StoryEditorOCM
OstaloIVANA ide dalje

Grad utvrda: Nakon velikog uspjeha s filmom o Draženu, hvaljena redateljica priprema novi projekt

Piše Zdravko Pilić
21. svibnja 2024. - 13:47

‘Šibeniče, ti si stina!‘ - naslov je borbenog šlagera koji je (o)pjevao Krešimirov grad u Domovinskom ratu. A sada će, na istu temu, tvrdu i kamenu, ga hvaljena šibenska redateljica Ivana Guberina, nakon filma ‘Naš mali‘ o Draženu Petroviću snimiti i novi dokumentarni film o našem velikom, jedinom i vječnom Šibeniku, pod nazivom – Grad utvrda.

Glavna tema filma, koji bi svoju premijeru trebao imati u rujnu 2025. godine su četiri šibenske tvrđave, koje predstavljaju povijesni i kulturni simbol grada na ušću Krke u more.

Zašto u rujnu, nije teško proniknuti, jer, ako je veljača ‘ženski‘, rujan je u najkraćem, ‘muški‘, šibenski mjesec. U rujnu je Dan grada i blagdan njegovog sveca, Svetog Mihovila, drčnog i borbenog kao što su i njegovi stanovnici, a u rujnu se obilježava obljetnica Rujanskog rata, u kojem su Šibenčani 1991. do nogu potukli Ratka Mladića i zaustavili njegovu kolonu na šibenskom mostu.

U još jednom krvavom rujnu 1647. godine isto je staro šibensko sime, rujnu je krvcu lilo, da bi pod vodstvom barona Martina fon Degenfelda i njegovih kondotjera, ispod zidina Tanaje i Baronea zaustavilo i razbilo juriše 30 tisuća Turaka, koje je osobno vodio Mehmed paša Tekeli. Kojeg su otad, duhoviti Šibenčani vjerojatno posprdni zvali – Mehmed paša Utekli!

- Kroz uvod u film dotakla bi se povijesti kako Šibenika, tako i samih utvrda, koje su zapravo neodvojive, kulturnih ljepota grada i njegovog okruženja, jer pored ovog fortifikacijskog ‘kvarteta‘ mi imamo još ‘dva plus dva‘ aduta - dva UNESCO - ova spomenika i, dva nacionalna parka koji nas okružuju. Bilo da se u Šibenik ulazi s mora, ili izlazi iz njega morskim putem, kanalom svetog Ante, to je prizor koji oduzima dah i koji svojom ljepotom osvaja na prvi pogled. To je prizor koji objedinjuje sklad prirodne ljepote i kulturne baštine – kazala nam je Ivana Guberina.

image

Ivana Guberina

Nikša Stipaničev/Cropix

U prošlosti su bogati i lijepi gradovi, poput Šibenika, Dubrovnika i Trogira bili na meti brojnih osvajača i pljačkaša. Hoće li napasti neki grad, pa tako i Šibenik, neprijatelj je prije svega odlučivao prema snazi njegovih fortifikacija. Gledano samo s te strane, Šibenik je bio jedan od najbolje utvrđenih gradova na istočnoj obali Jadrana. Šibenske fortifikacije imale su najprije obrambenu ulogu, ali s druge strane bile su i jesu simbol grada. Svjedočile su o njegovoj važnosti.

- Razvijale su se postepeno, kroz godine i stoljeća, i u fazama. Kule, bedemi, tvrđave, su dograđivane i razgrađivane, kako su se mijenjale okolnosti, političke i vojne, ali i države kojima je Šibenik pripadao. Svojom ili tuđom voljom. U novije doba su izgubile najprije svoju uloga, a onda i važnost, bile su desetljećima zapuštene. A onda su jedna po jedna, otprije desetak godina obnovljene. Najprije Sveti Mihovil, koji je pretvoren u najljepšu pozornicu Jadrana, a onda i Barone, pa Sveti Ivan, i sada je na redu Sveti Nikola. Njihov se novi uzlet, poklopio s uzletom Šibenika, koji zahvaljujući i njima postaje novi kulturni i turistički centar Jadrana‘ – objašnjava nam Guberina, ističući kako će njezin film prikazati revitalizaciju tvrđava, njihove nove sadržaje, dinamičnu stvarnost i zanimljive ljude, koji su tvorci tih promjena.

Jer, bez ljudi ne ide. Oni su početak i kraj svega. Jedan od njih je i Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika, koji je vezan uz sve projekte koji pričaju priču o Šibeniku:

- Ivana Guberina se i dosad, s filmom Naš mali, ali i svim drugim fiolmovima koje je prije toga radila kroz ‘Šibensku kartulinu‘, kao promotor Šibenika, ali i kao vrsna autorica filmova s dušom i za dušu. I imat će, kao i dosad, našu punu potporu– istakao je Dino Karađole, sveprisutni direktor šibenskog TZ-a.

image

Ivana Guberina

Nikša Stipaničev/Cropix

Film bi se, u produkciji udruge ‘Šibenska kartulina‘, kazala nam je autorica, trebao realizirati u suradnji s Grad Šibenik, Tvrđava kulture Šibenik, JU Priroda Šibensko – kninske županije Turistička zajednica grada Šibenika, Šibensko – kninska županija, Državni arhiv u Šibeniku i Muzej grada Šibenika. No, i pored njih svaka podrška i pomoć, osobito financijska, i više je nego dobrodošla.

- Ovo je za mene jedan novi izazov, jer kao i dosad želim ostaviti iza sebe jedan trajni zapis svom gradu i svojim sugrađanima. Ponosim se što živim u Šibeniku, i želim i njih učiniti ponosnima na naš grad i njegovu baštinu. Sigurna sam da će i ovaj film, kao i ostali, biti prepoznat i prikazan na nacionalnoj televiziji, odnosno HTV-u, te izvan RH - podvukla je autorica koja sebe i dalje skromno zove – šibenskom učiteljicom, koja se filmom bavi usput, pored profesionalnih školskih obaveza, uloge samohrane majke i sopranistice šibenskog pjevačkog društa ‘Kolo‘, na što je također silno ponosna.

15. lipanj 2024 10:20