StoryEditorOCM
OstaloProgram skrojen

Za sada se zna: MDF otvara inozemna predstava, Milanović je pokrovitelj, a autor plakata vodički akademski slikar-grafičar Danijel Srdarev

Piše Marija Lončar
10. travnja 2021. - 10:34

Ovogodišnji, 61. Međunarodni dječji festival u Šibeniku će se održati od 19. lipnja do 3. srpnja, no što će se tijekom tih 14 dana događati na festivalskim pozornicama i radionicama još nije poznato. Ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić kaže kako je program zaokružen, ali će javnosti biti predstavljen za dvadesetak dana, nakon što ga konačno potvrde ministrica kulture i predsjednica Festivalskog vijeća Nina Obuljen Koržinek te stručni suradnici vijeća.

-Ono što u ovom trenutku mogu reći jest da će 61. MDF otvoriti predstava iz inozemstva. Na festivalu bi trebalo biti od 6 do 8 inozemnih programa i njihov dolazak ne bi trebao biti problem s obzirom na ovu pandemiju, budući da su svi ti umjetnici cijepljeni. No, vidjet ćemo. U ovim vremenima kad se stalno nešto mijenja, bit ću siguran da je nešto stiglo jedino kada u 21 sati vidim na je predstava počela. Eto, mi smo i ovih dana imali neka otkazivanja zbog različitih epidemioloških mjera u pojedinim zemljama. Nije njima problem doći u Hrvatsku nego se vratiti u svoju zemlju, jer moraju ići u karantenu, a to nitko ne želi – ističe Bilić.

image
Jakov Bilić, ravnatelj šibenskog HNK-a
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Protekla kazališna godina u Hrvatskoj, dodaje, bila je vrlo mršava. Produkcija za djecu prepolovljena je, a zagrebački teatri, osim korone, muku su mučili i zbog oštećenja na zgradama. Ni u ostatku Europe nije puno bolje. Osim u Hrvatskoj, kazališta nisu zatvorena samo još u Bugarskoj i Luksemburgu, kaže Bilić, a kazališne trupe i privatne kompanije snalaze se kako znaju i umiju.

Zbog svega toga jasno je kako će ovogodišnji program biti manji nego li je to bilo u godinama prije epidemije.
-Bilo je nekih razmišljanja i da se skrati trajanje MDF-a, ali bojim se kada bi se to dogodilo da se više nikada ne bismo vratili na staro – da trajemo 14 dana. U svakom slučaju, programa će ove godine biti manje. Nismo željeli ići na kvantitetu na uštrb kvalitete, odnosno razine koju festival ima. Kada već imamo manje programa željeli smo ići na umjetničku snagu pojedinih programa koji će, vjerujemo, privući pozornost publike, odjeknuti... - dodaje Bilić.

I dok je program za javnost još nepoznanica te se čeka njegovo skorašnje predstavljanje, dvije su stvari ipak izvjesne. Tradicija da Predsjednik/ica države bude pokrovitelj najveće hrvatske kulturne manifestacije za djecu nije prekinuta ni ove godine. Ovih je dana, naime, s Pantovčaka stigla potvrda kako je predsjednik Zoran Milanović prihvatio pokroviteljstvo nad 61. MDF-om.

image
Hoćemo li ovakve scene gledati i na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku?
arhiv/Nikša Stipaničev/Cropix

Također, poznat je i dizajn plakata ovogodišnjeg festivala. Autor je poznati i nagrađivani vodički umjetnik sa zagrebačkom adresom Danijel Srdarev. Naime, šibenski MDF ima dugu tradiciju autorskog festivalskog plakata koje su potpisivali mnogi renomirani likovni umjetnici. Ta je tradicija bila prekinuta početkom 2000-ih, što zbog financijskih razloga što zbog nerazumijevanja važnosti i tog segmenta MDF-a, da bi se obnovila posljednjih godina.

Danijel Srdarev, akademski je slikar-grafičar, a osim slikarstvom i grafikom, bavi se i kiparstvom te ilustracijama. Svoje je ilustracije izlagao na izložbama diljem svijeta, a objavio je i četiri ilustrirane knjige za djecu. U svom prepoznatljivom rukopisu, osmislio je i plakat 61. MDF-a.

20. travanj 2024 00:12