. Nemamo potporu ni od koga, sve ćemo morati zaraditi sami. Imam dojam da nitko baš ne voli doći igrati u Šibenik i da bi mnogi željeli da ispadnemo iz lige. Međutim, mi moramo štititi sebe i klub. Svi moraju ići za Šibenik do kraja- od ljudi koji nam peru odjeću do sjajnih navijača koji nas bodre na tribinama i po nevremenu- bez dlake na jeziku govorio je Čanadi nakon utakmice sa Slavenom.

Konkretno, o kojim pritiscima se radilo Čanadi nije želio govoriti, barem ne dok traje sezona i dok je momčadi prijeko potreban mir. Međutim, karte bi se konačno mogle otkriti kada sezona završi i kada se bude radila analiza. No, očito je da nije bilo ugodno i da je prijeđena granica sportskog pritiska:

- Mogu samo reći da se puno toga događalo, uzdrmali su i mene i ekipu. Ali, protiv Belupa smo pokazali potencijal. Vjerujem da ćemo tim putem nastaviti već u subotu u Puli. Mogu samo kazati kako je šteta što već na ljeto nisam na raspolaganju imao ovakvu ekipu, siguran sam da u tom slučaju sada ne bismo bili u borbi za ostanak- rekao je trener Šibenika.

image

Damir Čanadi

Nikša Stipaničev/Cropix

Bez obzira na seriju negativnih rezultata u kojoj su mnogi zazivali njegovu smjenu, iza Čanadija je stala uprava kluba na čelu s vlasnikom Željko Karajicom:

- Ne krijem da s gazdom imam dobru komunikaciju. Da nije tako, ne bih se ni vraćao u Šibenik. Mogao samo lijepo otići na arbitražu, uzeti novceiz ugovora i piti vino u kući na Cresu- iskren je Čanadi.

Nakon tri utakmice bez postignutog gola, protiv Slavena je proradio i šibenski napad- inače najneefikasniji u ligi. Budući da su mu klasični napadači Čop i Radonjić gotovo neučinkoviti, Čanadi je golgetere morao potražiti u krilima- Dolčeku i Špeljaku. Dolček mu je povjerenje vraćao važnim pogocima protiv Dinama ili Hajduka, a sada se konačno ‘odčepilo‘ i Špeljaku.

image

Karlo Špeljak

Nikša Stipaničev/Cropix

Službeno najbrži igrač HNL-a briljirao je s dva gola i jednom asistencijom. Da priča bude još intrigantnija, bili su mu to prvi pogoci u HNL-a:

- Osjećaj zbog golova je više nego dobar, ali ja bih na prvo mjesto stavio pobjedu i odličnu igru cijele momčadi. No, ovo je samo jedan mali korak prema našem konačnom cilju- rekao je Špeljak.

Je li se Šibenik kasno probudio?

- Nismo se kasno probudili, još je puno bodova u igri. Baš su nam se zaredali loši rezutati, trebala nam je jedna ovakva pobjeda da nas digne. Dobro smo radili i trenirali, znali smo da će pobjeda kad-tad doći. Vjerujem da se sada špina otvorila i da ćemo nastaviti skupljati bodove- govori napadač koji je na Šubićevac stigao ljetos iz Lokomotive.

Špeljak tvrdi kako se odlično osjeća u Šibeniku:

- Ekipa je super, svi mi pomažu, posebno stariji igrači koji me savjetuju. također, unutar tima je atmosfera dosta dobra- zaključio je brzonogi igrač Narančastih.

image

Karlo Špeljak odigrao je protiv Slavena najbolju utakmicu u karijeri

Nikša Stipaničev/Cropix
29. travanj 2024 08:25