StoryEditorOCM
KnjigeNOVI BROJ ‘OSVITA‘

Godišnjak ogranka Matice hrvatske je poslastica za Šibenčane: od palača preko graditeljstva i turizma do putopisa

Piše Marija Lončar
12. studenog 2020. - 10:57
U Gradskoj knjižnici predstavljen je četvrti broj 'Osvita', godišnjaka za promociju kulturne i prirodne baštineNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Kada je krajem 2016. godine šibenski Ogranak Matice hrvatske objavio prvi broj "Osvita", svog godišnjaka za promociju kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja, predsjednica Ogranka i urednica časopisa Zdenka Bilušić tom je prilikom kazala kako će biti presretna ako se dođe do trećeg broja. I došlo se.

"Kritični" broj je odrađen, a pred čitateljima je sada i četvrti broj koji je u utorak predstavljen u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić".

Zbog epidemioloških mjera, publike i nije moglo biti puno, a novo izdanje Osvita, uz Zdenku Bilušić, predstavili su i Željko Krnčević, Vilijam Lakić i Nataša Mučalo, koji zajedno s Dragom Margušem i Draganom Zlatovićem čine uredništvo godišnjaka.

– Zadovoljni smo ovim brojem. Možemo se pohvaliti da već imamo krug stalnih suradnika i da je razina objavljenih radova visoka. "Osvit" je godišnjak za promociju kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja i doista, i u ovom broju, imamo pokrivenu i povijest i sadašnjost i projekciju budućnosti, čak i neke znamenite Šibenčane činiji životi nisu toliko poznati, graditeljsku baštinu, arhitektonske detalje i heraldičku baštinu. Ali, imamo i tekstove o maslinarstvu, sedrenim barijerama, turističkom brendiranju Šibenika, ruralnom turizmu, vrlo zanimljiv prikaz povijesti šibenskog kazališta te odličan putopis Jose Gracina o šibenskim "mihovilcima" u zemlji beduina i biblijskih priča – kazala je Bilušić.

U četvrtom broju "Osvita" na nešto više od 250 stranica, našlo se tako dvadesetak studija, rasprava, eseja, osvrta i prikaza. Među ostalim, šibenski konzervator Ivo Šprljan piše o palači Divnić na Meduliću, o njenim stilskim karakteristikama i posebnostima te stanju prije i poslije obnove kada je ona pretvorena u mali baštinski hotel. Njegov kolega Ivo Glavaš osvrnuo se pak na dugogodišnju obnovu Tvrđave sv. Mihovila, a zagrebačka muzikologinja Vilena Vrbanić bavi se instrumentima s tipkama iz bogate zbirke Muzeja grada Šibenika te je tu studiju posvetila lani preminulom Božidaru Grgi, organologu, neumornom istraživaču i promotoru šibenskih i hrvatskih orgulja te osnivaču Orguljaške ljetne škole.

Tekstovi tridesetak autora

Nadalje, nekoliko iskrica iz povijesti šibenskog HNK donosi književnica i novinarka Grozdana Cvitan, a nastavnici šibenskog Veleučilišta Dino Slavica i Petar Gardijan autori su teksta Ekonomija sjajnih doživljaja Šibensko-kninske županije. U književnom kutku predstavili su se Ljiljana i Ivan Dobra te Mladenko Spahija.

No, to je tek manji dio tekstova koje je potpisalo tridesetak autora, a u kojima će, uvjerena je Bilušić, Šibenčani moći uživati, jer je pred njima prava poslastica iz kulturne i prirodne baštine! Ističe također kako je zahvalna svim autorima budući da za "Osvit" pišu besplatno jer novca za njihov honorar, čak i kada bi bio simboličan, Matičin šibenski Ogranak jednostavno – nema! Unatoč tomu, zainteresiranih za suradnju ima sve više.

– Vjerujem da smo uspjeli stvoriti imidž časopisa, da tako kažem, i da smo prepoznatljivi. Kada ljudi prepoznaju neku kvalitetu tada i sami rado žele u tomu sudjelovati. Bit će novih suradnika, i mladih i starijih. Na koncu kada je istraživanje u pitanju svi smo mladi – našalila se Bilušić, dodajući kako se nada da će financijske probleme koje je korona nametnula kulturi, s obzirom na otežano i smanjeno punjenje svih proračuna, "Osvit" uspjeti nadvladati te će i sljedeće godine, novi, peti, broj ugledati svjetlo dana!

18. travanj 2024 11:30