StoryEditorOCM
Ostalougledno društvo

Šibenčanin Neven Tudić sudjelovao na simpoziju u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti

Piše Šibenski.hr
31. listopada 2022. - 11:03
S lanjske izložbe Simfonijski orkestar šibenskog umjetnika Nevena Tudića u Kući jezika i kulture na Peristilu  arhiv/Vladimir Dugandžić/Cropix

U Zagrebu, u Muzeju suvremene umjetnosti održan je trodnevni simpozij "Izvedbe identiteta u digitalnoj kulturi". Na simpoziju je tekstom, umjetničkim prikazom ili kombinacijom i jednog i drugog sudjelovalo 45 izlagača: 1 iz Engleske, 2 iz BiH, 5 iz Srbije, 1 iz Makedonije, 1 iz Češke, 1 iz Kine i 34 izlagača iz Htvatske. Od 45 izlagača - 20 ih je bilo doktora znanosti, 7 magistara, 1 akademkinja i 17 vizualnih umjetnika (performeri, kipari, slukari i umjetnici videa i instalacija).

Izlaganja i likovni izlošci su prestavljali sukus suvremenih usmjerenja u vizualnoj umjetnosti.

Ujedno su i dani odgovori te poticajna razmišljanja o odnosu umjetnosti, umjetne inteligencije i kompjuterizacije.

Akademkinja Sibila Petlevski je posebice ukazala na moguću ugrozu standardnog cilja čovječanstva. Naime, rasli smo i rastemo s idejom dobroga (to agathon). Ideja dobroga kao hraniteljica i smisao življenja na Zemlji, ukoliko se raspadne pred nadirućom umjetnom inteligencijom, vjerojatno bi modelirala nove obrasce moralnog i etičkog ponašanja. I to na način odnošenja mržnje prema dosadašnjim ljudskim vrijednostima.

Među sudionicima simpozija bio je i naš sugrađanin Neven Tudić s videom "Nietzsche bere trešnje" i tekstom "Umjetnici mehaničari".

image

 Neven Tudić

Vladimir Dugandzic/Cropix
29. travanj 2024 12:40