StoryEditorOCM
Knjigeočuvanje naslijeđa

Odabrana prva stipendistica pjesničke rezidencije ‘Vesna Parun‘: Andrijana Kos Lajtman će pisati pjesme i snimiti film o Zlarinu i Šolti

Piše Marija Lončar
11. svibnja 2021. - 19:12

Sveučilišna profesorica i pjesnikinja Andrijana Kos Lajtman prva je stipendistica pjesničke rezidencije "Vesna Parun", koja će se od 1. do 10. lipnja održati na otoku Zlarinu.

Nakon što je na javni natječaj u organizaciji šibenske kulturne udruge "Fotopoetika" pristiglo čak 30 prijava iz cijele Hrvatske, stručni žiri u sastavu Nives Franić, diplomirana knjižničarka i pjesnikinja, Snježana Klarić, novinarka i suorganizatorica rezidencije te Živana Podrug, diplomirana komparatistica i novinarka, odabrale su pjesnikinju Andrijanu Kos Lajtman za desetodnevni boravak na otoku Zlarinu.

– Odabir je bio vrlo težak. Mnogi koji su se prijavili imali su izvanredno napisana motivacijska pisma s jasno razrađenim planom i ciljevima boravka na Zlarinu. Osim odabrane kandidatkinje, na natječaju su pohvaljene i prijave pjesnikinje Lare Mitraković iz Komiže i Doris Pandžić iz Rijeke, koje su se našle u najužem krugu potencijalnih kandidata – priopćile su članice žirija, napominjući da je Kos Lajtman odabrana i zato što ispunjava i dugoročni cilj projekta.

Naime, tijekom rezidencije Kos Lajtman će, kako je istaknula u prijavi, nastaviti raditi na svom još uvijek nedovršenom filmu o otocima Vesne Parun, o njezinoj polaznoj i završnoj točki, Zlarinu i Šolti, odnosno prikupljat će vizualni materijal za svoj poetski film. Radni naziv filma je "Od otoka do otoka" ili "Između otoka", a paralelno s time radit će i na vlastitom rukopisu inspiriranom Vesninim životom.

– Andrijana Kos Lajtman daje velik doprinos očuvanju naslijeđa Vesne Parun, koje bi grad Šibenik i otok Zlarin svakako trebali nastaviti poticati i promovirati nakon ove rezidencije. Svojim će projektom pomoći stvoriti trajnu vrijednost i osigurati dugoročnost ove inicijative, što je naš primarni cilj budući da smatramo da Šibensko-kninska županija može još puno toga učiniti za promoviranje i očuvanje naslijeđa i pouka naše najpoznatije pjesnikinje. Rad Andrijane Kos Lajtman, njezin film i zbirka, svakako bi mogao biti dio proslave koju bismo htjeli prirediti iduće godine, kad se obilježava 100. godišnjica rođenja Vesne Parun – istaknula je Klarić.

Andrijana Kos Lajtman, rođena u Čakovcu, izvanredna je profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je nositeljica nekoliko kolegija iz hrvatske i svjetske književnosti. Objavila je šezdesetak znanstvenih radova u domaćim i stranim publikacijama te dvije znanstvene knjige. Urednica je znanstvenih zbornika, a iza nje je i pet objavljenih pjesničkih zbirki. Suautorica je i dvaju dokumentarno-eksperimentalnih filmova.

24. travanj 2024 03:49