StoryEditorOCM
Ostalopriznanje za HNK Šibenik

Kristian Šupe nominiran za Nagradu hrvatskoga glumišta u kategoriji izuzetno ostvarenje mladog umjetnika do 28 godina

Piše Šibenski.hr
12. studenog 2021. - 09:19

Poznate su nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta za 2021. godinu, a u jednoj kategoriji i Šibenik ima svog predstavnika!

Naime, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU) je objavilo nominacije predstava te izuzetnih umjetničkih ostvarenja za Nagradu hrvatskog glumišta za tekuću godinu. U kategoriji izuzetno ostvarenje mladog umjetnika do 28 godina nominiran je Kristian Šupe za ulogu Mihaila u predstavi „Murlin Murlo“ N.V.Koljade u režiji Oriane Kunčić i produkciji Hrvatskoj narodnog kazališta u Šibeniku.

Posebna čast iskazana je redatelju Ivici Kunčeviću, kojem je pripala Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji drame te opernoj divi Ivanki Boljkovac, koja je na isti način prepoznata u kategoriji opere.

Kunčević je režirao oko stotinu predstava različitih žanrova, a usto je i autor knjiga važnih za povijest zagrebačkog i hrvatskog teatra.

Naša operna nacionalna prvakinja i dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta 1993. godine je pak naše društvo zadužila svojim četrdeset godina dugim iznimnim djelovanjem u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Osim po, svima nama poznatom glasu, prema riječima kritičarke J. Martinčević, istaknula se je i zahvaljujući izrazitoj glumačkoj nadarenosti, a ta joj je dobitna kombinacija omogućila da uprizori zavidan broj glavnih uloga u renomiranim operama poput Verdijeve Aide, Puccinijeve Tosce, Wagnerove Lohengrin, Verdijevog Don Carlosa i drugima.

Osim ovo dvoje cijenjenih umjetnika, prepoznat je i rad brojnih drugih kazališnih umjetnika koji su za najbolja ostvarenja nominirani u brojnim kategorijama.

Za najbolje redateljsko ostvarenje u kategoriji drame nominirani su Krešimir Dolenčić za režiju predstave "Matiaš Grabancijaš Dijak" Tituša Brezovačkog, Ivan Plazibat za režiju predstave "Psi, pare, pištolj" prema "Medvjedu" i "Prosidbi" A.P. Čehova te Dora Ruždjak Podolski za Molièreovog "Škrca".

U glavnoj ženskoj ulozi u drami briljirale su Blanka Bart Hajoš (Majka u predstavi "Alabama"), Daria Lorenci Flatz (Mirna u predstavi "Da sam ptica") te Nina Violić (Laura Lenbach u predstavi "U agoniji").

U kategoriji glavne muške uloge u drami se, s druge strane, za Nagradu bore Franjo Dijak (Bruno u predstavi "Tiha noć"), Hrvoje Kečkeš (Harpagon u prestavi "Škrtac") te Siniša Popović (Henrik u "Kad svijeće dogore").

U kategoriji najbolje predstave u cjelini, stručni žiri je prepoznao predstavu "Matiaš Grabancijaš Dijak" u režiji Krešimira Dolenčića, predstavu "Škrtac" u režiji Dore Ruždjak Podolski te predstavu "ZAGREB 2020", autorski projekt Filipa Šovagovića i Dubavka Mihanovića.

HDDU će nagraditi umjetnike u brojnim kategorijama, među ostalim i glumce i redatelje u lutkarskim predstavama te predstavama za djecu i mlade, kostimografe, scenografe te one koji su posebno zabljesnuli u operi i baletu te drugim kazališnim djelatnostima. O nominacijama se možete detaljnije informirati na stranici HDDU-a.

Dodjela nagrada održat će se 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu.

19. travanj 2024 10:36