StoryEditorOCM
OstaloGodišnjica premijere

‘Murlin Murlo‘ opet na daskama šibenskog teatra: Imate i razlog više da pogledate subotnju izvedbu

Piše Toni Veljača
29. listopada 2021. - 12:39

Predstava Murlin Murlo u režiji Oriane Kunčić obilježava točno godinu dana od premijerne izvedbe u HNK Šibenik. Kako nam kaže i sama redateljica, večerašnja i sutrašnja izvedba (29. i 30. listopada u 20 sati) je zbog pandemije i ograničenog kapaciteta kazališta koji je bio na snazi lani, poput nove stare premijere.

- Prošlogodišnja premijera nas je nekako zatekla u najgore vrijeme, pandemija je bila na vrhuncu i na žalost bile su jake mjere sigurnosti tako da publike nije bilo mnogo. Bio nam je tada veliki šok vidjeti gotovo prazno kazalište. Rad nas je tada zaista održavao na životu – rekla nam je u razgovoru Oriana.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Publika, za razliku od lani, ovoga puta ne bi trebala biti spriječena u dolasku.
- Osigurali smo sve potrebne mjere, u kazalište se neće moći ući bez Covid potvrda. Nadam se da će nas šibenska publika doći posjetiti u velikom broju i da neće imati straha od dolaska. Željni smo publike a vjerujem i oni nas – istaknula je režiserka.

Izvedba koja je na rasporedu u subotu, 30. listopada će biti i humanitarnog karaktera pod nazivom „Šibensko kazalište za šibensko dite“, a cilj je prikupljanje donacija za djevojčicu Kiaru kojoj je dijagnosticiran iznimno rijedak zloćudni tumor na mozgu te joj je potrebna novčana pomoć za nastavak liječenja.

- To je jedna jako lijepa gesta. Izvedbu smo posvetili maloj Kiari Goršić i mogu reći da su se svi akteri predstave na neki način povezali. Od kazališta, ansambla, tehnike, i to je naš jedan mali doprinos za njeno liječenje – naglasila je Kunčić.
 

Inače, Murlin Murlo je drama ruskog dramatičara Nikolaja Koljade, a bavi se životima četvero mladih ljudi koji egzistiraju u posttranzicijskom razdoblju, odnosno u onome što je ostalo od nekadašnjeg sovjetskog imperijalizma. Glumački tim čine: Ana Perković, Franka Klarić, Mijo Jurišić i Kristian Šupe.

Napomenimo i to da Šimu Bubicu, koji više nije dio predstave, mijenja Mijo Jurišić iz splitskog kazališta.
- Svaki glumac je individua za sebe. Mijo je već surađivao sa šibenskim kazalištem, i sigurno da je u predstavu nakon odlaska kolege Šime Bubice donio i novu glumačku energiju – istaknula je Oriana.

Radnja predstave se odvija u provincijskom gradiću Sipilovsk gdje likovi nemaju priliku za zdrav razvoj. Želja za metropolom, Moskvom, boljim životom, gotovo je čehovljevski prikazana. Okolnosti ih samo gaze, a dvije sestre Olga i Ina ugledaju spas u novom podstanaru Alekseju. Koljada u stilu odlazi ekstremno u kreiranju ljudskih sudbina, daje notu sablasnog, gangrenozno prosipa ljudsku srž na pladanj. Murlin Murlo je priča o nama i o još jednom beznadežnom kriku za boljim sutra.

image
Oriana Kunčić
Niksa Stipanicev/Cropix

Predstava je redateljski debi Oriane Kunčić. Što je zanimljivo, predstava ima u potpunosti šibenski pečat, od glumaca, režije do kostima i scenografije.

- Još uvijek se navikavam na tu ulogu režisera, dosad sam bila na sceni ili iza kamere, ali eto, situacije kao što je ova s virusom valjda izvuku iz čovjeka i stvari za koje nije mislio da ima. U planu je i mini turneja s predstavom u Vinkovcima, Virovitici, Kutini, Bjelovaru i Mostaru – zaključila je Kunčić.
 

01. srpanj 2024 07:40