StoryEditorOCM
BaštinaTvrđava sv. Ivana

Najveći projekt obnove kulturne baštine u Šibeniku primiče se kraju. Izglađen spor s arhitektima Ileković i Vulin

Piše šibenski.hr
18. ožujka 2021. - 13:13

Radove na obnovi tvrđave sv. Ivana obišao je danas gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima. Revitalizacija treće šibenske fortifikacijske utvrde u samoj je završnici. U tijeku je obnova bedema koja će Šibenčanima otkriti svu raskoš i veličinu objekta stoljećima skrivenog pod naslagama zemlje. Istovremeno, radi se na izgradnji edukativnog kampusa sa smještajnim kapacitetima, opremljenog pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima.

„Projekt obnove trećeg šibenskog kopnenog bisera polako se primiče svome kraju. Nakon uspješne obnove tvrđave sv. Mihovila i Barone, završavamo i ovaj projekt koji je zasigurno znatno kompleksniji i opširniji od svega što smo do sada u sklopu obnove kulturne baštine u našem gradu radili. Uvjeren sam kako će nakon revitalizacije, i tvrđava sv. Ivana biti na ponos svih Šibenčana.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura, ujedno i voditelj projekta, izvijestio je kako radovi teku prema planu. Izvršene su sve potrebne prilagodbe i radovi će biti gotovi do rujna 2021. godine. Uz građevinske radove, obavljaju se pripreme za sadnju autohtonog zelenila na gornjoj površini tvrđave, koju će voditi mladi šibenski krajobrazni arhitekt Mate Rupić.

Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica JU Tvrđava kulture, koja će po završetku radova tvrđavom upravljati, naglasila je važnost integriranosti različitih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine.

„Najposebniji sadržaj kojeg dočekujemo na Tvrđavi sv. Ivana je vrhunski edukacijski centar u jedinstvenom povijesnom ambijentu koji će pozicionirati Šibenik kao centar kulturnih i kreativnih industrija u Hrvatskoj. Smještajni kapaciteti zajedno s učioničkim i radnim prostorijama ciljano će služiti provedbi različitih programa koje ćemo razvijati u suradnji s širokim spektrom dionika u kulturnom i obrazovnom sektoru kao nadogradnju formalnom obrazovanju. To će primjerice uključivati terenske nastave, seminare, stručna usavršavanja i specijalizacije, ljetne škole... Jedan od ciljeva je kreirati programe koji će biti prepoznati od strane mladih, studenata i obrazovnih ustanova.“, kazala je Barišić Bačelić.

Prilikom današnjeg obilaska, gradonačelnik je izvijestio javnost da je Grad Šibenik postigao sporazum s arhitektonskim uredom Vulin i Ileković. Obje strane složile su se da bi dugotrajan sudski proces bio najgore rješenje. Neovisno o ishodu sudskog spora, u pitanje bi bio doveden krajnji rok, a samim tim i povlačenje novca iz EU fondova za projekt vrijedan 49,1 milijuna kuna. Stoga je postignut kompromis na obostrano zadovoljstvo te je sastavljena zajednička izjava koju prenosimo u cijelosti:

„Grad Šibenik, Autor Boris Ileković i Autorica Dina Vulin Ileković obavještavaju javnost kako su u interesu što skorijeg i uspješnijeg završetka projekta obnove i revitalizacije Tvrđave sv. Ivana u Šibeniku sporazumno otklonili sve nastale nesporazume proizašle iz njihove suradnje na projektu obnovu i revitalizacije Tvrđave sv. Ivana u Šibeniku. Grad Šibenik zahvaljuje Autoru Borisu Ilekoviću, Autorici Dini Vulin Ileković na angažmanu, suradnji i doprinosu u ostvarenju obnove i revitalizacije Tvrđave sv. Ivana u Šibeniku. Autor Boris Ileković i Autorica Dina Vulin Ileković se zahvaljuju Gradu Šibeniku na suradnji i žele Gradu Šibeniku uspješno ostvarenje obnove i revitalizacije Tvrđave sv. Ivana u Šibeniku.“

18. travanj 2024 06:11