StoryEditorOCM
KnjigeRegionalni književni natječaj

Šibenčanin Ante Storić ponovno osvojio nagradu na Biberu; Priča Zemlja sreće donijela mu treće mjesto i 400 eura

Piše M. L.
9. ožujka 2023. - 10:28
Sibenik, 220422. Gradska knjiznica Juraj Sizgoric. Odrzana manifestacija Noc knjige u gradskoj knjiznici sa mnogobrojnim programima. Na fotografiji: dodjela nagrade Kusin,Ante Storic pobjednik.Niksa Stipanicev/Cropix

 

ŠIbenčanin Ante Storić, snimatelj, reper, pisac i voditelj filmske Češljaonice u Kući umjetnosti Arsen, i ove je godine osvojio nagradu na regionalnom književnom natječaju za najbolju kratku priču Biber.

Priča Zemlja sreće Storiću je donijela treću nagradu i novčani iznos od 400 eura.

Na natječaj su pristigla ukupno 473 anonimna rada. Dvadeset pet priča koje su uvrštene u zbirku izabrao je žiri u sastavu: Lejla Kalamujić, Kalina Maleska i Olja Savičević Ivančević.

Četiri priče su nagrađene. Prva nagrada (800 eura) pripala je tako Ani Kutleša iz Zagreba koja je napisala priču Doba linjanja. LIdija Deduš iz Varaždina za svoj Fertik dobila je drugu nagradu (600 eura), dok je Storić treće mjesto podijelio sa Milošem Perišićem iz Aranđelovca koji je napisao priču Reči i kojemu je također pripalo 400 eura.

Inače, ovo je peti po redu Biber i na natječaju mogu sudjelovati autorice i autori koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom i srpskom jeziku; afirmirani, kao i oni koji nisu do sada objavljivali. Tema natječaja je pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, ali i tema boljeg razumijevanju među ljudima, smanjenja mržnje i predrasuda; antiratne priče. U obzir su dolazile i priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, suosjećanjem s drugima, a nadasve hrabre priče koje se usuđuju hodati u "neprijateljskim" cipelama, priče koje pomiču granice i otvaraju putove bolje, sigurnije i slobodnije budućnosti za sve.

20. travanj 2024 05:07