StoryEditorOCM
OstaloŽIRAJSKO KULTURNO LITo

Manifestacija ove godine slavi peti rođendan: Imat će posebnu dimenziju zbog 30. obljetnice Rujanskog rata

Piše Ivo Mikuličin
9. srpnja 2021. - 10:02

Žirje je jedini mali pučinski otok, koji ima svoju klapu. Teutin školj je i jedini među malim hrvatskim otocima, koji ima svoje „Žirajsko kulturno lito“. A ta manifestacija ove godine slavi svoju petu obljetnicu. Bolje rečeno kulturno – zabavni đir, koji puno znači domaćima i fureštima na otoku, na kojemu usred ljute zime boravi manje od 50 žitelja.

Ovogodišnje „Žirajsko lito“ imat će, pak, posebnu dimenziju ili obilježit će se 30. obljetnica Rujanskog rata, u kojemu je legendarna žirajska bitnica sa zapovjednicima Mirom Alićem i Željkom Baltićem odigrala važnu ulogu.

- Prije svega, htjela bih se zahvaliti Gradu Šibeniku i gradskom Kulturnom vijeću na kontinuiranoj potpori našoj manifestaciji. Ostala sredstva za „Žirajsko kulturno lito“ plod su dobre volje naših Žirjana i prijatelja otoka. Oni nam daju i motiva da ustrajemo u ne baš jednostavnoj zadaći – objašnjava Senka Skorić, tajnica KU Žirje.

Minulih su ljeta na Žirje stizali renomirani izvođači poput sjanog splitskog kanatautora Tedija Spalata ili ženske klape Sradinke. No, dobrih priredbi neće izostati ni ovog ljeta. Dakako, u prvom je planu glumačka družina „Histrioni“, koja će se na žirajsku rivu privezati 29. srpnja.

Najatraktivniji je glazbeni program svakako nastup grupe „Dalmatinski bardi“, koja je nedavno snimila pjesmu „Još boli ta praznina“, a koja će na Žirju zapjevati u petak, 6. kolovoza.

- Klapa Žirje bit će samo nadopuna programa „Dalmatinskih barda“. Iz prostog razloga što, zbog pandemije, nismo redovito vježbali – objašnjava predsjednik klape Petar Mikuličin.

Vjerojatno je malo pučinskih otoka, koji su dali toliki broj, mahom čakavskih pjesnika kao Žirje. Zato će dvije večeri imati glazbeno-poetski karakter. Uz tradicionalnu manifestaciju „Jedra riječi“, koja je na programu 13. kolovoza održat će se i poetsko-glazbena manifestacija posvećena najpoznatijem žirajskom pjesniku, pokojnom Roku Dobri.

-Najveći dio programa „Žirajskog kulturnog lita“ odvijat će se ispred crkvice sv. Mikule u Muni, za koju su nova zvona osigurala braća Šare, unuci legendarnog Šibenčanina Stipe Šare. To ne spominjemo slučajno, jer glazbeno-poetski recital bit će i prilika za promociju pjesme „Zvona moga škoja“- najavljuje prof. Jere Bilan, predsjednik KU Žirje.

19. travanj 2024 12:13