StoryEditorOCM
BaštinaOd posebnog značaja

Znate li gdje se nalazi ‘Špirun‘? Počela obnova više od pola stoljeća starog dijela tvrđave sv. Mihovila

Piše šibenski.hr
25. studenog 2021. - 12:27

Početkom tjedna počeli su radovi sanacije na „špirunu“ – utvrđenom položaju na Tvrđavi sv. Mihovila, neposredno uz dvostruki bedem. Radove vrijedne 488.687,50 kuna izvodi splitska tvrtka Neir d.o.o., a financira ih Tvrđava kulture Šibenik te Ministarstvo kulture i medija RH koje je iz svog Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara Tvrđavi kulture dodijelilo 180 tisuća kuna.

U fortifikacijskoj arhitekturi, špirun (od tal. sperone – izbočenje, kljun) često označava  manji obrambeni položaj koji strši van dužeg pravca bedema. Onaj na Tvrđavi sv. Mihovila posebno je značajan – radi se o najranijoj strukturi tvrđave koja je pouzdano korištena za vatreno oružje, što dokazuju karakteristični dvostruki otvori za ručne topove. Špirun je izgrađen u posljednjim desetljećima 15. stoljeća kako bi branio sjeverni zid dvostrukog bedema, tada posljednju liniju obrane Šibenika. Tu dataciju okvirno potvrđuju i pokretni arheološki nalazi pronađeni u tri istraživačke kampanje provedene od kraja 2017. do kraja 2019. godine.

- Arheološka istraživanja objedinjena su s arhivskim i povijesnim u javno dostupnom izvornom znanstvenom članku, a paralelno je izrađen projekt sanacije budući da se zidovi nalaze u statički iznimno nezahvalnom stanju. Naš pristup špirunu je školski primjer ispravnog postupanja prema fortifikacijskoj strukturi – istraživanje, javna objava rezultata, rekonstrukcijski zahvat. Trenutno razmišljamo o načinu na koji bi i ovaj dio tvrđave učinili dostupnim za posjetitelje“ – rekao je Josip Pavić iz Odjela za istraživanje i interpretaciju baštine Tvrđave kulture.

Radovi uključuju razgradnju i ponovno zidanje nestabilnih dijelova bedema, pri čemu će se rekonstrukcija dvostrukih otvora obavljati izvornim kamenom, kao i statičko učvršćenje bedema, injektiranje i ispunjavanje sljubnica novim vapnenim mortom, te odvoz viška zemljanog nasipa. Sanacija špiruna odviti će se pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Šibeniku, a trebala bi biti završena do 15. travnja 2022. godine.

18. travanj 2024 04:02