StoryEditorOCM
Ostalogoodfest

Odličan i besplatan program: Ono što je Vedran Mlikota napravio za Zagvozd, to će Ecija Ojdanić napraviti za Drniš

Piše Anita Matić/SD
6. srpnja 2021. - 10:40
Zadar 140121. Veceras je u HNK Zadar odigrana predstava Vla vla vlajland cabaret s Ecijom Ojdanic u glavnoj ulozi. Na fotografiji: predstava.Luka Gerlanc/Cropix

Ono što je Vedran Mlikota u umjetničkom smislu napravio za Zagvozd, Ecija Ojdanić isto radi za Drniš i okolicu, nastojeći prometnuti taj kraj u novu kulturnu destinaciju.

A da je na odličnom putu, potvrđuje i najava "Goodfesta", novog kazališnog festivala koji će se održati od 23. do 27. srpnja i to na dvije lokacije Poljani u Drnišu te ispred Crkve Svetog Ilije u Kljacima. Važno je napomenuti da je ulaz na sve predstave besplatan.

Vjetra u leđa manifestaciji će dati i drniška Turistička zajednica, koja u manifestaciji vidi priliku da se Drniš dodatno istakne na turističkoj karti Hrvatske. Grada koji je već nadaleko poznat po prirodnim ljepotama, tradicionalnim delicijama – drniškom pršutu, sirevima i vinima, ljudima i bogatoj povijesti, sada bi trebao dobiti i iskorak u domeni kulture.

- Goodfest je festival koji je nastao iz moje dvije ljubavi; ljubavi prema kazalištu i ljubavi prema Drnišu. Jednostavno, u meni je već dugo vremena rasla potreba da Drnišu vratim bar dio ljubavi koju sam dobila u svome bezbrižnom djetinjstvu. Trudim se mom gradu dati ljubav kroz ono što najbolje znam, kroz kazališnu umjetnost. Živimo u izuzetno zahtjevnim vremenima, kada je sve teže nego što je bilo inače, no upravo ta vremena su bila pokretač. U njima neki samo vide probleme, a drugi prilike. Moja Moruzgva je, za te prilike, radila fantastično, no kada smo bili „zatvoreni“ ostajalo je vremena da svoje želje krenem realizirati. Danas sam sretna što sam to vrijeme stvarala i radila jer, nadam se, da će ovo ljeto Drnišanima biti nasmijano i zabavno, da će glumci uživati u izletima koje im je priredila TZ Drniša. Želja mi je da se ostatak Hrvatske upozna ovaj prekrasan kraj umjetnika, glazbenika, kipara, intelektualaca i vrijednih, srdačnih ljudi. Drniški kraj je destinacija iz snova, naša Provansa, bogate kulturne, povijesne, sakralne, gastronomske i sportske turističke ponude, poručila je Ecija Ojdanić.

Nova, modernija energija

A da će festival gradu dati novi polet, novu, moderniju energiju iz koje će se rađati i druge ideje i projekti smatra i Ivana Menđušić, direktorica Turističke zajednice Drniša.

A evo što će sve novi festival ponuditi...Predstava "Majstori", koja je svoju premijeru doživjela prošle godine, otvara prvi dan festivala, 23. srpnja. Majstori okupljaju odličnu glumačku ekipu – Petru Dugandžić, Eciju Ojdanić, Jasnu Palić Picukarić, Matiju Šakoranju, Sinišu Ružića i Ivana Colarića, koja nam kroz radnju smještenu u Zagrebu u vrijeme nakon potresa daje jasnu sliku što nam se događa kao društvu, ali i kao pojedincu. Autorica predstave je Ana Tonković Dolenčić, a za režiju je zaslužan Krešimir Dolenčić.

Drugog dana festivala, 24. srpnja, na scenu će stati Arijana Čulina, koja u predstavi "Disco baba" odlučuje postati DJ, kojem je uzor Tina Turner.

Na programu je i nastavak hita "Cabaret preko veze" – "Vla-Vla-Vlajland cabaret" kao druga epizoda pustolovina Vlajne čistačice, koju utjelovljuje Ecija Ojdanić. Za režiju je zaslužan Ivan Leo Lemo.

Gostuje i predstava "Krtice" u režiji Ljubomira Kerekeša, u kojoj glavnu ulogu igra mladi i višestruko nagrađivani Jan Kerekeš, koji je za ovu predstavu bio nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta 2015. godine.

Za kraj festivala ostavljena je predstava o kojoj će se sigurno pričati ove godine, a publika u Drnišu ima priliku među prvima vidjeti kakva je nova predstava kazališta Moruzgva, nastala u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića u Dubrovniku - Jel' tako, Zorane? Predstava u fokusu ima obiteljski događaj koji razotkriva njihove neuralgične točke iz prošlosti, istovremeno se ispreplećući s aktualnim događajem člana obitelji koji je nehotice izazvao sukob s osobom drugačije nacionalnosti. U glavnim ulogama igraju Vedran Mlikota, Ecija Ojdanić, Petra Svrtan, Iva Kraljević i Paško Vukasović.

Organizatori za sljedeću godinu već planiraju postavljanje dijela programa na Roškom slapu te obogaćivanje kazališnog programa i onim glazbenim.

19. travanj 2024 00:36