StoryEditorOCM
Knjigenova knjiga ive šprljana

Velebno djelo poznatog šibenskog konzervatora: pune dvije godine pisao o vrijednoj baštini gradske jezgre

Piše Marija Lončar
10. svibnja 2023. - 13:59

Arhitektonski detalji abeceda su graditeljskog nasljeđa! Ta je tvrdnja više puta ponovljena na promociji nove knjige poznatog šibenskog konzervatora dr. sc. Ive Šprljana "Arhitektonski detalji u eksterijerima Šibenika" koja je održana u prepunoj Kući umjetnosti Arsen.

Peta je to knjiga ovog diplomiranog inženjera arhitekture, a prva Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" kojemu je sve do sada izdavački domet bio jedino časopis "Juraj". Uz autora, o knjizi su govorili predsjednik Društva "Juraj Dalmatinac" Nikola Grubić, profesorica Jolanda Krnić Zmijanović te recenzent mr. sc. Gustav Červar.

Ivo Šprljan u šibenskom Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture radi od 1984. godine, a široj javnosti postao je poznat krajem 90-ih kada je osmislio i pokrenuo donacijski projekt obnove arhitektonskih detalja u gradskoj jezgri pod nazivom Stanadi (Starine naše divne), koje je godinama prije istraživao, popisivao i valorizirao. U sklopu toga projetka mnogi su detalji sačuvani i obnovljeni.

Četrdeset godina proučavanja povijesne baštine i dvije godine pisanja rezultiralo je knjigom, kazao je Šprljan, opsežnim izdanjem, svojevrsnom monografijom moglo bi se reći, na čak 304 stranice na kojima se uz tekst nalazi i 600 fotografija te 175 crteža. Knjiga je pisana jezikom i stilom pristupačnim širokom čitateljskom krugu, ali i onima koji se bave proučavanjem i zaštitom baštine koje će, kako je primijetio recenzent Červar, svakako dodatno privući više od 500 navedenih bilješki, kao trag za moguća daljnja istraživanja.

-Sve što sam tijekom 40 godina svog rada saznao o arhitektonskim detaljima u eksterijerima grada nalazi se u ovoj knjizi. U ovoj knjizi obrađeno je i po abecedi posloženo ukupno 38 grupa arhitektonskih detalja. Primijetit ćete u knjizi puno crno-bijelih fotografija. Riječ je o slikama koje prikazuju nestale ili do danas devastirane detalje. Od ukupno 3300 arhitektonskih detalja u povijesnoj jezgri Šibenika do danas je izgubljeno oko 300 detalja što u razdoblju od 40 godina predstavlja 10 posto ovog vrijednog segmenta graditeljske baštine. Najčešće su izgubljeni primjeri baštine u drvetu i metalu koji brže propadaju od kamenih detalja. Nestalo je, primjerice, više starih dimnjaka pri recentnim rekonstrukcijama zgrada. Uloga ove knjige je da takve detalje sačuva od zaborava. Htio sam reći da bez poznavanja arhitektonskog detalja ne može se prepoznati stil, a bez poznavanja stila ne može se odrediti ni vrijeme ni vrijednost stare građevine. Arhitektonski detalji su abeceda graditeljskog nasljeđa i bez tog poznavanja ne može se pristupiti valorizaciji povijesne građevine niti odgovorno sudjelovati u njenoj obnovi – kazao je među ostalim Šprljan. Zahvalio je svim koji su sudjelovali i pridonijeli u tiskanju knjige, nadajući se, kako će lako naći svoje čitatelje.

Knjiga je tiskana u tiskana u 500 primjeraka. Grafičko oblikovanje i prijelom potpisuje Branka Lovrić, a Nikola Grubić najavio je nastavak suradnje sa Šprljanom i skoru objavu još jedne njegove knjige koja je već u pripremi. Riječ je o arhitektonskim detaljima u gradskim interijerima, čime će priča o "graditeljskoj abecedi" šibenske baštine biti potpuno zaokružena.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 


Na fotografiji: Ivo Sprljan.
 

Niksa Stipanicev/Cropix
image


Predstavljanje knjige Arhitektonski detalji u eksterijerima Sibenika, autora Ive Sprljana u izdanju Drustva za ocuvanje sibenske bastine Juraj Dalmatinac.
 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

 

 

20. travanj 2024 08:59