StoryEditorOCM
Baštinau šetnju s kacigom

Centar grada kao ratna zona: Šibenčanima opasnost prijeti čak i s vrijednog spomenika kulture

Piše Marija Lončar
15. ožujka 2023. - 18:47

Stare i derutne kuće u šibenskoj povijesnoj jezgri, a nije ih mali broj, s kojih opadaju žbuka, kamenje, crjepovi, ruzinavi oluci i rasušene, rasklimane škure ne prestaju biti prijetnja prolaznicima. Kako bi se ulicama moglo koliko-toliko sigurno hodati oko najproblematičnijih zdanja kao privremeno rješenje postavljene su zaštitne drvene skele.

Ali kako vlasnici ne obnavljaju svoje kuće, umjesto da tu budu privremeno, skele oko njih stoje već godinama. Zapravo, toliko dugo da su i same postale derutne, trule i opasne za prolaznike. O jednoj takvoj, zlokobnom tunelu u Ulici biskupa Fosca kojim ljudi prolaze sa zebnjom i strahom da im što ne padne na glavu, pisalo se i nedavno, a ništa manje opasna nije ni skela postavljena u Ulici Vladimira Nazora oko zgrade Iljadica, vrijednog spomenika kulture s jedinstvenim secesijskim pročeljem u Šibeniku.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Na žalost taj spomenički biser u vrlo je lošem stanju i vapi za obnovom, ali ona, čini se nije ni na vidiku. Skela je zato bila postavljena kako s fasade na glavu građana i onih koji rade u ustanovama smještenim u zgradu i svakodnevno tu prolaze, poput zaposlenika Tvrđave kulture ili zagrebačke Privredne banke, ne bi pala kakva kamenčuga.

Funkciju zaštite, kako govore okolni stanari, skela je dobila prije više od 10 godina. U međuvremenu pročelje zgrade još je više oronulo, a i skela je postala toliko trula i klimava da se ne zna što je veća prijetnja: kamenje s pročelja višekatne zgrade ili kakav komad drva koji bi se mogao odlomiti sa same skele.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Kada su lani u gradskoj upravi odlučili povesti malo više brige o sigurnosti građana, na tu ih je akciju navelo urušavanje cijele kuće u Ulici blajburških žrtava, neposredno uz kafić Moderato cantabile. Na sreću ozljeđenih nije bilo, a šibenski komunalci već su u prvom obilasku grada evidentirali desetak opasnih objekata, među kojima je i bila i skela oko kuće Iljadica. Suvlasnicima su tada uputili upit vezan za opasnu drvenu konstrukciju, a oni su u svom odgovoru najavili njezinu sanaciju uz molbu da im se dade "razuman" rok da to obave.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Godinu dana poslije, skela je i dalje prijetnja prolaznicima. Premda je sanirana, ako pod tim smatra postavljanje nekoliko novih dasaka i greda kojim se konstrukcija vjerojano nastojala ojačati, a zapravo zakrpalo nekoliko rupa kako kroz njih ne bi padalo kamenje ili žbuka s pročelja. Da tako provedena sanacije nije nikakav ozbiljan posao, najbolji svjedoči i tabla s upozorenjem na "opasnost od urušavanja dijelova kuće" obješena na sredini skele.

Što na sve kažu šibenski komunalci i jesu li zadovoljni ovakvom sanacijom opasne skele? Upit o tomu poslali smo pročelniku šibenskog Odjela za komunalne poslove Anti Nakiću, a zanimalo nas je i je li prošlogodišnja akcija evidencije opasnih kuća u gradskoj jezgri i nastojanja da se njihove vlasnike privoli ili natjera da ih obnove ili barem zaštite, odnosno ograde kako ne bi ugrožavale prolaznike, bila kratkog daha ili se na tomu nastavlja sustavno raditi? Sve odgovore ćemo objaviti, čim stignu.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
21. travanj 2024 19:46