StoryEditor
OstaloEPK Rijeka 2020.

Ogromna crvena petokraka postavljena na vrh riječkog nebodera: ‘Ovo je samoobrambeni spomenik"

Piše Šibenski.hr/JUtarnji.hr
20. rujna 2020. - 16:53
Crvena zvijezda na Riječkom neboderuRijeka 2020 Epk

Na Riječkom neboderu smještenom na kraju Korza u nedjelju je postavljena velika crvena zvijezda. Riječ je o umjetničkoj instalaciji Nemanje Cvijanovića naziva 'Spomenik crvenoj Rijeci - samoobrambeni spomenik' koja je u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture trebala biti postavljena još u svibnju, ali je zbog epidemije koronavirusa to pomaknuto na rujan.

Radi se o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitci za Rijeku.

Instalacija je sastavni dio programa 'Izvrnuti džep - umjetničke intervencije u javnom prostoru' u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca 'Doba moći' koji tematizira i istražuje povijesne mijene i aktualne manifestacije moći.

-Ova nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek 'opasnog' antifašističkog, ali i revolucionarnog nasljeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo, kaže Cvijanović.

Spomenik crvenoj Rijeci postavljen je na dan kada je 1943., poslije kapitulacije Italije (8. rujna 1943.) Izvršni odbor ZAVNOH-a donio odluku, koja je kasnije potvrđena na zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom, o priključenju Rijeke matici zemlji Hrvatskoj, kao i Istre, Zadra te ostalih krajeva koje je u Drugom svjetskom ratu okupirala Italija. Skulptura će biti postavljena od 20. rujna do 4. listopada 2020. godine.

Umjetnik Nemanja Cvijanović je diplomirao slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji, a poslijediplomski studij projektiranja i produkcije vizualnih umjetnosti na Fakultetu za dizajn i umjetnost Arhitektonskog sveučilišta, također u Veneciji.
U svojim se radovima bavi propitivanjem društveno-političkih tema, uspostavljajući veze s događajima iz nedavne prošlosti, fasciniran fenomenom kolektivne memorije.

 
 
item - id = 1045575
related id = 0 -> 1089787
related id = 1 -> 1041679
24. listopad 2021 19:10