StoryEditorOCM
IzložbeStudio galerije sv. Krševana

Šibenska slikarica Nevena Petra Piližota opet izlaže, ovaj put crteže i slike maslina i sijena

Piše M.L.
6. listopada 2021. - 13:52

Šibenska slikarica Nevena Petra Piližota ponovo izlaže. U Studiju galerije sv. Krševana (bivša galerija Matija) Nevena izlaže slike i crteže pod nazivom „One“, a izložba se otvara večeras u 19. sati.

Novi radovi mlade umjetnice objedinjuju dalmatinske pejzaže s naglaskom na Bilice i Danilo, a glavni motivi su masline i stine. Foto-dnevnik od više stotina primjeraka snimljenih tijekom njenih šetnji rodnim krajem postao je, kako ističe, podloga za svojevrsno nijansiranje kulturne i prirodne baštine.

image
Galerija Sv. Krsevana

-Motivima masline i stine portretiram vizualnu poeziju dalmatinskog krajolika i naslućujem konture mitskog pejzaža. Kao sveto drvo – simbol mira, mudrosti, čistoće, maslina je ukorijenjena u brojnim starogrčkim i biblijskim legendama. Povezanost masline sa svim mediteranskim narodima s jedne, te aktualno obilježavanje 70 godina od otkrića prvih arheoloških iskopina u Danilu s druge strane, dodatni su poticaji u pripremi ove samostalne izložbe. Brojne fotografije koje sam prethodnih godina snimila u masliniku svoje majke te na cijelom danilskom području (Danilo Biranj), evociraju na reljef života mediteranske kulturne baštine – kazala je Nevena Petra Piližota koja je u Studiju galerije sv. Krševana prvi put izlagala još dok je bila gimnazijalka.

image
Galerija Sv. Krsevana

Nevena Petra Piližota rođena je 1986. godine u Šibeniku, gdje je završila OŠ Petra Krešimira IV. i Gimnaziju Antuna Vrančića. Godine 2011. godine diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godinu dana kasnije magistrirala je i na zagrebačkom Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a od 2019. godine nositeljica je Uvjerenja o osposobljavanju za Voditeljicu pripreme i provedbe projekata financiranih iz EU fondova.

Nagrađena je višegodišnjom državnom stipendijom za izvrsnost, otkupnom nagradom Rektorata za najbolji rad 2010., otkupnom nagradom Erste fragmenti 7, bila je i stipendistica Nacionalne zaklade za osobito nadarene studente za akademsku godinu te dobitnica Rektorove nagrade ( 2008./09.)

Ovo je njezina 21 samostalna izložba, a sudjelovala je i na četrdesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

19. travanj 2024 19:56