StoryEditorOCM
KnjigePriče za Vinka

Ana Bilić objavila je sedmu knjigu priča za laku noć. Već je deset kako ih priča svom sinu prije sna

Piše Jordanka Grubač
9. srpnja 2021. - 08:27

Ana Bilić, naša sugrađanka, književnica za djecu, objala je novu, sedmu knjigu priča- slobodno ih možemo nazvati-priča za laku noć. Sad će već desetljeće kako je Ana Bilić svom sinu Vinku počela pričati te njene divne priče i bajke prije sna, možda još u vrijeme kad mali Vinko nije posve razumio što mama priča, ali je priče i pričanje upijao kao nešto što će postati njegova potreba poput hrane koju mu mama sprema, i poput zraka koji diše i koje -sasvim je sigurno-oplemenjuju njegovu dječju dušu.
Ništa bolje za dijete, osobito u ovim vremenima sjajnih mobitelskih zaslona!

Sedma knjiga i nosi naziv Priče za Vinka. U zbirci je četrdeset priča koje je autorica pričala Vinku prije sna i koje su ovdje podijeljene u četiri poglavlja: Priče iz svemira/nemira, Priče same o sebi, Priče iz bajki i Pričeo svemu i svačemu.
I ova je, najnovija Anina knjiga puna univerzalnih poruka vrlo vrijednih za život: kako veliki trebaju pomagati malima, kako treba porihvatiti drugačije od sebe i kako zauvijek ostati čist u srcu...

U predgovoru knjizi Jelena Alfirević mag.philol. Croat. sa Sveučilišta u Zadru piše:
„U simboličkom narativnom ključu, Bilić stvara mitske legendarne junake (robot, tišina, zrnce prašine, čarobno stablo, Kojot Koji Zavija i dr) ali u narativno tkivo teksta upisujei one svakodnevne i stvarne (mama, baba idr). Autorica pritom vjerodostojno detektira dječje brige i strahove, ali kroz situacije književnih likova uči i kako otkloniti iste. Na prvom mjestu, pak, tematizira radost kao neizostavni dio odrastanja.“

Ana Bilić do sada je, redom, objavila knjige priča i bajki: Tajne bakinog tavana, Vitezovi rata, Čuvar blaga, Vilinske priče, Na kraju svijeta i Obećanje Kapetana Strašnog. U produkciji Radio Šibenika objavila je CD s dječjim pričama pod nazivom Vilinske priče.

Ana Bilić, zaposlena u Gradskoj upravi u Šibeniku, samo naizgled samozatajno piše za svoga Vinka i za svu ostalu djecu. Jer, česta je gošća na susretina s djecom i radionicama s djecom u Muzeju grada Šibenika, Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vodicama, Narodnoj knjižnici i čitaonici Murter i Gradskoj knjižnici Drniš. Dobitnica je Plakete grada Vodica za doprinos kulturi i književnom izričaju 2017. godine a u 2018. nominirana je za književnu nagradu „Krešimir Šego“ koja se dodjeljuje najuspješnijem autoru- piscu za mlade. Od 2012. članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Ana Bilić objavila je i nešto pjesama za odrasle i to u izdanju književnog kluba Miroslav Mika Antić iz Inđije u Srbiji.
Osim književnosti, Ana se bavi i izradom predivnih dvoraca od kartona a riječ je o reciklaži ambalaže iz domaćinstva. Njen sin Vinko, desetgodišnjak, i sam pomalo piše.Objavio je- naravno uz pomoć mame-već dvije slikovice: Hrabrost dječaka 2012. i Sinotkaz uz 2020. I ne samo da je sam napisao tekst već ih je i sam ilustrirao!

Sad samo treba čekati koje će priče i bajke Ana smisliti za svoga Vinka, za svu djecu, i za neku njenu iduću knjigu.

17. travanj 2024 20:42