StoryEditorOCM
KnjigePobjednici Kušina

Najbolju priču o Šibeniku napisao Splićanin vodičkih korijena Edi Matić; četvrti put slavila i Šibenčanka Dolores Bujas

Piše Marija Lončar
22. travnja 2023. - 09:38

Noć knjige u šibenskog Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić završila je dodjelom nagrada pobjednicima 8. KuŠina, književnog natječaja za najbolju kratku priču. Knjižnica ga je pokrenula 2016. godine, a povod je bila 950 obljetnica pisanog spomena Šibenika.

Najbolju priču pod nazivom Lugara (pepeljara op.a.) napisao je Edi Matić, Splićanin koji ima vodičke korijene. Matić u Šibenik na uručivanje nagrade nije mogao doći, jer se istovremeno događalo otvrenje 33. Marulićevih dana u Splitu, a Matićev dramski tekst  "Vulnera urbis, vulnera orbis" (Rane grada, Rane svijeta) osvojio je drugu nagradu na natječaju za najbolji dramski tekst na hrvatskom jeziku. 

Ipak, Matić se šibenskoj publici obratio putem snimljene video poruke te je tako i pročitao svoju nagrađenu priču.

Stručni žiri u sastavu Omer Rak, književnik i publicist, Živana Podrug, novinarka i Hamida Šarić, nisu imali lagan posao kako su kako su kazali jer je na natječaj stiglo 69 priča od kojih je njih 64 udovoljilo propozicijama natječaja. To je uz prvu godinu kada je raspisan KuŠin i najveći broj prijava. 

Matićevu priču, kako je kazala Živana Podrug, žiri je odmah "prepoznao" kao dobro napisanu, čvrste fabule i strukture te vrsnog stila. To i nije čudno, budući da je Matić autor više romana, a njegov roman "Ovdje fali ženska ruka" bio je nominiran za nagradu Kiklop, te je ušao u uži izbor za T-portalovu i V.B.Z.-ovu nagradu za najbolji roman.

Neke priče dobile su i pohvalu žirija. POhvaljeni su tako Meri Spain iz Rogoznice za priču "Pali Anđeo", Natko Giljević za "Prozore, prizore, prozore" te Pave Čala za svoju priču "Utopljenici".

Knjižnica je i ove godine nagradila svoje najvejrnije čitatelje, što je postao nezaobilazan program Noći knjige. U kategoriji beba i djece do 3 godine, najčitateljica je Bruna Kozić, a među predškolacima Gloria Lokas. U konkurenciji učenika najviše je čitala Saša Veligdanski dok je u kategoriji odrasli najviše knjiga u knjižnici posudio i pročitao Niko Konjuh.

21. travanj 2024 17:45