StoryEditorOCM
KošarkaŠibenik na kvadrat

Sjećanje na slavnu 1983. godinu: kako je Šibenki nečasno oduzeta titula zasluženo osvojena na parketu

Piše Ivica Poljičak
9. travnja 2021. - 09:06

Nečasnim oduzimanjem titule prvaka, zasluženo osvojene na košarkaškom parketu, Vasil Tupurkovski i tadašnji aparatčici košarakaškog saveza bivše države, ne samo da nisu uspjeli nego su proizveli suprotan učinak. Zapravo su "Šibenci" i Šibeniku titulu prvaka "zabetonirali" za sva vremena. Šibenčani nisu nikada priznali tu nečasnu odluku, a igrači, predvođeni kapetanom Draženom Petrovićem, medalje nikada nisu vratili. Odluku Tupurkovskog i družine nikada nije prihvatio niti Košarkaški savez Hrvatske te su nekoliko dana kasnije uputili čestitke novom košarkaškom prvaku - Šibenci.

Završna utakmica u kojoj je Šibenka pobjedila Bosnu 83-82, sramotnom odlukom bez presedana, je poništena, ali se Šibenkina pobjeda pretvorila u pobjedu za sva vremena. Velika farsa i neizmjerna šteta nanijeta Šibeniku prerasla je u neizbrisivu pobjedu. Pobjedu na parketu, ali i poslije, čvrstim odbijanjem igranja nove utakmice u Novom Sadu.

Spontana rekacija cijelog Šibenika, veliko okupljanje ispred gradske vijećnice pamte se sve do današnjih dana. Definitivno, u Šibeniku je ta utakmica bez ikakve dvojbe utakmica stoljeća...

Utakmica je odigrana 9. travnja 1983. godine.

25. travanj 2024 00:54