StoryEditorOCM
Nogomettaktika i ljudstvo

Hajduk se uzda u kvalitetu i formu, Šibenik u Dolčeka: Kup je ispisivao mnoge dramatične stranice i iznenađenja

Piše Slaven Alfirević/Slobodna Dalmacija
24. svibnja 2023. - 06:30

Hajduk brani trofej, Šibenik ga napada. A predigra je baš specifična. Dosad, za naše prilike, nečuvena. Naime, odavna jedan finale nije davao takvu sliku unaprijed. Ne sjećamo se da je netko bio tako uvjerljiv favorit kao što je to Hajduk u Rijeci protiv Šibenika. Samom činjenicom što je Šibenik, u teškim kandžama krize, u nizu izrazito slabih rezultata upravo postao – drugoligaš. Pardon, i to se zove prva liga, međutim ispao je iz elitnog društva i seli u drugi razred našeg baluna.

I što onda očekivati od finala?

Hajduk i Šibenik, duga je povijest uzbuđenja i pogledajmo samo ovu sezonu, u proljeće, Hajduk je u Poljudu slavio, ali tijesno, 2:1, u zadnjim trenucima, te potom 3:2 u Šibeniku u vrlo uzbudljivoj završnici.

Ujesen je primjerice golom Ivana Dolčeka u posljednjim trenucima Šibenik izjednačio na 1:1 što je uvjetovalo smjenu Valdasa Dambrauskasa.

Što se to dogodilo Šibenčanima u finišu proljeća? Nečuven je takav raspad sistema da se utakmice gube u seriji što ih je zakovalo na dno ljestvice, a imali su finu prednost ispred Gorice.

Pogledajte sastav Šibenika: na papiru to izgleda dobro, ne zvuči loše, nisu ni oni pali s Marsa, dvaput su svladali Dinamo ovog proljeća. No, sve im je krenulo nizbrdo, raspad na svim frontovima, kako javljaju reporteri iz Šibenika.

Taj i takav Šibenik kolika je prijetnja Hajduku? Da se reinkarnira s posljednjeg mjesta na ljestvici i poput Feniksa se digne iz pepela samo za jednu utakmicu, za finale, za gušt i dišpet? Moguće je i to...

Svjedoci smo da Hajduk ni za zarez ne bi želio da se pomisli kako nedajbože finalu prilaze a da ih je stanje Šibenika – uspavalo.

Ma kakvi, polazak prema Rijeci avionom na Krk, autobus nije opcija. Upicanili se u odijelima. Najviša razina. Pokušaji da se ozlijeđeni stoper Chidozie Awaziem svakako osposobi kad to već ne može Toni Borevković. Podsjetimo, Rokas Pukštas se nije ni stavio na raspolaganje Amerikancima i sve to znači samo jedno - potpunu mobilizaciju. U taboru Hajduka stanje je maksimalne uzbune, brinu svoje brige, a trofej sigurno nije samo utješna nagrada.

Želimo naglasiti – opet i iznova - kako se olako zaboravlja da Hajduk devet godina nije znao za trofej, a deset godina nije bio niti drugi na ljestvici. Nema razloga potcjenjivati prigodu da se drugi put zaredom ulovi trofej kupa.

Očekuje se poduzetan Hajduk, koji diktira ritam i ne čeka.

Što se tiče Šibenika, najavljuju i oni da će dati sve od sebe, to je logično, a njihova je glavna vedeta Ivan Dolček, mladić iz Koprivnice koji je Hajdukov igrač, 23-godišnjak koji je kao Hajdukov lijevi bek posuđen Šibeniku. Skrenuo je pozornost na sebe s nekoliko odličnih nastupa, ali u napadačkoj ulozi. I strijelac bude, i u mrežu Hajduka. Radije napada nego na poziciji lijevog beka čuva. Dolček voli igrati kao desno krilo ili napadač.

Hajduk se, dakle, uzda u formu, a Šibenik u – Dolčeka. Marko Livaja ili Ivan Dolček? Je li i to priča o odluci finala kupa, makar vam unaprijed pada na pamet da su šanse valjda 99:1. No, to je nogomet, nemojte i nemojmo odreći šansu Šibeniku. Kup je ispisivao mnoge dramatične stranice i iznenađenja, pa se ne treba istrčavati predviđanjima, znaju to i „bijeli”.

Uostalom, dovoljno je prizvati u sjećanje revanš protiv Gzire i činjenicu da su kladionice šansu da Gzira eliminira Hajduk poistovjetili s vjerojatnošću - spuštanja vanzemaljaca?! Opareni na Gziru, puše i na hladni Šibenik.

U sastavu Hajduka smatra se da će stoperski tandem biti Chidozie Awaziem i Francisco Ferro, a da bi Luka Vušković ostao na klupi.

Ostatak je već standardiziran, vrapci ga na krovu pjevaju, Pukštas – Krovinović kao kopča zadnjih veznih, te ofenziva u kvartetu Sahiti – Benrahou – Mlakar, te Livaja.

Sve ono što je Ivan Leko uigrao u posljednje vrijeme.

Put do finala

Hajduk je eliminirao Tehničar u Cvetkovcu, Mladost iz Ždralova u Bjelovaru, Osijek u Osijeku, Slaven Belupo u Koprivnici. Sve u gostima.

Šibenik je do finala stigao pobijedivši Jadran iz Poreča u gostima, pa na Šubićevcu Goricu, u četvrtfinalu su u gostima svladali BSK Bijelo Brdo, te napokon i Dinamo u Šibeniku!

Hajduk je nanizao tri prvenstvene pobjede u nizu, eto u kakvoj su formi, Slaven Belupo u Koprivnici, Osijek u Poljudu, te Lokomotivu u Zagrebu. Šibenčani se nalaze u nizu od četiri uzastopna poraza, te su kolo prije kraja prvenstva matematički ispali iz lige.

23. travanj 2024 17:32