StoryEditorOCM
OstaloBogat program

Počinju Dani kršćanske kulture: 'Pred tobom padam nice', 'Stabat Mater'...

15. ožujka 2018. - 11:56

Šibenik je i ove godine, četrnaesti put, zajedno sa Splitom i Dubrovnikom domaćin manifestacije Dani kršćanske kulture koja će se u sva tri grada održati u isto vrijeme – od 17. do 27. ožujka.

Ovogodišnji program donosi sedamdesetak raznih događanja, od tribina, koncerata, izložaba do filmskih projekcija, promocija knjiga i nosača zvuka, a u programu će sudjelovati oko tisuću izvođača i predavača. Šibenski dio programa počinje
korizmenim koncertom "Pred tobom padam nice" u katedrali sv. Jakova. Nastupit će Mješoviti katedralni zbor, šibenski Gradski komorni orkestar, Gradski pjevački zbor "Neuma" iz Drniša te Dječji zbor župe sv. Jakova, a dirigenti su Jelena Mikulandra, Jure Celić i Jelena Prpa.

Drugog dana manifestacije, 18. ožujka, u Otavicama će biti održan dekanatski križni put i sveta misa u crkvi Presvetog Otkupitelja u kojoj će sudjelovati i KUD "Sveti Ilija" iz Kljaka te Etno udruga "Petrovo polje", a za posjetitelje iz Šibenika bit će organiziran besplatan autobusni prijevoz.

Nakon mise bit će otvorena izložba "Ivan Meštrović i zavičaj", koja dokumentira Meštrovićevu povezanost sa zavičajnim Otavicama i njegovo umjetničko djelovanje u rodnom kraju, s naglaskom i sveobuhvatnom obradom remek-djela sakralne arhitekture: crkve Presvetog Otkupitelja – grobnice obitelji Meštrović, kako ističe autorica izložbe Zorana Jurić-Šabić, viša kustosica Galerije "Meštrović".

U utorak, 20. ožujka, u šibenskoj Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" bit će predstavljena opsežna monografija "Fra Petar Knežević – Gospin pjesnik i glazbenik", u kojoj je prvi put analiziran glazbeni i pjesnički opus fra Petra Kneževića. Riječ je o autoru čuvenog "Gospina plača", prve mise na hrvatskom jeziku, te triju glazbenih rukopisa koji se čuvaju u Sinju i na Visovcu, a jedan od predstavljača knjige bit će i akademik Josip Bratulić.

Muški vokalni sastav "Delmati" iz Solina svoj će korizmeni koncert održati 21. ožujka u katedrali sv. Jakova, a sutradan u biskupskoj dvorani bit će prikazan dokumentarni film o životu blažene Ozane Kotorske, prve hrvatske blaženice koja je živjela u 16. stoljeću i čije se neraspadnuto tijelo danas čuva u crkvi sv. Marije od Rijeke u Kotoru.

U biskupskoj će dvorani 23. ožujka biti predstavljena i pjesničko-glazbena mapa autora Miljenka Galića i Josipa Botterija Dinija.

Posebno zanimanje šibenske publike svakako će izazvati izvedba "Stabat Mater", najpoznatijega sakralnog djela Giovannija Battiste Pergolesija. Nastupit će sopranistica Ivana Krajina Barun, Martina Menegoni, mezzosopran, te Orkestar mladih glazbenika iz Zagreba. Nezaobilazno glazbeno djelo korizmenih događanja na programu je 24. ožujka u katedrali sv. Jakova.

Nakon Cvjetnice i procesije po šibenskim ulicama i trgovima koju će predvoditi šibenski biskup Tomislav Rogić, Dani kršćanske kulture završit će dvama događajima u Vodicama. U ponedjeljak, 26. ožujka, vodička kulturna udruga "Vodiške perlice" na središnjem će gradskom trgu održati radionicu za sve koji žele doznati kako se spravljaju vodiške karitule, tradicionalne uskrsne slastice od dizanog tijesta u obliku pletenica, a svestrani Vodičanin Josip Mateša Jole, koji je i sam kao mladić bio član Vodičkih žudija, pokazat će kako se izrađuje žudijska kaciga.

Žudije su izvor inspiracije i Gojke Skorić-Pelajić, šibenske pjesnikinje i zaljubljenice u tradicijsku baštinu. U vodičkoj Gradskoj knjižnici 27. ožujka bit će otvorena njezina izložba fotografija snimanih proteklih godina na vodičkom Festivalu žudija.

26. lipanj 2024 12:37