StoryEditorOCM
NogometNovi nogometaš Šibenika

Ganac preko Red Bulla do Šubićevca: Prince 'narančastima' daje krila

25. siječnja 2018. - 10:47

Već nekoliko sezona Šibenik je dom nogometašima iz Nigerije. I ta suradnja pokazala se manje-više dobrom. Ponukani time, na Šubićevcu su se odlučili dodatno proširiti na afričko tržište. Ovaj put posegnuli su za igračem iz Gane. Riječ je o 19-godišnjem krilnom napadaču Princeu Ampemu Obengu, koji je na Šubićevac stigao preko austrijskog Red Bull Salzburga.

- Prince je naš novi igrač, kojeg smo doveli u suradnji s Red Bullom. Riječ je o mladom nogometašu koji je cijelu svoju dosadašnju karijeru proveo u Gani, u Africi, u klubu Bafa koji usko surađuje s Red Bullom. Naime, u Gani Austrijanci imaju svoje skaute, akademiju i traže mlade talente. Jedan od njih je i Prince, za kojeg su u Red Bullu procijenili kako bi im mogao biti zanimljiv u dogledno vrijeme - rekao je Ivan Bulat, sportski direktor HNK Šibenika.

Zašto su Austrijanci Princea transferirali u Šibenik?
- Zna se da Šibenik ima dobru suradnju s Red Bullom budući da je tamo naš bivši igrač Duje Ćaleta-Car. U Red Bullu su procijenili kako bi bilo najbolje da Prince prilagodbu na europski nogomet napravi u Šibeniku. Hoće li u tome uspjeti, ovisi o njemu samome. Mi ćemo mu kao klub pružiti sve što možemo da se lakše prilagodi na europski nogomet - veli Bulat.

Sportski direktor Šibenika kazao je nešto i o Princeovim igračkim karakteristikama.
- Osobno sam ga gledao na nekoliko treninga i smatram da je vrlo perspektivan i da može dosta napredovati. Po vokaciji je krilni napadač, no neki treneri su ga koristili i kao klasičnu špicu. Znate, svaki trener ima neku svoju viziju. Što se naše momčadi tiče, trener Borimir Perković će ga koristiti na onoj poziciji na kojoj smatra da najviše može koristiti ekipi - kazao je Bulat.

Mladi nogometaš iz Gane u Šibenik je stigao u utorak oko podneva te je već odradio dva treninga s ekipom. No, nije stigao naučiti niti osnovne riječi hrvatskog. Ali, budući da je u Gani engleski službeni jezik, sa sporazumijevanjem nema problema.
- Kada mi je agent rekao da ću preseliti u Šibenik i Hrvatsku, malo sam istraživao o mjestu u koje dolazim. Vrlo brzo sam shvatio da je riječ o prelijepom gradu. Također, prvi dojmovi o ekipi su jako dobri. Čini mi se kako imamo dobar tim, suigrači su jako dragi, lijepo su me primili, razgovaraju sa mnom... - prve su riječi koje je emitirao Prince po dolasku u Šibenik.

Svjestan je činjenice kako bi mu Šubićevac mogao biti odskočna daska.
- Nadam se da bi ovdje mogao biti start moje karijere. Uz to, želio bih pomoći klubu u ostvarivanju njegovih ciljeva - istaknuo je mladi nogometaš iz Gane.

Poznato mu je da dolazi u zemlju velike nogometne tradicije.
- Znam da Hrvatska ima jako dobrih nogometaša. Najviše mi se sviđaju Modrić i Rakitić - otkrio je Prince.

Angažman Princea mogao bi označiti još tješnju suradnju Šibenika i Red Bulla. Međutim, neke druge suradnje kluba sa Šubićevca nisu se pokazale baš najsretnijim rješenjima. Tu mislimo na kooperaciju s Osijekom koji je ljetos parkirao trojicu svojih igrača na Šubićevac (Žitnjak, Ćosić, Pongračić).

- Šibenik nema potpisan nikakav sporazum s Osijekom. Jednostavno, na početku sezone je Šibeniku nedostajalo igrača i Osijek je poslao spomenutu trojicu. S vratarem Žitnjakom smo zadovoljni i on ostaje naš član. Ćosić i Pongračić izrazili su nezadovoljstvo i trenutačno dogovaramo raskid posudbe s njima dvojicom - pojasnio je Ivan Bulat.

Odlaskom Osječanina Ćosića i neočekivanom obratom u angažmanu Rusa Kalaydzhyana, Šibenik je ostao deficitaran na stoperskim pozicijama.
- Moje mišljenje je da nam fali jedan stoper. Premda trener Perković vjeruje u postojeću momčad, jednao kao i ja. No, pokušat ćemo angažirati još jednog obrambenog igrača i s time bismo zaključili zimski prijelazni rok - kazao je Bulat.

Znači li to da se odustaje od dovođenja još jednog klasičnog napadača, koji bi činio tandem s Markom Brekalom?
- Doveli smo Španju, Princea i Kukeca koji nisu klasični napadači, ali su vrlo ofenzivni igrači. U postojećem kadru imamo još niz igrača s napadačkim sklonostima. Tu mislim na Alispahića, Fuština, Celića... Vjerujem da s tim igračima možemo "zakrpati" napadački dio momčadi - zaključio je sportski direktor Šibenika.

03. srpanj 2024 11:15