StoryEditorOCM
Ostalopremijera u petak

Šibenski HNK pripremio novu predstavu za djecu: ‘Grudica‘ je topla priča o prijateljstvu i darivanju

Piše Marija Lončar
24. studenog 2021. - 16:30

"Grudica" je nova predstava za djecu nastala u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, ujedno i prvi ovosezonski premijerni naslov tog teatra, premijera koje će se održati u petak, 26. studenoga, u 19.30.

Tekst je napisao i režiju potpisao Sergej Mioč, a ova lutkarsko-kostimirana predstava namijenjena je djeci od 4 do 12 godina. Riječ je o komadu koji je Mioč napisao još prije desetak godina te je kao radiodrama izveden u programu Županijskog radio Šibenika.

Na poziv ravnatelja HNK-a Jakova Bilića, Mioč je svoju "Grudicu", toplu priču u hladnoj zimi koja govori o ljubavi, prijateljstvu, nesebičnosti i darivanju, prilagodio za kazalište i skratio je kako bi, kazao je, s obzirom i na postojeće epidemiološke mjere, sve stalo u 45 minuta.

– Kada je "Grudica" kao radiodrama u izvedbi djece bila emitirana na radiju, reakcije su bile jako dobre. Priča je to o jednom snjegoviću koji su napravili šumski vilenjaci. Dali su mu malo govora, malo pameti i onda otišli, a njega ostavili samoga na šumskom proplanku, kojim prolaze razne životinje. Snjegović nesebično svima pomaže: zeki daje mrkvicu koja mu je nos, vjeverici oraščiće koji su mu oči, jabučice koji su mu botuni daje šišmišiću...

Predstava završava songom o prijateljstvu. Eto, upravo smo ga jutros snimili. Pozvao sam ljude iz kazališta, onako u šali, da dođu na pozornicu da snimimo song. Oni su se, nećete vjerovati, svi odazvali. Cijelo kazalište, od umjetničkog do neumjetničkog osoblja, bilo je na pozornici ispred mikrofona. Svi, koji znaju i koji nemaju sluha, i super je ispalo – kazuje Mioč, koji već godinama vodi kazališnu udrugu "Virko", kroz koju su prošle stotine šibenske djece.

"Grudica" nije prva predstava koju je Mioč radio za šibenski teatar, u kojem je, usput rečeno, zaposlen kao inspicijent. Prije desetak godina režirao je "Kradljivca festivala", a poslije i "Ja, šišmiš", a obje predstave su na Festivalu Assiteja bile proglašene najboljima.

– Ovo je simpatična predstavica koja se može dalje nadograđivati s istim likovima kroz ostala godišnja doba. Nadam se da će predstava imati lijep život, a već sada postoji interes za gostovanjem u drugim gradovima. Onima koji ne mogu k nama u kazalište, ići ćemo mi k njima – istaknuo je Mioč.

U predstavi glume Franka Klarić i Ana Perković, a pridružit će im se i Kristian Šupe, koji je već surađivao sa šibenskim teatrom i kojemu je uloga u predstavi Murlin Murlo donijela nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najboljeg mladog umjetnika. Autor scenografije je Frane Celić, dok kostimografiju potpisuje Sara Lovrić Caparin. Svjetlo i glazba povjereni su Josipu Bakuli, a za ton i specijalne efekte pobrinuo se Pavle Karega.

27. travanj 2024 04:03