StoryEditorOCM
Nogometvelika fešta u Kninu

Dinara proslavila 110. rođendan: donosimo galeriju s obljetnice za pamćenje u ‘kraljevskom gradu‘

Piše Slaven Alfirević/SD
12. listopada 2023. - 19:30

Kraljevski je primljen Hajduk u Kninu, gradu kralja Zvonimira, Hajduk i Dinara prožeti prijateljstvom proveli su zajednički četvrtak za pamćenje, 12. listopada 2023. na igralištu Dinare, podno tvrđave na kojoj se u kolovozu 1995. godine zavijorio hrvatski barjak pobjede u Domovinskom ratu.

Mnoštvo emocija, predigra je odigrana u hotelu s pet zvjezdica u obližnjoj Polači, „Kod Šukija”, gdje je delegacija Hajduka iz Splita dočekana raširenih ruku od svojih domaćina i odmah su „pali” i prvi darovi, zagrljaji, zahvala i čestitke.

S Hajdukove strane prije svega tu je bio Lukša Jakobušić, predsjednik uprave, pa Boro Primorac, šef Akademije, zatim Goran Sablić kao Primorčeva desna ruka i njihovi pobočnici da ih sad ne nabrajamo, ali i četvorica prvotimaca, Lovre Kalinić, Dino Mikanović, Zvonimir Šarlija, Filip Krovinović.

Dočekali su ih domaćini, gradonačelnik Knina Mario Ćaćić, te predsjednik Dinare Dragan Miličević koji je ujedno i predsjednik Gradskog vijeća Knina.

Tople riječi dobrodošlice, Jakobušić je prvi uzeo riječ:

- Došli smo jer je to prije svega naša obaveza i želja i rekao bih emocija iznad svega. Bliski smo Dinari, ne samo zbog toga što nas dijeli samo godina i pol od osnutka. Želimo biti bliski klubovima iz Dalmacije, Dinara ima posebno mjesto. Obećali smo doći i došli smo, u stisci s kalendarom, razumjet će domaćin da dolazimo s juniorima, ali tu su i naši prvotimci. Obećali smo vam i donaciju, uskoro će vam stići – obećao je Jakobušić posebne darove koji šire osmijeh.

Gradonačelnik Marijo Ćaćić je govorio:

- Velika je stvar za nas da nam dolazi Hajduk, mi smo grad i klub koji želi napredovati, ponosimo se prije svega našom Mateom Jelić, zlatnom tekvandoašicom s Olimpijskih igara, a ponosni smo i na masovnost djece u našem nogometnom klubu i da ćemo se uskoro iz petog ranga vinuti znatno više – rekao je.

Dragan Miličević, prvi u klubu, nakon jučerašnjeg istupa u novinama pričao je o emociji, koliki je hajdukovac i koliko mu znači dolazak Hajduka u Knin, toliko se raduju „bijelima”. Miličević ima svoju pločicu u Poljudu u parku Za sva vrimena, a rekao je:

- Ja sam često u Splitu, na utakmicama Hajduka, znate kako bih vam ja to opisao, kad Hajduk pobijedi onda se automobilom vraćam kući pjevajući dok vozim, a kad Hajduk izgubi onda plačem i plačem i plačem. Koliko ste mi tuge priredili protiv Istre i Gorice, ali idemo dalje u nove pobjede! – iskren je bio Miličević, inače vjeroučitelj u osnovnoj školi i doktorand na trećoj godini Katoličko bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Društvu se priključila i Ivona Jelić, sestra zlatne Mateje, i sama tekvandoašica i obećala je uspjehe sa svoje strane.

image

Ivona Jelić i Lovre Kalinić

S. A.

Izmijenjeni su prigodni darovi, hajduci su dobili monografije Dinare da se pobliže upoznaju s radom kluba.

Kasnije su na centru domaćini darovali Hajduku posebnu hrvatsku zastavu s kninske tvrđave, a Hajduk je darovao dres Dinari s brojem 110 u ime obljetnice kninskog kluba.

image

Zvonimir Šarlija i Filip Krovinović

S. A.

Prvotimci su se slikavali s djecom i radoznalima, ljubiteljima i navijačima, te potpisivali se na majice i prigodne suvenire, a zanimljivo je da su baš svi kupovali ulaznicu od tri eura, svi igrači Hajduka i rukovodstvo ne bi li simbolično pridonijeli inkasu, punjenju blagajne, jer cijeli utržak ide u izgradnju svlačionica i klupske infrastrukture.

image

Lovre Kalinić i Dino Mikanović

S. A.

Na utakmici je bio i načelnik općine Kijevo Martin Ercegovac, predstavnici klubova iz šibensko-kninske županije, kao i Jure Zečević, delegat na SuperSport HNL utakmicama, inače bivši predsjednik Dinare.

Marita Jurić Grgić, 10-godišnja djevojčica i kapetanica ekipe „tićica” Dinare bila je u špaliru momčadi što je bilo posebno simpatično, Dinara ima i žensku sekciju nogometašica.

Potom su zaigrali juniori Hajduka spram prvotimaca Dinare, ali je bilo posebno zanimljivo da je među juniorima i Luka Vušković, igrač od 11 milijuna eura koji se prodao u Tottenham, ali je ostavljen da igra u Hajduku i to među juniorima i nastupio je i on s posebnim guštom u Kninu, gradu heroju.

- Podno tvrđave u gradu Oluje, samo se tvoje ime čuje! - Torcida je izvjesila transparent pred 1200 gledatelja, dupke punim tribinama Dinare.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
01. svibanj 2024 10:19