StoryEditorOCM
IzložbeOrkestar putuje u Osijek

Šibenski likovni autor Neven Tudić ovih dana ima razloga za zadovoljstvo: Njegovo ime našlo se na popisu sudionika na 27. slavonskom biennaleu

Piše Marija Lončar
28. listopada 2020. - 13:47


Šibenski i brodarički likovni autor Neven Tudić ovih dana ima razloga za zadovoljstvo. Njegovo ime, naime, našlo se na popisu sudionika i izlagača na 27. slavonskom biennaleu, jednoj od najvećih žiriranih likovnih manifestacija u Hrvatskoj koju već tradicionalno organizira Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku.

Tudićev rad pod nazivom Orekstar uvršten je u izložbu zajedno s radovima još 34 umjetnika iz Hrvatske, Južne Koreje, Japana, SAD-a, Meksika, Brazila, Izraela, Latvije, Finske i Velike Britanije. Ocjenjivački sud Slavonskog biennalea izabrao ih je između 182 pristigle prijave.

Tudić je svoj Orkestar, a riječ je o instalaciji koju čini desetak skulptura svirača, članova izmišljenog orkestra, izrađenih u stiroporu, osmislio kao odgovor na temu biennalea, sublimiranu u naziv Slika kao virus. Organizatori su time željeli potaknuti umjetnike da na svoj način progovore o sadašnjem vremenu, pandemiji i korona-krizi koje je, kako navode, "snažno uzdrmalo temelje demokratskog poretka, društva blagostanja i međuljudskih odnosa".

Ovogodišnji, 27. slavonski biennale otvara se 10. prosinca u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti UMLU) i trajat će do kraja veljače sljedeće godine. Svi izloženi radovi, pa tako i Orkestar Šibenčanina Nevena Tudića, konkuriraju za nagrade, a uz Grand Prix biennalea bit će dodijeljeno još nekoliko nagrada i priznanja, među kojima je i Nagrada Vlastimir Kusik - samostalna izložba u produkciji MLU-a.

19. travanj 2024 04:36