StoryEditorOCM
BaštinaARHEOLOŠKO OTKRIĆE

Šibenčanin u brdima iznad Grebaštice polako otkriva stoljećima čuvanu tajnu: ‘Mogao bi biti duljine i do sto metara‘

Piše Toni Veljača
20. listopada 2023. - 17:46
Pod vodstvom Šibenčanina, arheologa Andrije Nakića, provodi se istraživanje u brdima iznad GrebašticeIlustracija/

Pod vodstvom Šibenčanina, arheologa Andrije Nakića, inače zaposlenika Javne ustanove Tvrđava kulture, posljednjih dana aktivno se radi na istraživanju arheološkog lokaliteta, smještenog na isturenom brdu Orlice, između Grebaštice i Vrsnog.

Prema povijesnim zapisima, a što je arheolozima već i otprije poznato, na tom području nekoć je bila srednjovjekovna crkvica sveti Ivan del Tyro, odnosno del Tiro koja je srušena još u 16. stoljeću.

Taj neobični svetački toponim, kazuje nam Nakić, veže se za samostan istoga imena koji se nalazio podno biblijskoga gorja Karmel i bio je važna postaja na hodočasničkom putu prema Jeruzalemu. Pretpostavka je da je netko iz obitelji Dragojević, (jedno od najstarijih šibenskih prezimena, op.a.)  bio na tom hodočašću a vrativši se u rodni kraj, podigao crkvicu i posvetio je samostanu koji ga je očito jako impresionirao.

image
Andrija Nakić/

Uz ostatke spomenute crkvice, a što je stručnjacima ovoga puta posebno privuklo pozornost je novootkriveni bedem za kojeg se procjenjuje da potječe iz šestog stoljeća.

- Istraživanje provodi Tvrđave kulture. Dugo nismo bili na nekom arheološkom lokalitetu, posljednji put još prije korone, tako da smo svi sretni što smo opet na terenu – ističe Nakić, otkrivajući nam detalje spomenutog bedema, za kojeg procjenjuje da bi mogao biti dug i do 100 metara.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- Lokacija je stvarno ispunila sva naša očekivanja. Bedem je pronađen uz pomoć sondi. Još uvijek je teško govoriti o dimenzijama, ali mogao bi biti dug i do 100 metara, širina iznosi jedan metar. Tko ga je izgradio, još uvijek je nepoznato, pretpostavljamo neka plemićka obitelj – dodaje Nakić.

Istraživanje arheološkog lokaliteta, na kojem je angažirano šest do osam ljudi, trebalo bi potrajati tri tjedna. Zanimljivo je da je još sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, zapise o lokalitetu na kojem Nakić i suradnici trenutno rade, zabilježio sadašnji ravnatelj Muzeja grada Šibenika, Željko Krnčević.

image
Andrija Nakić/

- Pronašli smo desetak grobova, srebrene naušnice a možda i najzanimljiviji detalj je kapital - antički ukras koji je bio dio crkvice i završetak kamenog stupa – kazao je Nakić.

Što se krije pod zemljom, u brdima iznad Grebaštice tek nam ostaje za vidjeti – no već sada prikupljeni podaci ukazuju da će konačni rezultati biti izuzetno zanimljivi.  

30. travanj 2024 07:59