StoryEditorOCM
Ostaloopet oduševili

Šibenski ‘Kauboji‘ razoružali publiku: pogledajte sjajnu atmosferu na još jednoj premijeri u punom kazalištu

Piše Marija Lončar
8. svibnja 2023. - 15:55

Kauboji i jedna kaubojka razoružali su šibenski HNK. Publika se odmah predala, a smijeh je odzvanjao punim kazalištem od partera do loža od samog početka predstave "Kauboji" koju su u premijerno izveli polaznici Dramskog studija "Ivana Jelić".

Treća je to premijera kazališne radionice šibenskog teatra u nepunih mjesec dana. Nakon "Progovori", te "Repertoara" od prije desetak dana, na red su došli i "Kauboji", predstava rađena prema dramskom predlošku hit-predstave Saše Anočića u izvedbi zagrebačkog Teatra Exit, predstave koja je svjetlo dana ugledala prije 15 godina i od tada doživjela više od 500 izvedbi, da bi u međuvremenu postala i ništa manje uspješan film!

No, šibenski "Kauboji" posve su nova predstava, s novim dijalozima, replikama, pričama i situacijama što je publika od početka prepoznala i dva sata dinamične i energične igre mladih glumaca ispratila velikim aplauzom. Oduševljenje publike koje je izvazvao "Repertoar" u kojem su igrale mahom polaznice studija, sada su ponovili i "Kauboji" u kojem glume: Lovre Paić, Ante Grizelj, Jakov Marčić, Luka Plenča, Maro Klisović, Franko Floigl, Antonio Kardum Tomažin i nevjerojatna i sjajna "kaubojka" Janja Aja Avdagić! Tako mladi, a tako dobri i uvjerljivi glumci, najčešći su komentari koji su se i ovaj put mogli čuti u publici.

Lovre Paić, maturant šibenske Gimnazije Antuna Vrančića, član je Dramskog studija "Ivana Jelić" dvije godine, a u "Kaubojima", kao uostalom i u "Repertoaru" glumi redatelja.

-Rad na predstavi bio je poprilično težak, jer smo u 15 dana imali dvije premijere. Malo sam pod dojmom i ne znam što reći. Ako bih morao opisati predstavu mogao bih reći da je posebno iskustvo i dar ovo igrati, jer je predstava topla i puna emocija koje se više ne osjećaju nigdje. Mislim da se svatko u publici barem jednom našao u ovakvoj situaciju, likovi su s jedne strane jako iskarikirani, a s druge takva je slika društva. Predstava prati kako se devetero ljudi, uključujući mene kao redatelja, s dijametralno suprotnim sposobnostima, povezuje, uče jedni od drugih, uče se voljeti, pokazivati emocije u svijetu koji to, u nekim momentima, ne trpi. Mislim da je to glavna poruka ove predstave -kazao je Lovre.

-Radili smo prema motivima Saše Anočića, ali je cijela predstava zapravo naša: dijalozi, momenti, koreografija i sve. Samo smo uzeli kao lajt-motiv kauboje. Oni su nama u ovoj predstavi sinonim za šibenske Funcute, ja bih rekao. Ova predstava prati naše povezivanje u liku, a predstavlja i kako smo se mi u radionici zajedno s Orianom (Kunčić, redateljica predstave i voditeljica Dramskog studija, op. a.) međusobno povezali na jednoj natprirodnoj razini i s apsolutnim povjerenjem. Baš smo pravi tim, a predstava je preslika naše situacije na dramskoj radionici – smatra je Lovre ne skrivajući koliko mu puno znači rad u Dramskom studiju "Ivana Jelić". Sve mu je tu "po mjeri" od kolega do voditeljice Oriane Kunčić, toliko da je, kaže, dramska akademija, točnije studij režije, njegov jedini izbor za nastavak školovanja. Spreman je, dodaje, godinu dana i pauzirati ako se iz prve ne upiše, ali će za to vrijeme biti u Šibeniku i nastaviti raditi u Dramskom studiju!

-Kada smo počeli s ovim produkcijama i razmišljali što želimo, nismo mogli naći komad u kojem bi svi glumili. Tako smo se u jednom trenutku odlučili za "ženski" i "muški" komad. "Repertoar je tako bio "ženski", a "Kauboji" "muški" komad – rekla je nakon premijere Oriana Kunčić.

-Kauboji su meni oduvijek bila velika želja, a komad smo dobili bez plaćanja autorskih prava zato što smo mi radionica. Predstavu smo naravno radili prema motivima "Kauboja", ali je naravno potpuno nova, drugačija, njihova, naša verzija. Radili smo po istom principu: iz istraživanja, a da taj proces rada dugo traje. I "Repertoaru" i "Kaubojima" pristupili smo vrlo profesionalno iako nije riječ o profesionalnim glumcima koje možeš imati na dispoziciji. Predstave smo paralelno radili i bilo je to dosta intenzivno. Ali, svi su bili baš vrijedni – puna je hvale za svoje učenike Kunčić.

-Neke dramaturške motive iz "Kauboja" smo zadržali, a neke potpuno promijenili i napravili svoju priču, svoju verziju koja se mogla zvati Funcuti, a ne "Kauboji". Improvizacija je moj pedagoški pristup do kojeg sam došla i radeći dosta na filmu s djecom, tako da sam napravila svoju vlastitu metodu rada. Oni tako drugačije žive scenu nego kada im se dade gotov tekst i kada ih naučiš da mlataraju rukama i nogama i nešto recitiraju. To me uglavnom frustriralo. Kada bismo imali casting za film, i u Hrvatskoj i u BiH-u, djeca koju dovedeš iz dramskih radionica kasnije ti ne bi bila upotrebljiva, jer ih se nauči da "glume", dakle nauči ih se neka neprirodnost. Zato su improvizacije moj svjesno izabran način rada. S druge strane mi zajedno rastemo, sazrijevamo. Onoliko koliko sam su oni naučili od mene, toliko sam i ja učila od njih. O sebi nikada nisam razmišljala kao o redateljici. Okej, bila je "Murlin Murlo u koroni, ali sazrijevanje uz polaznike dramske bilo mi je vrlo vrijedno – rekla je na kraju Kunčić.

 

 

16. travanj 2024 12:06