StoryEditorOCM
Baštinasvjetska baština

I Juraj Dalmatinac i Nikola Firentinac bi bili zadovoljni, Šibenska katedrala obnovom je zasjala u svom punom sjaju

Piše Joško Čelar
16. svibnja 2024. - 12:20

Slavni graditelji gotičko- renesansne šibenska katedrale sv. Jakova, Juraj Dalmatinac i Nikola Firentinac iz 15. i 16. stoljeća, mogli bi biti zadovoljni.

Sakralni spomenik kulture svjetske baštine, danas pod zaštitom UNESCO-a, obnovljen je od godine 2012. do 2015. nakon što ga je jugo-mornarica u rujnu 1991. topovskom paljbom iz ratnog broda teško oštetila. Pogođena je njena kupola, ali i Gradska vijećnica 18. rujna te godine, između osam i devet sati ujutro, topovskom granatama s broda JRM i sa šibenskog mosta.

Tijekom složenoga procesa njene obnove utvrđeno je da je kupoli s bazom ‘tamburom‘,poremećena stabilnost, pa ju je složnim postupkom trebalo učvrstiti. U nekim medijima tada je bilo objavljeno i to, da bi se katedrala mogla srušit od temelja. Što je struka brzo opovrgla.

Obnova je bila iznimno složena i delikatna i za radnike opasna, na visini od 35 metara. Ali sve je dobro prošlo.

Iz toga vremena o radovima na šibenskoj katedrali, njenoj unutrašnjosti, sačuvale su nam se i ove dosad neobjavljene fotografije.

Radovi su potrajali, a organizacijski ih je sa stručnjacima i građevinarima vodio biskupski Odjel za graditeljstvo. Utemeljen je u to vrijeme radi obnove u ratu srušenih i oštećenih crkava i svetišta na području šibenske općine i biskupije. Predstojnik Odjela je bio ing. Zvonko Najev.

image

Nakon obnove, katedrala je zasjala punim sjajem

Joško Čelar/privatni Album/

Bio je to prvi put u povijesti šibenske prvostolnice, od njena dovršetka 1536. i posvete 1555. godine, da se prišlo jednom takvom širokom i osjetljivom zahvatu sanacije i obnove.

A godine 2012. krenulo se i sa konzervatorskom sanacijom unutarnjeg plašta kupole i same lađe katedrale, s visoko podignutim skelama.

Onud smo se oprezno uspinjali u pratnji katedralnog župnika don Krešimira Mateše, s pogledom na lukove i lađu crkve kao iz ptičje perspektive.

Ona i danas sja punim sjajem, obasjana spektrom vanjskoga svjetla što prodire kroz veliku rozetu glavnog portala i pobočne vitraže kupole.

Prizor koji ostavlja snažan i vrlo smirujući dojam.

image

Fotografije koje objavljujemo po prvi put pokazuju svu složenost obnove

Joško Čelar/privatni album
31. svibanj 2024 22:56