StoryEditorOCM
BaštinaNišta od skore obnove

Najljepša šibenska secesijska palača i dalje propada: pao županijski rebalans, pala i najavljena obnova

Piše Marija Lončar
Snimio Nikša Stipaničev/
Cropix
28. svibnja 2023. - 10:14

Palača Iljadica-Grbešić u Ulici Vladimira Nazora, zaštićeni spomenik kulture koji je zbog svog secesijskog pročelja odavno postao jedan od simbola šibenske graditeljske baštine, i dalje je osuđena na propadanje. Zdanje koje su šibenski turistički vodiči uvrstili u jednu od svojih tematskih tura po gradu, neće, naime, biti obnovljeno do 31. svibnja, kako je još prije više od dva mjeseca bilo najavljeno. Zapravo radovi na sanaciji pročelja nisu ni počeli, a ne zna se ni kada će se to dogoditi.

 

Pročelje kuće, izgrađene uz sami rub povijesne gradske jezgre već godinama, preciznije rečeno već koje desetljeće propada i u vrlo je trošnom stanju te je i ozbiljna prijetnja prolaznicima. Zbog žbuke i kamenja koja su padala na ulicu još je prije desetak godina postavljena zaštitna skela, ali je u međuvremenu postala toliko derutna i trula da se više nije moglo znati što će prolaznicima prije pasti na glavu: kamen ili komad trule grede! Opasnost je još veća ako se ima na umu da je riječ o frekventnoj zgradi u prizemlju koje se nalazi banka, a na katovima brojni uredi gradskih, županijskih, pa čak i državnih službi.

 

Tabla s upozorenjem

Zbog toga su šibenski komunalci krajem prošle godine zatražili od vlasnika da otklone oštećenja na pročelju i krovištu u skladu s uvjetima šibenskog Konzervatorskog odjela. Zatražili su, također, da se zgrada označi kao opasna te stavi tabla s upozorenjem, ali i da se napravi sve da bi zaštitna skela bila sigurna sve dok se ne saniraju oštećenja s pročelja i pokrova.

image
Niksa Stipanicev/Hanza Media

Kuća Iljadica-Grbešić ima pet vlasnika. Prema izvatku iz zemljišnih knjiga prizemlje, u kojem je smještena Privredna banka Zagreb, u vlasništvu je Rosande i Tomislava Šižgorića. Vlasnik prostora na prvom katu, koji se sastoji od šest soba, kuhinje, kupatila, ostave i dviju terasa je tvrtka Pectus, koja već godinama ima koncesiju Grada Šibenika za održavanje javne rasvjete, a pozornost javnosti privukla je kada joj je lani koncesijski ugovor ponovno produžen iako se na natječaj javila i druga tvrtka s ponudom nižom za čak nekoliko milijuna kuna. Osim Pectusa, i Republika Hrvatska suvlasnik je ovog spomenika kulture, ali njezino vlasništvo u zemljišnim knjigama nije posebno opisano.

 

No, najveći dio zgrade, drugi i treći kat te potkrovlje u rukama je Šibensko-kninske županije i tu su smješteni županijski Zavod za prostorno uređenje te dva upravna odjela: za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i zajedničke poslove te Odjel za opću upravu, imovinsko-pravne i zajedničke poslove.

Početkom godine činilo se da je priželjkivana obnova kuće Iljadica-Grbešić konačno na vidiku, što su tada potvrdili i u gradskom Uredu za komunalne djelatnosti.

 

- Suvlasnici zgrade zatražili su i dobili posebne uvjete Konzervatorskog odjela, a dopisom od 31. siječnja ove godine obaviješteni smo da su poduzete odgovarajuće radnje u svrhu sanacije predmetne zgrade te da je izrađen troškovnik građevinsko-obrtničkih radova, kao i da će se žurno započeti s postupkom izbora izvođača kako bi radovi mogli biti okončani, po njihovoj procjeni, do 31. svibnja - kazao je u ožujku tada prvi čovjek šibenskih komunalca Ante Nakić, koji je nedavno podnio ostavku na tu dužnost iz osobnih razloga, kako je naveo. Tada je najavio da će, ako se radovi ne završe do navedenog roka, suvlasnike "prisiljavati na izvršenje obveze novčanim kaznama".

image

I ploča s upozorenjem je derutna

Niksa Stipanicev/Hanza Media

 

Do kraja mjeseca preostao je još koji dan. Postojeća skela, istina, dodatno je ojačana te zadovoljava uvjete zaštite prolaznika od urušavanja dijelova zgrade, kako su potvrdili šibenski komunalci, no od sanacije pročelja i krova za sada nema ništa.

Zapelo na novcu

Zapelo je na novcu i zamršenim političkim odnosima i previranjima u županijskoj vlasti. Naime, Šibensko-kninska županija kao vlasnik najvećeg dijela zgrade nije uspjela osigurati financijska sredstva za potrebne radove, jer rebalans proračuna na sjednici Županijske skupštine nije izglasan.

V. d. pročelnika za opću upravu, imovinsko-pravne i zajedničke poslove Joško Nedoklan kaže da će izvođač biti izabran čim prođe rebalans kojim su predviđena sredstava za obnovu palače.

- Nakon donošenja rebalansa proračuna provest će se postupak nabave radova te će biti donesena odluka o odabiru izvođača. Nakon provedenog postupka nabave upoznat ćemo vas i sa cijenom ukupnih radova te dijelom troška koji se odnosi na Šibensko-kninsku županiju - kazao je Nedoklan, napominjući da je Županija početkom godine dobila odobrenje Grada Šibenika za zauzimanje javne gradske površine na kojoj je skela te će zatražiti produženje roka sanacije kako nakon 31. svibnja ne bi plaćali "penale", osobito stoga jer je, kaže, obavljen dio poslova koji prethodi natječaju za izvođača. Objasnio je i što sve obuhvaća sanacija zgrade.

image

Koji će komad prije otpasti?

Niksa Stipanicev/Hanza Media

- Izmjenama i dopunama proračuna Šibensko-kninske županije bit će osigurana sredstva za sanaciju pročelja, krovišta, odnosno dimnjaka te balkona. To uključuje montažu i demontažu fasadne cijevne skele, štemanje i demontažu betonskih balkona na istočnoj strani zgrade, djelomičnu sanaciju krovne plohe koja je prekrivena kupom kanalicom te postavljanje novih kupa kanalica, demontažu dimnjaka razgradnjom opeke te ponovno zidanje dimnjaka fasadnom opekom i žbukanje vanjskih stijenki zidova, otucanje oštećenih dijelova žbuke sa zidova južnog i istočnog pročelja te ponovno žbukanje uz popunjavanje fuga, ugradnju horizontalnih odvodnih kanala i izradu i montažu vertikalnih odvodnih kanala za odvodnju oborinske vode s krova. Također, ugradnju plašta od inoks mreže (tkanina) na skulpture sa zapadne strane zgrade koje se nalaze u razini krova te sidrenje plašta sidrenim inoks vijcima u postamentu skulpture te bojanje južnog i istočnog pročelja uz prethodno brušenje i gletanje - detaljan je bio Nedoklan.

 

Koliko bi cijeli taj posao jednom kada počne mogao trajati nije rekao, no župan Marko Jelić misli da bi sve moglo biti gotovo do kraja iduće godine. Svjestan je, kaže, koliko je važno obnoviti taj spomenik kulture i Županija, zajedno s ostalim suvlasnicima, od toga ne bježi, ali će rok završetka radova ovisiti o njihovoj dinamici. A kada sve bude dovršeno, Županija planira svoj dio prodati!

image
Niksa Stipanicev/Hanza Media

Kulturna ostavština

- Kuća Iljadica-Grbešić važna je kulturna ostavština Šibenika i mi ćemo napraviti sve što možemo da je očuvamo. To je, uostalom, i naša obveza kao vlasnika. Ali ta zgrada nama nije perspektivna, odnosno nije funkcionalna za ono što nam treba. Osim toga nije pristupačna za sve, jer se osobe s invaliditetom ne mogu popeti uza sve te skale, a lift se ne može ugraditi. K tomu nalazi se na lokaciji, odnosu potezu gdje su hoteli i koji, rekao bih, ima veliki turistički potencijal i šteta je da se koristi za administraciju - smatra Jelić i dodaje da bi sadašnji županijski uredi iz te zgrade mogli biti dijelom preseljeni u bivši studentski dom na Šubićevcu koji Grad Šibenik prodaje Županiji.

image
Niksa Stipanicev/Hanza Media

 

Neovisno o tim željama i planovima, neizvjesnost oko početka radova na sanaciji kuće Iljadica-Grbešić potiče zabrinutost. Šibenik, kao centar županije, sve se glasnije hvali svojih turističkim uzletom i činjenicom da on najvećim dijelom počiva upravo na njegovoj spomeničkoj baštini. U tom kontekstu, ako nije moglo drukčije, šibenska secesijska ljepotica trebala je odavno biti obnovljena! A ne da se, kao posljednjih godina, najviše spominje kao prijetnja sigurnosti prolaznika.

19. travanj 2024 21:07