StoryEditorOCM
Košarkavrijeme (ni)je isteklo

Izjava trenera Bosne izazvala žučnu reakciju šibenskih košarkaških veterana: ‘Pešić laže kao pas!‘

Piše Ivo Mikuličin
9. travnja 2023. - 13:30

Svetislav Pešić laže kao pas! To je zajednička reakcija starih šibenskih košarkaških djelatnika i veterana Šibenke poslije izjave europski poznatog trenera i ondašnjeg kormilara Bosne Svetislava Pešića „da nije problem u dosuđenom faulu nego u tome što je isteklo vrijeme utakmice“.

Suvremenici famozne utakmice Šibenska – Bosna(83:82) lako će se sjetiti da je sudac Ilija Matijević na ondašnjoj Televiziji Zagreb, uz pomoć stručnjaka, jasno demonstrirao kako vrijeme prije šuta Dražena Petrovića nije isteklo. To je obrazloženo tehničkim jezikom tako da se svaka od dvije preostale sekunde do kraja susreta podijelila na frenove. A svi frenovi, bilo je posve jasno, nisu potrošeni prije skok –šuta legendarnog Dražena.

Svojom izjavom Pešić nas je još jednom podsjetio da ni on, a i nitko iz ondašnjeg vodstva i momčadi Bosne nisu imali nimalo sportskog viteštva u sebi, kad su pristali da u praznoj dvorani u Novom Sadu, gdje se trebala igrati ponovljena utakmica, prime pobjedničke medalje bez borbe.

Nije teško pogoditi s kakvim je šibenskim porukama Pešić dočekan iduće sezone na Baldekinu. U stilu „Kakav si ti trener i čovjek, kad možeš primiti medalju bez borbe!? Kako te poslije svega nije sram pojaviti se u Šibeniku?“

A slučaj je htio da Šibenčani u idućoj sezoni, poslije otete titule, u obje prvoligaške utakmice pobjede Bosnu. U Sarajevu su Narančasti slavili sa 78:77 tako da je Srećko Jarić realizirao oba slobodna bacanja sedam sekundi prije kraja poslije faula Žarka Varajića.

Za kraj će autor ovih redaka i svjedok onog vremena otkriti pikanteriju ili priznanje jednog visoko pozicioniranog djelatnika Košarkaškog saveza Srbije:

- Nikad se nisam osjećao tako glupo kao u trenutku, kad sam dobio zadaću da obrazložim valjanost žalbe Bosne, a dobro sam znao da za nju nema uporišta u propozicijama i košarkaškim pravilima!

Zašto ne spominjemo ime tog djelatnika! Iz istog razloga, što nismo spomenuli ni ime jednog od dalmatinskih sportskih djelatnika, koji je bio umiješan u cijeli „slučaj“. Vodila nas je kršćanska „O mrtvima ništa loše“. Uostalom, vođeni kršćanskom da je oprost najbolja osveta Šibenčani su na obilježavanje 40. obljetnice utakmice pozvali i momčad Bosne, ali su dočekali odbijenicu.

Kao još jedan argument da su skloni tezi Pešića, koji, ponavljamo, laže kao pas!

25. travanj 2024 14:37