StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Totem ispod katedrale

24. veljače 2019. - 13:01

Živile harambaše, vuci, ajduci i Turci! – uskliknila je Dobra Parona i na tren se zamislila. Onda je, poslin kraće stanke, otomen nizu dodala: "I totemi!", da bi na kraju, po staromen običaju, zgužvala novine i ljutito ih zaitnila u kantun šanka.
– Svašta ste vi tute zbrljali! – obamira je ispod oka El Tigre. – Šta vuci? Zašto bi živili vuci? – ne more se načuditi, a Bili Smo Uskoro odobrava i dopunjuje s pitanjen da zašto nazdravlja i svima drugima, otin likoviman ka iz Kačićeve pismarice. I šta totemi za gospu, znade li ona i slovca od otomen pa neka se odma iđe ispoviditi župniku jerbo zaziva poganske kumire, završili su svoju tiradu po njojzi.
– Aaaa, nećete vi meni krivnju nabivati i dovoditi u sumnju čvrstoću moje vire u dragoga nan boga na nebesiman – brzo se prikrstila, proćamatala "Apage!" i rukon opisala križ prema njima.

Poganski simboli

– Pa ne mećen valjda ja totem ispod katedrale, nego biskupija! – podbočila se. Je l' to oćete kasti da se vrv crkve klanja poganskin simboliman!? – uvatila ih je u trapulu i sada more pratiti munjevite promine na njiovin facaman.
– Ma mučite, šta se krivite, oćete da nas koko čuje? – prosikta je El Tigre i okrenija se oko sebe da ne bi slučajno bilo neželjenih ušiju. Kada bolje razmislin, nastavija je su po glasa, ne bi možda ni bilo tolko loše da je u pitanju pravi indijanski totem i to posvećen stablu i zelenilu ka zaštitniciman plemena. Jerbo, onda je otu biljku oli životinju zabranjeno dirati, a ne da završi iščupano i popilano ka ono zelenilo pod skalaman katedrale. Ni list, a bogami ni dlaka ne smi jon pofaliti sa grane ni sa glave, e! – objasnija je. Na to mu je ona rekla da ako je neko tute heretik, onda je to on, vidi se iz priloženoga, a ona sasvin sigurno nije.
– Jelte? – naperija se prema njojzi. A ovo, živili vuci? Šta je oto, u vašoj ka finta svatovskoj nabrajalici, moliću lipo, nego klanjanje Zlomen! Parija je inkvizitor, oli gestapovac, falila je jedino lampa da jon uperi u oči, neka prizna, poganica.
– Ma šta!? – napele su jon se one žile glupače na vratu. – Vuk, vuk je simbol biološke raznolikosti, prirode i očuvanja zelenoga – unila mu se u facu, na šta je on reka da jon to ništa ne vridi prid božjon voljon i amen!

Turci i ajduci

Kada je u betulici utihnilo nakon teških riči, B.S. Uskoro oprezno je priupita o harambašaman, ajduciman i Turciman. Nije mu jasno zašto je i njiman nazdravila, jerbo, zar nisu Turci bili neprijateji i okupatori, a harambaše i pripadajući in ajduci simbol narodnoga otpora turskomen zulumu.
– Je, to san u navali emocija teke izmišala, priznala je skrušeno. Zapravo, oni su sada u koaliciji. Bivši neprijateji postali su saveznici i sada nas zajednički gnječu...
– Ne mislite valjda na turske investitore!? – pripa se El Tigre i jopeta se osvrnija oko sebe, a ona ga je umirila s ričiman da je oto samo simbolično rečeno. U svakon slučaju, zaključila je Dobra i poštena gazdarica, situacija će nan postati bolja tek kada čestita žena sa vizijon priuzme vlast. I počne odlučno lupati šakon po stolu, rekla je i bubnila smotanon kanavačon o šank.
– Je, je draga gospojo. Za ured ote čestite vizionarke već je naručen masivni kameni stol od bračkoga kamena, a u zlatotisku je odštampana čestitka za izbornu pobjedu s porukon: "Eto, pa sada bubaj šakon po stolu!"

26. lipanj 2024 11:23