StoryEditorOCM
OstaloPRIZNANJE U VARŠAVI

Brešanu nagrada za ‘Dnevnik velikog Perice‘, zanimalo nas je kad će nova sezona: To je pitanje...

Piše Tina Premec/JL
6. studenog 2021. - 15:44

Dva djela hrvatskog redatelja Vinka Brešana na netom održanom međunarodnom festivalu International TV Festival Heart of Europe u Varšavi osvojio je dvije nagrade. Prvu nagradu u kategoriji najbolje serije Heart of Europe dobio je "Dnevnik velikog Perice", koji je na ovaj festival stigao kao pobjednik s ovogodišnjem Sarajevo Film Festivala u kategoriji najbolje komedije.

- Ovo mi je drugo "Srce" koje sam osvojio za "Pericu" - uz smijeh zaključuje Brešan koji se upravo vratio s tog TV festivala, inače novoosnovanog i namijenjenog televizijskoj produkciji zemalja istočne i južne Europe na kojem su se našli projekti od serija i filmova do TV emisija. O pobjednicima je odlučivala struka, žiri u kojem su se našli među ostalim urednici, producenti i drugi profesionalci iz televizijskog svijeta. Održavao se od 1. do 5. studenog.

- "Dnevnik velikog Perice" kandidirao je HRT, a zabavna je činjenica da je moj film "Koja je ovo država" (iz 2019. op. a) prijavila Poljska javna televizija kao koproducent filma. Dakle Poljaci su se kandidirali s film koji je na hrvatskom jeziku. Na kraju sam i za njega nagrađen jer je osvojio drugu nagradu u kategoriji najboljeg filma - ističe Brešan. Konkurencija je kaže u svim kategorijama bila jaka, a posebno su bili brojni češki projekti.

Pitamo Brešana je li iznenađen?

- Zapravo jesam, jer sam recimo za Dnevnik velikog Perice" zbog pjesama i zbog činjenice da se naslanja na Golikov film "Tko pjeva zlo ne misli", što je sve lokalno, bio dojma da je i "Perica" lokalna serija, ograničena našim prostorom. Međutim, sada je osvojio već dvije međunarodne nagrade. Evidentno ova serija nema problema s prelaskom Hrvatske granice - zaključuje Brešan.

I dok "Perica" autora Albino Uršić sa svojom prvom sezonom osvaja europsku publiku, ona domaća je u iščekivanju druge sezone.

- Ja sam samo jedan mali ubogi redatelj, to je pitanje za velike igrače, nemam ja ovlasti za to - uz šalu uzvraća Brešan.

Već ranije pojavile su se neke informacija da će produkcija novih nastavaka krenuti iduće godine, vjerojatno na proljeće točnije u travnju. U prvoj sezoni koja se počela emitirati 8.ožujka ove godine na HRT-u bilo je šest epizoda.

Glavne uloge su imali Živko Anočić kao Perica Šafranek, Mirjana Bohanec Vidović kao Ana Šafranek, Csilla Barath Bastaić kao Željka Šafranek, Peričina žena, Dušan Bućan kao Josip Žnidaršič - Žnida, Iva Babić kao Nada Žegar, nastavnica glazbenog odgoja, Nikola Kojo kao zastavnik Žegar, Otokar Levaj kao Eugen Fulir, brat pokojnog Ernesta Fulira,... Radnja je bila smještena tridesetak godina nakon radnje iz tog filma, točnije u 1964., a publika je bila posebno oduševljena (osim samom pričom), kostimografijom te glazbom za koju se pobrinuo kao glazbeni urednik Coco Mosquito. Kroz samu priču, na kraju prve sezone, Perica je završio s Nadom i u iščekivanju djeteta, a njegova sada već bivša supruga Željka s kapetanom Karlom Bulićem kojeg igra Goran Navojec.

19. travanj 2024 23:53